Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ödön von Horváth – un dramaturg cu o viață ca-n… spectacole – acum, pe scena Teatrului Clasic

Mai puțin de două săptămâni ne despart de ieșirea la rampă a celui mai nou proiect al Teatrului Clasic “Ioan Slavici”. Este vorba despre “Don Juan se întoarce de la război”, în regia lui Horia Suru. Un spectacol construit pe un text provocator semnat de un autor al cărui destin pare a fi la rându-i subiect de… spectacol: Ödön von Horváth.

Ödön von Horváth – un dramaturg cu o viață ca-n… spectacole – acum, pe scena Teatrului Clasic
Comentează 0

Ödön von Horváth - o viață cosmopolită, un destin tragic

Dacă aș fi întrebat vreodată care este țara mea natală, aș răspunde: m-am născut în Fiume, am crescut în Belgrad, Budapesta, Pressburg (azi:Bratislava n.a.), Viena și Munchen. Am pașaport maghiar, dar nu am o patrie a mea. Sunt un produs tipic al vechii Austro Ungarii: sunt în același timp ungur, croat, neamț, ceh. Țara mea este Ungaria, dar limba mea este germana.”  Spunea despre sine, la începutul anilor 30, Ödön Edmund Josef von Horváth, cunoscut romancier și dramaturg al începutului de secol XX.

Născut în 9 decembrie 1901, ca fiu al unui diplomat de carieră, înobilat la început de secol XX, Ödön von Horváth și-a pus la punct educația în școli din mari orașe ale vechiului Imperiu. În a doua decadă a secolului XX se stabilește împreună cu familia în Germania, unde, student fiind, își începe activitatea literară. Părăsește Universitatea în 1922, fără să își încheie studiile, dar continuă să scrie. Așa se face că, în 1931, este recompensat cu celebrul premiu Kleist. Nazismul și consecințele sale grave, suprinse de alfel și în creația lui, îl determină pe Ödön von Horváth să părăsească Germania și, în 1933, să se mute în Austria. Șederea lui aici este de doar cinci ani, în 1938, el mutându-se la Paris, unde, la începutul lunii iulie moare zdrobit fiind de un copac în timpul unei furtuni.

Ödön von Horváth - personaj de film

Viața și opera a lui Ödön von Horváth au inspirat la rându-le alți creatori importanți, care l-au transformat în personaj. De literatură și film. Scriitoarea americană Lydia Davis, poetul sârb Danilo Kis sau dramaturgul Christopher Hampton i-au oferit lui Ödön von Horváth șansa unor noi vieți: pe scene din întreaga lume, între coperte de carte și în film (În 1994, pe ecranele americane rula “Povesti de la Hollywood” – producție avându-l ca personaj principal pe Ödön von Horváth, interpretat de Jeremy Irons).

Iubit de public, interzis de autorități

Doar 16 ani de creație. Mai puțin de două decenii, în care însă Ödön von Horváth a reușit să atragă, prin textele sale dramatice și romanele scrise, deopotrivă simpatie din partea publicului și represiune din partea autorităților germane. Opera sa a fost reprimată violent de către cel de-al Treilea Reich, iar multe dintre capodoperele sale, inclusiv “Don Juan se întoarce de la război” au fost interzise în epocă. Considerat ultimul reprezentant al teatrului vienez, reușind să fie deopotrivă popular și rafinat, von Horváth își pune semnătura pe aproape 25 de texte (piese de teatru sau romane) precum: “Tineret păgân”, “Povestiri din pădurea vieneză”, “Noapte italiană”, “Don Juan se întoarce de la război” sau “Kasimir și Karolina”.

Din 21 decembrie, pe scena arădeană

Din 21 decembrie, unul dintre textele de marcă ale lui Ödön von Horváth va fi… spectacol pe scena Teatrului Clasic “Ioan Slavici”. Montarea, semnată de regizorul Horia Suru îi aduce pe aceeași scenă pe: Andrei Elek, Adriana Ghiniță, Oltea Blaga, Carmen Butariu, Carmen Vlaga Bogdan, Roxana Sabău, Liliana Balica, Iulia Pop, Amalia Huțan, Oana Kun,  Iulia Dinu, Cecilia Donat-Lucanu, Oana Secară, Mariana Tofan, Angela Petrean Varjasi și Bianca Andras. Scenografia spectacolului este semnată de Cristian Marin, coregrafia - de Momo Sanno, conceptul grafic - de Laurian Popa, în timp ce Lucian Moga realizează light designul.  Echipa este completată de Elena Ivașcu (regie tehnică), Cosmin Lupan (sunet), Cornel Dume și Horațiu Maftei (lumini), Adelin Ghionghioșan (proiecții) și ing. Ion Stan (șef producție). Premiera are loc de la ora 19.00, pe scena mare.


Scrie un comentariu

trimite