Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ioțcu: Consiliul Județean se apropie de INSOLVENȚĂ. S-au pierdut MILIOANE de euro

Președintele suspendat al Consiliului Județean, Nicolae Ioțcu, este convins că instituția pe care a condus-o până să fie anchetat pentru fapte de corupție se îndreaptă cu pași rapizi către insolvență. El dă vina pe conducerea interimară.

Ioțcu: Consiliul Județean se apropie de INSOLVENȚĂ. S-au pierdut MILIOANE de euro
Comentează 1

Zilele trecute, aflat în fața instanței Tribunalului Timiș, Ioțcu a făcut o declarație surprinzătoare. El a avut posibilitatea să-și argumenteze cererea de ridicare a măsurii controlului judiciar și a celorlalte restricții, printre care aceea de a-și exercita funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) Arad.

”Oricum nu știu dacă am la ce să mă întorc”, a spus Ioțcu, referindu-se la locul său de muncă. El a afirmat că CJ Arad se apropie de insolvență, după ce ar fi pierdut milioane de euro din fondurile europene și guvernamentale pentru proiecte aflate în derulare.

Ioțcu s-a referit la banii pierduți pentru proiectul de modernizare a Ambulatoriului Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) și la fondurile primite de la Guvern pentru reabilitarea drumului Arad-Felnac.

”S-au pierdut atâtea milioane de euro că nu vor mai fi bani pentru plăți”, a spus Ioțcu, care consideră că județul este gestionat foarte rău în acest moment.

”Drumul va fi gata la vară”

Cel care i-a luat fotoliul de președinte, interimarul Adrian Țolea, contestă afirmațiile lui Ioțcu. Potrivit lui Țolea, banii pentru drumul Arad-Felnac nu au fost pierduți, iar lucrarea va fi gata în vara acestui an, respectiv cu un an și jumătate mai devreme, pentru că termenul contractual era de trei ani.

Țolea afirmă că în 2014 au fost pierduți banii pentru drum, tocmai când Ioțcu era la conducere, nu în 2015. Atunci, procedurile de licitație s-au prelungit și nu s-a reușit cheltuirea sumelor până la 31 decembrie 2014. Anul trecut, licitația a fost finalizată și lucrările au fost începute, în acest moment fiind executat 30 la sută din proiect. Au fost achitate deja către constructor facturi de peste șapte milioane de lei, din care 5,5 milioane provin de la Consliul Județean, iar restul de la Guvern.

Milioane de euro pierdute la Spitalul Județean

Probleme mai mari există la proiectul modernizării ambulatoriului. Dacă lucrările de construcții au fost finalizate și inaugurate la sfârșitul anului trecut, echiparea cu mobilier și tehnică medicală nu s-a făcut. Din cauză că proiectul nu a fost încheiat la 31 decembrie, banii europeni au fost pierduți.

Licitația pentru achiziția mobilierului și a echipamentelor medicale a fost întârziată, spune Țolea, tocmai din cauza suspiciunilor care planau în legătură cu una dintre firmele participante la licitație, cea care ar fi dat mita în cazul de corupție în care este judecat Nicolae Ioțcu.

”Comisia a anulat licitația pentru a nu exista probleme ulterioare. Dacă nu existau aceste suspiciuni de corupție, proiectul era finalizat la timp și nu eram puși în situația de a pierde peste 20 de milioane de lei”, a spus Țolea.

Președintele interimar al CJ spune că nu există fonduri disponibile în bugetul județean pentru a se achiziționa mobilierul și echipamentele, singura soluție fiind ca proiectul să fie depus pentru o nouă finanțare europeană. Acest lucru se va întâmpla la primăvară, iar dacă proiectul va fi aprobat și toate licitațiile se vor încheia cu bine, cel mai devreme peste un an ambulatoriul va fi dotat și funcțional.

Pe lângă aceste probleme, încă una ar putea cauza o gaură în bugetul CJ. Cele șase milioane de lei cheltuite deja pentru lucrările de la ambulatoriu ar putea să fie cerute înapoi de Uniunea Europeană, pentru că întregul proiect nu a fost încheiat la timp.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite