Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Nu lăsa dependența de alcool să îți afecteze munca și relațiile cu cei dragi!

Conform unor studii realizate recent, România ocupă, din păcate, un loc fruntaș la consumul de alcool. Mai exact, este vorba de locul 5 la nivel mondial, ceea ce înseamnă un consum de aproximativ 14,4 litri de alcool pe cap de locuitor. Deloc îmbucurător este faptul că, deși există centre de recuperare la noi în țară, consumul nu pare să scadă în ritmul în care ar trebui.

Nu lăsa dependența de alcool să îți afecteze munca și relațiile cu cei dragi!
Comentează 1

Trebuie menționat faptul că a fi afectat de alcoolism nu reprezintă un semn de slăbiciune, ci este o afecțiune cronică, la fel ca diabetul zaharat sau astmul. Dependența cronică de alcool reprezintă stadiul critic al unei boli, ce se manifestă prin dorința permanentă de a consuma băuturi alcoolice în cantități din ce în ce mai mari, chiar dacă impactul negativ al acestei acțiuni este conștientizat.

Ce este dependența și cum îți influențează aceasta creierul?

Adicția (dependența) provine dintr-un cuvânt de origine latină, care înseamnă „înrobit” sau „obligat”. Persoanele care au încercat din răsputeri să depășească o dependență sau să ajute o persoană dragă să treacă de o astfel de provocare înțeleg acum de ce este un proces atât de dificil.

Dependența are un impact mare asupra creierului, o influență de lungă durată, și se manifestă în trei moduri:

●     în primul rând, este vorba despre pofta continuă și de nestăpânit față de ceea ce a creat dependența;

●     în al doilea rând, vorbim despre pierderea controlului asupra consumului;

●     în al treilea rând, se remarcă o atitudine pasivă față de efectele negative pe care dependența le provoacă și continuarea obiceiului de consum în ciuda acestor efecte.

Ce face, de fapt, dependența? Practic schimbă, într-o proporție destul de mare, funcționalitatea creierului. În primă fază, îi subminează acestuia modul de percepție a plăcerii, pentru ca mai apoi să îi altereze procesele normale de învățare și motivare.

Cum percepe creierul plăcerea?

Toate tipurile de activități ce produc o stare de bine, o satisfacție cât mai mare, sunt înregistrate în același mod de creier, indiferent de proveniența lor (fie că este vorba despre o recompensă financiară sau de consumul unor stupefiante).

Această plăcere produce eliberarea dopaminei, un grup de celule nervoase situate sub cortexul cerebral, denumit popular „hormonii fericirii”. Astfel, legătura dintre consumul unui drog, a alcoolului sau participarea la o activitate foarte satisfăcătoare și instalarea dependenței vizează rapiditatea și intensitatea cu care aceste substanțe/activități conduc la eliberarea dopaminei.

Vestea bună este că, deși pare un proces ireversibil, dependența de orice fel poate fi învinsă! Una dintre cele mai frecvente dependențe, întâlnită într-un proces destul de ridicat în România, este cea de băuturi alcoolice, numită adesea și alcoolism.

Înainte de apela la un tratament pentru alcoolism, este imperios necesar să depistezi existența simptomelor afecțiunii. Pentru a face acest lucru se impune efectuarea unui test dependență de alcool, acesta putându-te ghida apoi către o clinică de recuperare specializată, unde poți începe să lupți cu această boală.

Cum depistezi alcoolismul?

Indiferent de motivele ce au dus la instalarea adicției (situație financiară precară, probleme în familie, depresie și anxietate, singurătate, pierderea unor persoane dragi sau altele), există o serie de simptome pe care le poți identifica:

●        dorința puternică de consum;

●        dificultate mare în limitarea consumului;

●        stare de sevraj în momentul încetării consumului sau a reducerii cantității de alcool;

●        instalarea stării de toleranță;

●        neglijarea activităților zilnice și concentrarea în permanență pe procurarea și consumul de alcool;

●        ignorarea efectelor negative produse de dependență și perseverența în consum.

Cui cerem ajutorul în caz de dependență de alcool?

Dependența de alcool este o afecțiune serioasă și trebuie tratată ca atare. Ajutorul medicilor de specialitate este absolut necesar pentru o recuperare definitivă.

Polaris Medical, cel mai mare spital privat de recuperare din țară, oferă tratamente personalizate pentru această afecțiune, adaptate nevoilor individuale ale pacienților. Pe toată perioada internării, aceștia beneficiază de următoarele tratamente:

●        psihoterapie comportamentală;

●        psihoterapie familială;

●        tratament preventiv al sevrajului;

●        tratament farmacologic de durată;

●        intervenții psihosociale;

●        ergoterapie;

●        terapie de relaxare;

●        terapie prin artă.

Cu ajutorul acestor tratamente realizate de medicii specialiști se urmărește depășirea sindromului de sevraj, creșterea motivației pentru abstinență, consiliere psihologică în vederea depășirii dependenței și diminuarea riscului recăderii.

Nu uita! Orice problemă trebuie investigată în amănunt și tratată corespunzător. Oricât de „inocentă” ar părea o afecțiune, netratată la timp se poate agrava și, cu timpul, poate duce către probleme mai serioase.

Cere ajutorul specialiștilor imediat ce ai depistat simptomele alcoolismului și nu lăsa această boală să te țină la distanță de o viață frumoasă!


Scrie un comentariu

trimite