Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Noul spital TBC trebuia să fie funcțional de un an, dar clădirea este tot goală. Cum explică autoritățile

Consiliul Județean Arad a investit aproximativ 15 milioane de lei în construirea noului spital TBC. În clădirea modernă din cartierul Grădiște trebuiau îngrijiți pacienții încă din primăvara anului 2015, însă autoritățile nu pot spune nici acum când va deveni funcțional spitalul.

Noul spital TBC trebuia să fie funcțional de un an, dar clădirea este tot goală. Cum explică autoritățile
Comentează 1

Lucrările la noua construcție sunt gata de mult, dar pacienții nu pot fi mutați de pe strada Mihai Eminescu. Asta pentru că finanțarea era asigurată doar pentru construirea spitalului, nu și pentru mobilare și dotare cu echipamente medicale.

Totuși, pentru mobilier au fost alocați bani de la bugetul județean anul trecut, dar nu au fost cheltuiți. Astăzi, Consiliul Județean a alocat din nou bani, în buget fiind incluse sumele de 450.000 de lei (mobilier) și 60.000 de lei (saltele pentru paturi).

Reprezentanții Spitalului Județean, de care aparține Secția TBC, susțin că vor începe cât mai rapid procedurile de achiziție a mobilierului, însă vor mai trece câteva luni până când comanda va fi onorată, dacă rezultatul licitației nu va fi contestat.

Chiar și cu mobilier, noul spital nu va fi funcțional, pentru că nu are echipamente medicale. Un singur aparat radiologic există, de la Ministerul Sănătății.

Contactat de ARQ, președintele interimar al Consiliului Județean, Adrian Țolea, nu a putut estima o dată la care vor putea fi mutați pacienții din clădirea retrocedată vechilor proprietari, unde condițiile oricum sunt improprii pentru tratamentele de specialitate și în contradicție cu normele europene.

”Am depus o solicitare la Ministerul Sănătății pentru echipamente medicale destinate Spitalului Județean, unde intră și dotări pentru Secția TBC. Este vorba de echipamente în valoare totală de aproape 40 de milioane de lei. În luna februarie vom primi răspuns. Vom vedea ce ni se alocă de la minister, iar apoi vom căuta soluții de finanțare a achiziției aparaturii necesare”, a declarat Țolea.

Medicii Secției TBC spun că echipamentele deținute în prezent sunt prea uzate fizic și moral, astfel că nici nu se gândesc să le mai folosească într-un spital nou. Ei preferă să aștepte găsirea unor soluții de finanțare decât să se mute cu dotările învechite.

Datele investiției

Terenul pe care a fost ridicată noua unitate medicală are o suprafaţă de opt mii de metri pătraţi şi aparţine Consiliului Județean, fiind situat în Grădiște, iar clădirea se întinde pe 4500 de metri pătrați.

Noua unitate TBC va avea 122 de paturi, faţă de 138 cât are actuala secţie a spitalului, iar investiţia este de aproape 15 milioane de lei, fără mobilier și echipamente.

În prezent, secţia TBC funcţionează într-o clădire retrocedată, pentru care se plăteşte lunar chirie în valoare de 12.800 de lei către Arhiepiscopia Ortodoxă a Aradului.

Galerie foto (19)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite