Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Poliţia Locală, cu ochii pe noile platforme de colectare selectivă din Alfa şi Confecţii; ce amenzi riscă arădenii care calcă pe bec (FOTO)

În ultimele două luni, polițiștii locali cu atribuții în domeniul protecției mediului, din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Arad au aplicat 89 de amenzi, în cuantum total de 18.580 lei, pentru nerespectarea prevederilor HCLM nr. 297/2015 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a serviciilor publice de salubrizare din municipiul Arad, respectiv OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor.

Poliţia Locală, cu ochii pe noile platforme de colectare selectivă din Alfa şi Confecţii; ce amenzi riscă arădenii care calcă pe bec (FOTO)
Comentează 0

„Astfel, au fost constatate nereguli ale utilizatorilor privind menținerea curățeniei în jurul platformelor, executarea operațiunii de colectare în recipientele cu care sunt dotate punctele de colectare, conform sistemului de colectare stabilit de administrația publică locală, colectarea separată a deșeurilor reciclabile rezultate din activitățile desfășurate, introducerea în recipientele de colectare a deșeurilor din categoria celor cu regim special provenite în general din construcții, toaletarea copacilor ori curățarea și întreținerea spațiilor verzi, menținerea în stare de curățenie a spațiilor și recipientelor de colectare, respectiv asigurarea curățeniei incintelor proprii și a zonelor cuprinse între imobil și domeniul public.

Conform OUG nr. 92/2021, în scopul evitării măsurilor sancționatorii, producătorii și deținătorii de deșeuri au obligația de a supune deșeurile care nu au fost valorificate unei operațiuni de eliminare în condiții de siguranță, fără a pune în pericol sănătatea populației și fără a dăuna mediului, fără a genera riscuri de contaminare pentru aer, apă, sol, faună sau floră, fără a crea disconfort din cauza zgomotului sau a mirosurilor. Încălcarea prevederilor legale este pedepsită cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei pentru persoanele fizice și de la 40.000 lei la 60.000 lei pentru persoanele juridice.

Totodată, potrivit actului normativ mai sus menționat, abandonarea, eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate, aruncarea, ascunderea, respectiv incendierea deșeurilor sunt interzise, pentru nerespectarea normelor prevăzute aplicându-se amendă între 30.000-45.000 lei persoanelor fizice și între 50.000-70.000 lei persoanelor juridice.

Direcția Generală Poliția Locală Arad atrage atenția cetățenilor municipiului că fapta utilizatorilor de a nu respecta obligațiile prevăzute de HCLM nr. 297/2015 este sancționată cu amendă cuprinsă între 300-1.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv între 500-2.500 lei pentru persoanele juridice (care au obligația în temeiul contractului de a deține pubele proprii și de a respecta limita volumului de deșeuri prevăzută în contract).

Menționăm că desfășurarea activității de monitorizare a gestionării deșeurilor de către utilizatori va continua în perioada următoare, acționându-se cu mai multe echipaje ale Direcției Generale Poliția Locală Arad, în special în cartierele Alfa și Confecții, unde au fost amplasate recent noi platforme de colectare selectivă, fiind sancționată acumularea neconformă de gunoaie în zona platformelor de colectare”, susţin reprezentanţii Poliţiei Locale.

Sursa foto: Poliţia Locală

Galerie foto (3)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite