Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„PNL trebuie să fie identificat ca un partid de dreapta, bazat pe valori creştin-liberale, bazat pe relaţia cu indivizii, nu cu clasele sociale”

Deputatul Sergiu Bîlcea, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Arad, a avut amabilitatea să ne acorde un interviu. Am discutat despre două proiecte de lege care vizează cetățenii care au trăit neîntrerupt în Arad, Vladimirescu, Horea, Cicir și Mândruloc, respectiv angajaţii din mediul privat, despre investiţiile care urmează să se facă în Arad, despre pasajul din Micălaca, dar şi despre posibilitatea ca Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social Democrat să aibă un candidat comun pentru funcţia de preşedinte al României.

„PNL trebuie să fie identificat ca un partid de dreapta, bazat pe valori creştin-liberale, bazat pe relaţia cu indivizii, nu cu clasele sociale”
Comentează 0

- Împreună cu deputatul Glad Varga aţi iniţiat un proiect de lege potrivit căruia cetățenii care au trăit neîntrerupt în Arad, Vladimirescu, Horia, Cicir și Mândruloc vor beneficia de pensionarea anticipată cu doi ani, fără penalizare, din cauza expunerii la poluarea Combinatului Vladimirescu. În ce stadiu se află acesta în Parlament şi când credeţi că va fi transformat în lege?

- Există cazuri în România în care, pe acest nivel de poluare, s-a luat decizia ca cetăţenii acelui oraş să beneficieze de doi ani în plus la pensie, dacă putem să spunem aşa. Această lege a fost votată în Senatul României, iar Camera Deputaţilor este forul decizional. Deja s-au luat primele avize de la Comisia de Sănătate, urmând ca raportul final să fie dat de Comisia de Muncă, în următoarea perioadă şi să intrăm la vot. Este un mesaj de încredere către arădeni, că se pot folosi toate mijloacele parlamentare pentru interesul lor.

- O altă iniţiativă legislativă pe care aţi semnat-o vizează acordarea de vouchere de vacanţă din partea statului şi salariaţilor din mediul privat, asta în condiţiile în care în momentul de faţă tichetele cu pricina sunt destinate doar bugetarilor. Care sunt motivele ce v-au făcut să vă alăturaţi iniţiatorilor acestui proiect?

- A fost o discuţie în cadrul grupului PNL, atât de la Senat, cât şi de la Camera Deputaţilor. Astăzi, zona privată nu are acest mecanism de vouchere de vacanţă şi cred că economia României ar beneficia dacă vor fi acordate. Pe de altă parte, trebuie să spunem că nu există o echitate între cei de la stat şi cei de la privat pentru că astăzi nu există mecanismul pentru a da tichete de vacanţă celor de la privat. Vom vedea sursa bugetară. Din punctul meu de vedere ar trebui găsită varianta reducerii de impozit, acordarea unor facilităţi către firme, să încurajeze acest gen de tichete de vacanţă.

- Să revenim puţin la ceea ce se întâmplă la Arad. Cu prilejul ultimei noastre întâlniri, când bugetul municipiului era încă în lucru, vorbeam despre principalele direcţii de acţiune de anul acesta. Ce ne puteţi spune acum despre investiţiile care sunt planificate să se facă în 2023?

- În acest moment investiţiile în parteneriat cu Guvernul României sunt în plină desfăşurare. Am avut această obligativitate faţă de arădeni, de a deploca lucrările a trei proiecte majore, care stagnau în municipiul nostru şi anume pasajul de la Micălaca, Palatul Copiilor şi Mureşelul. Deja, din cele cinci proiecte pe care ni le-am propus în 2020, şi anume podul peste Mureş pe strada Andrei Şaguna, drumul expres Arad-Oradea, modernizarea Căii Ferate Arad-Timişoara-Caransebeş, Centura de Sud-Est şi Maternul, fiecare este în desfăşurare şi are finanţare, ceea ce este foarte important.

- Spuneaţi că potrivit unui răspuns pe care l-aţi primit de la Ministerul Transporturilor, pasajul din Micălaca trebuie să fie gata în luna iulie. Având în vedere că la începutul lunii trecute erau finalizate 40% din lucrările rămase, credeţi că muncitorii vor reuşi să se mobilizeze pentru a respecta acest termen?

- Eu doar am făcut presiune pe Ministerul Transporturilor, pentru a finaliza această lucrare. Răspunsul lor asumat la interpelarea adresată este de 14 iulie. Este un obiectiv care trenează de mult, un obiectiv de încredere în Arad, care pe lângă fluidizarea traficului, are rolul de a readuce parte din încrederea arădenilor. Nu în ultimul rând, trebuie să ştim că pe Calea Ferată Arad-Timişoara va exista şi un pasaj la intrarea în Vladimirescu, astfel că în următorii ani, acea zonă va fi decongestionată din punct de vedere al fluidităţii traficului.

- În încheiere, aş dori să abordăm un subiect ce ţine de colaborarea din cadrul coaliţiei de guvernare. În ultimul timp, partenerii dumneavoastră social-democraţi au transmis o serie de mesaje, pentru a testa terenul, cu privire la un eventual candidat comun pentru funcţia de preşedinte al României, fie că este de la PSD, fie că este dat de Partidul Naţional Liberal. Credeţi că ar trebui să intraţi împreună sau separat în bătălia pentru Cotroceni?

- Este o decizie dificilă într-un moment de criză. Să nu uităm că astăzi, România are un război la graniţă, astăzi România are o criză energetică, o criză a inflaţiei şi posibil în următoarea perioadă o scădere a creşterii economice din cauza acestor factori, iar deciziile politice se iau pentru stabilitatea ţării. Nu poţi să spui nu unei astfel de propuneri, dar susţin în continuare că PNL trebuie să fie identificat în continuare ca un partid de dreapta, bazat pe valori creştin-liberale, bazat pe relaţia cu indivizii, nu cu clasele sociale şi aici este marea diferenţă faţă de PSD. Dar, repet, trăim vremuri excepţionale, în care este posibil ca calculul politic, acel al echilibrului, să fie mai important.

- Vă mulţumim.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite