Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Parastas pentru Elena Ghiba Birta oficiat de către ÎPS Părinte Timotei

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a săvârşit, astăzi, Slujba Parastasului la mormântul Elenei Ghiba Birta (1801-1864), marea patroană a învăţământului arădean, în Cimitirul Eternitatea din Arad. Din sobor au făcut parte Părintele Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului şi Pr. Pompiliu Gavra, Directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, răspunsurile liturgice fiind oferite de un grup de elevi seminarişti.

Parastas pentru Elena Ghiba Birta oficiat de către ÎPS Părinte Timotei
Comentează 0

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a rostit un cuvânt de comemorare în care a evocat rolul deosebit pe care l-a avut Elena Ghiba Birta în viaţa tinerilor studioşi, fiind supranumită protectoare de seamă a învăţământului românesc din zona de vest a ţării.

La slujba de pomenire au luat parte domnul senator Mihai Fifor, doamna Anca Stoenescu, inspector şcolar general în cadrul IŞJ Arad, doamna Prof. Eugenia Groşan, Directorul Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta” din Arad, cadrele didactice, absolvenţi şi elevi ai colegiului ce-i poartă numele celei pomenite.

Evenimentul se încadrează în programul organizat de Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înfiinţare.

Elena Ghiba Birta (1801-1864)

Elena Ghiba s-a născut în 1801, la Bichiş (Bekes), în familia parohului de la biserica ortodoxă neunită. Mama sa era născută în localitatea Ineu. Numele de Birta a fost adăugat  după căsătorie. La vârsta de zece ani,  Elena a rămas orfană de ambii părinţi. Mai multe de atât, părinţii nu i-au lasat nici o avere. Elena a găsit adăpost la neamurile pe care le avea în localitatea arădeană Pâncota. Când s-a căsătorit, aceasta s-a mutat în Arad. După câţiva ani a rămas văduvă. În anul 1830 a intrat în serviciul oficiantului cameral Emanoil Gogher, în slujba căruia a rămas vreme de 33 de ani. În anul 1863, pentru că nu avea urmaşi, Emanoil Gogher i-a lăsat la moartea sa, Elenei pentru devotamentul său faţă de el timp de trei decenii, considerabila avere pe care o dobândise. Cu un an înainte de moarte îşi întocmeşte testamentul, care cuprinde, printre alte donaţii importante, o donaţie specială de 48.000 de florini oferită pentru crearea unei fundaţii numită Fundaţia „Elena Ghiba Birta”. Din veniturile acestei fundaţii urma să se acorde, anual, 12 burse (stipendii) a câte 200 de florini pentru elevii şi studenţii săraci, dar merituoşi, de religie ortodoxă şi de origine greacă sau români din judeţele Bihor, Bekeş sau Cenad. Bursierii proveneau din familii cu venituri modeste sau orfani. În urma absolvirii şcoliilor, mulţi au devenit medici, jurişti, preoţi, profesori, arhitecţi, învăţători, etc. Mulţi au devenit personalităţi marcante ale vieţii culturale sau politice româneşti dinainte de 1918 sau după 1918. Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” îi poartă astăzi numele iar în faţa instituţiei se află aşezat bustul binefăcătoarei.

 Elena Ghiba Birta s-a stins din viaţă în inauarie 1864, la Pesta, unde se afla pentru tratarea bolii de care suferea în ultima vreme.

Mai multe date biografice se găsesc în cartea „Oameni de seamă ai Aradului” semnată de Dan Roman.

Elian Bodonea, elev seminarist

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite