Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Primăria estimează că noul Plan Urbanistic General al Aradului va fi finalizat în 2024

Edilul Călin Bibarț a susținut astăzi o conferință de presă în care a prezentat etapele pentru elaborarea și dezbaterea PUG-ului (Plan Urbanistic General, n.r.). Cei care se vor ocupa de redactarea noului PUG sunt arhitecții de la firma Iceberg din Timișoara. PUG-ul intră în consultări interne în cadrul primăriei, apoi sectoriale și publice urmând ca varianta finală să fie aprobată în Consiliul Local. 

Primăria estimează că noul Plan Urbanistic General al Aradului va fi finalizat în 2024
Comentează 0

„PUG-ul Aradului care are o vechime de 26 de ani, în mod normal el are valabilitate de 10 ani a fost aprobată prelungirea lui dar fără a se intra în modificări. Evident, e necesar un nou PUG, mă bucur că sunt primii pași publici pe care îi facem începând de astăzi, alături de firma Iceberg care a câștigat licitația pentru redactarea lui și alături de arhitectul-șef, am prezentat în mare propunerile care s-au conturat, iar de acum încolo urmează mai multe etape de consultări interne, sectoriale, publice. Astfel, până la toamnă ar trebui să avem o formă finală aprobată în ședință de consiliu pentru că apoi urmează încă o perioadă destul de lungă de avizări și posibile modificări în cadrul acestor avize condiționate uneori astfel încât anul viitor să avem în sfârșit un PUG aprobat. Un plan urbanistic general care creionează, dă direcțiile mari de dezvoltare a unui oraș și care, până la urmă trebuie să fie pentru oraș și pentru oameni și nu împotriva lor, de aceea vrem să facem public ce au propus experiții, specialiștii astfel încât fiecare să vină cu idei, cu îmbunătățiri, totul cu un singur gând, să avem un PUG valabil aprobat, actual și care să ajute la dezvoltarea Aradului”, a afirmat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț. 

Se vorbește despre un viitor, care noi, în calitate de oameni maturi îl propunem generațiilor viitoare ale orașului Arad și îl depunem în plină cunoștință de cauză, cu responsabilitate. Avem mai multe etape , vor fi întâi consultări interne cu structurile de specialitate ca să vedem că toate proiectele sunt așezate cum trebuie, apoi consultări sectoriale cu profesioniști cu mediul de afaceri, cu mediul cultural, pentru a vedea dacă strategiile care au fost analizate și cărora li s-au găsit răspunsuri sunt cele adecvate, după care urmează chiar momentul dezbaterii cu toți cetățenii, vom vedea care va fi procedura, astfel încât fiecare cetățean, pe lângă că va avea acces, aceste documente vor fi consultabile pe site-ul Primăriei, vom putea să avem discuții deschise și să vedem în fiecare colțișor ce anume mai trebuie pus. Când toate acestea vor fi parcurse și completate ajungem în fața Consiliului Local, aprobăm soluția de principiu, adică această soluție și cu această soluție se merge la avizatorii locali și naționali după ce culegem toate avizele venim în fața consiliului și o dată aprobat devine operațional. Estimăm că în trei, patru luni încheiem consultările și ajungem în fața consiliului până în toamnă, urmând ca perioada de avizare aici e o problemă legată de timp și de suprapuneri în care nu pot face estimări dar dacă suntem optimiști peste un an din momentul în care lansăm consultarea și nu apar probleme majore, am putea avea varianta finală, 2024 către sfârșit”, a spus Emilian-Sorin Ciurariu, arhitectul-șef al municipiului Arad. 

Am avut marea surpriză să descopăr că Aradul are niște potențiale unice în zona de Vest a țării. Cele două obiective, Cetatea Aradului și Mureșul reprezintă chestiuni cu caracter unicat pe care dacă Aradul știe să le dezvolte va avea o altă față , în comparație cu celelalte două municipii din regiunea de Vest, Oradea și Timișoara cu care Aradul se concurează. Ceea ce nu este în regulă, eu cred că are o identitate proprie suficient de puternică încât să și-o dezvolte și să fie pe picioarele proprii fără să aibă nevoie de concurență”, a spus Cătălin Hancheș, șef proiect din cadrul firmei de proiectare Iceberg SRL. 

Unele propuneri sunt fixe, celelalte propuneri vor fi discutate în dezbatere publică și vor putea fi schimbate, îmbunătățite. PUG-ul se reînnoiește din 10 în 10 ani, dar cel vechi a fost prelungit din 1997, autoritățile speră să poată fi reînnoit la timp și să fie actualizat în funcție de evoluția societății și de evoluția orașului. Unul dintre deziderate este să nu mai fie nevoie de atâtea PUZ-uri și intervenții în PUZ-uri, astfel că planul urbanistic general va ajuta la dezvoltarea orașului, cei care vor să investească vor avea un document de bază. 

Tot vizavi de PUG, se are în vedere Mureșul navigabil, atât din punct de vedere comercial, cât și din punct de vedere al turismului, vor fi dezvoltate mai multe spații pe malul său. O propunere e și întregirea inelelor (una fiind centura municipiului) care să degreveze circulația din oraș, să se evite traficul în zona centrală prin artere de tip inelar și radial. 

Planul prevede un nou campus universitar care va avea și un centru de cercetare, un campus cu o conectivitate bună cu centrul orașului, dar și unități spitalicești în oraș, fiind vorba despre mai multe facilități care în urma unei elaborate analize s-a constatat că îi lipsesc Aradului. Cu toate acestea, orașul are potențialul de a fi create și cu ajutorul acestor elemente noi, de a întregi municipiul, precum și a valorifica potențialul pe care acesta îl are mai ales prin Cetatea Aradului și râul Mureș. 


Scrie un comentariu

trimite