Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

PARCARE INTERZISĂ pe trotuar, dacă nu se lasă liber doi metri pentru pietoni. Proiect de lege, depus la Senat

Automobilele nu vor putea fi parcate pe trotuar dacă nu este asigurată o lățime de minimum doi metri destinată circulației pietonilor, prevede un proiect de lege depus la Senat, în luna decembrie a anului trecut.

PARCARE INTERZISĂ pe trotuar, dacă nu se lasă liber doi metri pentru pietoni. Proiect de lege, depus la Senat
Comentează 1

Proiectul care amendează Ordonanța de Urgență a Guvernului privind circulația pe drumurile publice a fost iniţiat de senatorul Valeriu Todiraşcu şi se află pe masa Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.

"Administratorul drumului public poate permite oprirea, staționarea sau parcarea unui vehicul pe trotuar, parțial ori total, numai cu respectarea marcajului și numai dacă rămâne liber cel puțin un culoar de minimum 2 m lățime înspre marginea opusă părții carosabile, destinat circulației pietonilor", prevede proiectul de lege. 

În expunerea de motive, senatorul susţine că deplasarea pietonilor și persoanelor cu dizabilități, care utilizează cărucioare cu rotile, a devenit un calvar din cauza autovehiculelor staționate sau parcate pe trotuare. Mai mult, spune parlamentarul, pietonii, inclusiv copiii însoțiți sau nu de părinți, ajung din acest motiv să meargă pe partea carosabilă a drumurilor publice, supunându-se astfel riscului unor grave accidente.

Potrivit senatorului, legea în vigoare nu reglementează expres oprirea, staţionarea şi parcarea pe trotuare, iar reglementarea "se face în mod necorespunzător în regulamentul de aplicare care pemite oprirea şi parcarea autovehiculelor dacă rămâne un spaţiu de 1 m pentru pietoni".

Inițiatorul legii consideră însă că 1 metru de trotuar este insuficient, în special când e vorba și de deplasarea cărucioarelor pentru copii sau pentru persoanele cu dizabilități, iar pentru intervențiile ambulanțelor și pompierilor este nevoie de un spațiu mai mare.

"Pe acest spațiu pietonal de pe trotuare trebuie să fie posibilă deplasarea tărgilor cu răniți, însoțite de paramedicii care acordă primul ajutor, și utilajelor pompierilor. Cum s-ar putea acorda primul ajutor într-un accident colectiv, ca cel din "Colectiv", pe o stradă unde autovehiculele ar fi parcate lângă pereții clădirilor?", se întreabă parlamentarul.

Dacă legea va fi adoptată, măsura va obliga primăriile, dar și firmele private ca, în cazurile în care amenajează locuri de parcare adiacente carosabilului sau chiar pe trotuar, să respecte prin marcaje asigurarea unui spațiu de cel puțin 2 metri pentru deplasarea pietonilor.

Sursa romaniatv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite