Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

FOTO | Palatul Cultural își recapătă strălucirea de acum un secol, printr-o investiție de peste 17 milioane de lei

Lucrările de restaurare a Palatului Cultural sunt în toi, iar reprezentanții municipalității au vizitat șantierul, dând asigurări că anul viitor Aradul se va putea mândri cu această clădire.

FOTO | Palatul Cultural își recapătă strălucirea de acum un secol, printr-o investiție de peste 17 milioane de lei
Comentează 0

Investițiile, în cuantum de 17,3 milioane de lei, se derulează doar în corpul de clădire care adăpostește Filarmonica, în timp ce aripa în care funcționează Complexul Muzeal ar urma să fie reabilitată printr-un proiect al Consiliului Județean.

Proiectul actual prevede refacerea faţadei şi a interioarelor. Vor fi refăcute toate elementele de decor şi va fi schimbat mobilierul sălii de spectacole. De asemenea, subsolul, grupurile sanitare, holurile, birourile şi celelalte încăperi vor fi reabilitate, iar toate tipurile de instalatii vor fi schimbate.

Lucrările sunt foarte ample şi prevăd inclusiv recondiţionarea picturilor, a vitraliilor şi a celorlalte elemente de artă.

Proiectul prevede şi realizarea unui lift exterior în curtea clădirii, pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi.

”În final, se va ajunge la forma iniţială a clădirii, cea de la începutul anilor 1900. În afară de aceste lucrări, de curând, printr-o rectificare bugetară, au fost alocaţi bani pentru scenă, pentru a o aduce la un standard de dotare modern”, a spus viceprimarul Călin Bibarţ.

Suma alocată de Consiliul Local pentru aceste dotări suplimentare este de 1,5 milioane de lei.

Palatul Cultural este unul dintre cele mai importante edificii ale Aradului, clădirea fiind construită în perioada 1911-1913. Ultimele lucrări de restaurare în interior au avut loc în perioada 1978-1980.

Arhitectural, clădirea reprezintă o combinaţie de mai multe stiluri: clasic, renascentist italian, gotic francez, baroc francez şi român. Printre picturile din interior se remarcă cea de pe bolta cupolei, care reprezintă sistemul solar şi cometa Haley.

În sala de concerte au evoluat, de-a lungul istoriei, mai multe personalităţi ale muzicii, precum Richard Strauss, Bela Bartok şi George Enescu.

FOTO: Primăria Arad

Galerie foto (7)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite