Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

O replică a bustului lui Șirianu va fi instalată în locul celei furate

Primăria va înlocui bustul furat al scriitorului Ioan Russu Şirianu. Soclul situat pe Aleea Personalităților, în fața Palatului Cultural, este gol de mai bine de doi ani, dar Poliția nu a reușit să dea de urma hoților.

O replică a bustului lui Șirianu va fi instalată în locul celei furate
Comentează 0

„Dacă Poliţia nu a reuşit să găsească hoţii, este datoria morală a Primăriei să refacă bustul. Va fi o replică, nu o creație de artist”, a declarat, astăzi, primarul Gheorhge Falcă.

Se vor cheltui aproximativ 15.000 de lei pentru documentaţia de avizare a lucrărilor şi montarea efectivă a unei replici a bustului pe soclul existent în Piaţa George Enescu.

Monumentul istoric distrus fusese realizat în 1938 și avea o valoare de inventar de 280.000 de lei, pentru că doar bronzul cântărea între 80 şi 100 de kilograme. Cel mai probabil, hoţii au topit bustul și au valorificat bronzul.

Primul bust a fost dezvelit în zonă în anul 1929, fiind al istoricului și filozofului Alexandru D. Xenopol. Ulterior, au fost amplasate busturile lui George Cosbuc (1929), Petre Pipos (1937), Ioan Russu Șirianu (1938), Gheorghe Popa de Teius (1938) și Mircea V. Stănescu (1938).

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite