Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Orașul Sântana - o dezvoltare continuă și sănătoasă

Sântana este orașul în care s-a născut Stefan Hell, unul din cei patru români laureați cu premiul Nobel și orașul lui Stefan Augustin Doinaș, născut în satul aparținător Caporal Alexa.

Orașul Sântana - o dezvoltare continuă și sănătoasă
Comentează 0

Prima atestare documentară a localității Sântana datează din anul 1828, însă așezarea  este rezultatul dezvoltării continue a Comlăușului, așezare ce datează de prin anul  1334, deși cercetările arheologice făcute pe teritoriul localității Sântana dezvăluie existența unor așezări omenești de peste  4000 de ani, din epoca neolitică.

Săpăturile arheologice au scos la iveală însă  diverse vestigii mult mai vechi,  de aproximativ 5500 de ani, ceea ce concluzionează că așezarea de la Sântana este mult mai veche, contemporană cu vechea Troia de pe țărmul Asiei Mici.  

Mai târziu, când Imperiul Habsburgic a cucerit această parte a Comlăușului, au colonizat sud-estul localității cu șvabi și au înființat astfel satul „Sfânta Ana”, actualul oraș Sântana. În anul 1748 printr-un decret al împărătesei Maria-Tereza, localitatea a fost înălțată la rang de „târg” (oraș).

În anii comunismului comuna Sântana era una dintre cele mai renumite localități cu specific agrar din județul Arad, fiind des vizitată de însuși Nicolae Ceaușescu care venea în vizită de lucru la renumitele sere ale C.A.P.-ului Sântana. (Se spune că era bun prieten cu președintele CAP-ului).

Din anul 2003, Sântana devine oraș cu drepturi depline.   Astăzi orașul  este în plină dezvoltare deși nu și-a pierdut specificul agrar, iar în ultima perioadă sectorul economic și serviciile au luat o mare amploare. Acest sector se dezvoltă de la o zi la alta și datorită faptului că administrația actuală a orașului atrage tot mai mulți investitori, acordând o atenție deosebită  locurilor de muncă pentru cetățeni astfel  ca aceștia să nu mai fie nevoiți să plece din oraș.

---------------------------------------------------------------------------

Astăzi, pe teritoriul administrativ al orașului funcționează mari magazine ca Penny, Profi, Viky Family SRL, mari unități de producție dintre care amintim EKR, care este unul dintre cei mai mari angajatori din județul Arad, o fabrică de aluminiu (HAI), o fabrică de magneziu (MAGONTEC), o fabrică de tricotaje (DETATEX) precum și mari firme din domeniul agriculturii. Sântana nu s-a dezvoltat numai economic, ci și administrativ pentru că fără o infrastructură bine pusă la punct, nici un investitor, mai ales străin, nu  merge să investească.

Prin urmare, administrația orașului, respectiv domnul primar Daniel Tomuța, împreună cu echipa primăriei, și-au îndreptat atenția de la început spre a crea facilități, în primul rând cetățenilor, pentru a avea un trai cât mai confortabil și apoi condiții pentru atragerea  investitorilor. Domnul primar a pus accentul încă de la început pe infrastructura orașului care este primul pas în dezvoltarea unei comunități.

În cei 6 ani de când este primar, domnul Tomuța a reușit să asfalteze 45 km de străzi, un adevărat record în acest domeniu pentru un oraș de 11 000 de locuitori. Țelul propus pentru 2020 este finalizarea tuturor drumurilor, obiectiv realizabil dacă ne gândim că au mai rămas doar 6 Km de asfaltat din totalul de 60. Un alt proiect de anvergură pentru Sântana a fost introducerea canalizării, care ajunge la  o lungime de 54 km - străzi, practic pe aproape toate străzile din oraș, și construcția stației de epurare.

O altă prioritate a Primăriei, a treia ca valoare a investițiilor, au fost școlile și grădinițele, pentru reabilitarea cărora au fost alocate milioane de lei.

„Am investit în școli și grădinițe pentru că ne dorim  un proces de învățământ foarte bun pentru copiii noștri, ei sunt viitorul nostru și al orașului la urma urmei, de aceea cred că este imperios necesar să acordăm o atenție deosebită învățământului și locurilor de muncă pentru ca tinerii noștri sa-și facă un rost aici la Sântana.” a spus domnul primar Daniel Tomuța.

Și trebuie subliniat că investițiile în dezvoltarea învățământului nu se opresc aici. A fost construită o grădiniță mare și modernă, cu 8 săli de clasă, prin Banca Mondială, Guvernul României și din bugetul local. Pe agenda primăriei figurează reabilitarea și modernizarea clădirilor școlare de pe str. Ghioceilor, nr. 29-31, de pe strada Muncii nr 56 și de pe strada Unirii, toate aparținând de Liceul Tehnologic ”Stefan Hell”

Un alt proiect, care va aduce bucurie copiilor, prevede construirea unei săli de sport multifuncționale la Școala Gimnazială din Comlăuș: „Extindere Școală generală cu sală de sport, str. Tudor Vladimirescu nr.25.

În lunga serie de proiecte care au dus la modernizarea localității, pot fi trecute și inaugurarea unui nou sediu pentru poliție, a unei biserici și a două capele, realizări sprijinite financiar și din bugetul local. ”Sunt unii porniți împotriva finanțării bisericilor, însă eu spun că, de exemplu, construcția celor două capele s-a făcut pentru oameni, nu pentru biserică neapărat. Sunt obiective indispensabile lumii civilizate din care avem pretenția că facem parte.”, a precizat viceprimarul orașului, domnul Cornel Gligor.

O altă investiție finalizată a fost „SuccES Intreprinderi sustenabile pentru incluziune”, un proiect prin care s-a înființat o fabrică în localitatea Caporal - Alexa care produce pavele. În urmă cu 5 ani a început și programul de reabilitare a trotuarelor, iar astăzi sunt cca. 20 km de trotuare reabilitate în oraș, însă cererile cetățenilor sunt tot mai mari și în măsura posibilităților se lucrează la reabilitări sau noi trotuare.

Faptul că la primărie se lucrează, nu se stă, este ilustrat de multitudinea de proiecte aflate în diferite stadii de lucru, din care peste 15 sunt proiecte în curs de implementare. Unul dintre cele mai așteptate este construcția unei Case de Cultură cu o capacitate de aproximativ 350 de locuri, care v-a fi dotată cu absolut tot ceea ce este necesar la standardele impuse de UE. Deja este semnat contractul de finanțare la acest proiect, iar construcția se va ridica în apropiere de primărie spre piață. Alături de acesta mai menționăm:

- proiectul transfrontalier „Îmbunătățirea  cooperarii transfrontaliere între instituțiile publice din Nădlac- Sântana – Elek-Doboz”  va fi dotată cu aparatură I.T.  sala Căminului Cultural;

-“Amenajare teren de sport multifuncțional” pe strada Dunării cu destinație practicarea tenisului de câmp, baschet și volei, proiect care se află în evaluare;  

- amenajare pistă de biciclete – peste 7 km lungime pistă pentru bicicliști (str. Ghioceilor – Muncii – Bradului-Horea și Rodnei ) proiect care a trecut deja prima etapă de evaluare.

- reabilitare „Casa urbarială” este un alt proiect în evaluare la ADR-West.

- proiect de modernizare străzi în Caporal Alexa.

- realizarea infrastructurii de apă potabilă în Caporal Alexa.

- proiect pentru anveloparea blocurilor de locuințe construite înainte de 1990 în centrul orașului Sântana.

- proiect pentru modernizarea iluminatului public și reducera costurilor de consum.

Se realizează și studiul de fezabilitate pentru introducerea gazului metan în Caporal Alexa. Toate aceste proiecte care se derulează acum sau se vor derula în viitor, sunt munca echipei din Primăria Sântana, a domnului primar Daniel Tomuța  și a domnului viceprimar Cornel Gligor. Datorită colaborării foarte bune în echipa primăriei, orașul beneficiază mereu de alte investiții care fac viața cetățeanului mai ușoară, mai confortabilă și mai liniștită , lucru care se vede  și prin faptul că tot mai multe case noi se ridică în orașul Sântana.

------------------------------------------------

Pentru că munca încununează omul, din când în când este nevoie și de cântec, joc și voie bună, pentru că întotdeauna Sântănenii au apreciat  cântecul și jocul popular,  este nevoie de socializare și destindere, astfel că în zilele de 6-8 iulie s-au sărbătorit „Zilele orașului Sântana” în cântec, și voie bună, adunându-se în cele trei seri ale sărbătorii, câteva mii de persoane, semn că acest eveniment este foarte  apreciat de locuitori și nu numai.

Iată că astăzi orașul Sântana este unul dintre orașele de succes din România, care face pași importanți înainte, cu infrastructură modernă, parcuri frumos amenajate, școli moderne și  locuri de muncă, iar frumosul, modernul și investițiile nu întârzie să se facă simțite în fiecare zi, semn că orașul este pe un drum bun.

”De toate aceste realizări suntem mândri. Nu ne lăudăm, dar nici nu e corect să facem pe modeștii. Alții pentru 10 km de autostradă taie o panglică. Noi am lăsat festivismul deoparte, însă nu ne ferim să arătăm lumii că Sântana continuă pe drumul dezvoltării, lucru pe care sper ca sântănenii să-l aprecieze în continuare”,  a mai spus primarul Daniel Tomuța.

Galerie foto (593)

Articole asemanatoare