Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Toţi elevii intră în vacanţă timp de două săptămâni, masca devine obligatorie peste tot şi restricţii pentru nevaccinaţi / UPDATE: Ce a declarat preşedintele Klaus Iohannis (VIDEO)

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat astăzi o întâlnire la Palatul Cotroceni, pentru a se lua o decizie cu privire la introducerea de noi restricţii pentru a se limita răspândirea coronavirusului. Au participat premierul Florin Cîțu, Attila Cseke, ministrul Sănătății, Lucian Bode, ministrul de Interne, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Adriana Pistol, directoarea Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, și colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Asta, în condiţiile în care situația situaţia este foarte gravă la nivel naţional, ieri înregistrându-se cel mai mare număr de decese (574) şi de noi îmbolnăviri (aproape 19.000 de cazuri).

Toţi elevii intră în vacanţă timp de două săptămâni, masca devine obligatorie peste tot şi restricţii pentru nevaccinaţi / UPDATE: Ce a declarat preşedintele Klaus Iohannis (VIDEO)
Comentează 0

Update 1 Ce a declarat preşedintele Klaus Iohannis (VIDEO)

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

„Bună seara!

Tocmai s-a încheiat o ședință pe care am convocat-o de ieri deja, o ședință la care au participat premierul, miniștrii cu atribuții în domeniul combaterii pandemiei, experți.

Am discutat despre vaccinare, despre școli și despre restricții. Și vreau să fiu foarte clar din capul locului: dacă vrem să se oprească pandemia, singura, repet, singura soluție este vaccinarea. Vaccinarea oprește pandemia. Știu că sunt mulți care încearcă să vă spună că nu este așa. Haideți să vedem ce se întâmplă în lume.

În vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat în masă, 70% – 80% dintre oameni s-au vaccinat, s-au relaxat. Pandemia, practic, nu mai are impact. În partea noastră a Europei, unde lumea este reticentă, din varii motive reticentă la vaccinare, suntem în plin val pandemic. Iar la noi, în România, s-a declanșat o adevărată catastrofă, cu sute și sute de decese în fiecare zi, cu zeci de mii de oameni care se infectează zilnic.

Deci, dragi români, dacă vreți să terminăm cu această pandemie, vaccinați-vă! Dacă vreți să nu ajungeți la spital și să nu ajungeți la terapie intensivă, vaccinați-vă! Nu-i credeți pe cei care vă mint cum că ar fi periculos, că s-ar întâmpla nu știu ce. Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinați este că scăpați de boală și scăpați cert de forme grave de boală, iar noi, ca societate, scăpam odată de această pandemie.

Până atunci, până când vă convingeți să vă vaccinați, din păcate este nevoie de restricții prin care putem să avem grijă de cei mai vulnerabili.

Dar până ajung la restricții, dați-mi voie să spun câteva cuvinte despre școli. Este evident că școlile sunt puternic afectate și prin elevii care sunt infectați, dar și prin personal – profesorii, învățătorii care se îmbolnăvesc.

În mod normal, începând de luni, deci de săptămâna viitoare, de luni, ar fi vacanță pentru cei mici. S-a decis azi ca această vacanță să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci și pentru gimnaziu și liceu pentru două săptămâni. Deci începând de luni este vacanță școlară.

Când vorbim despre protecția individuală nu întâmplător am venit cu mască. Începând de luni masca redevine obligatorie peste tot: și în interior, și în exterior, și la școală - unde se mai ține -, și în târguri, și la cinematograf. Și dacă vă plimbați pe stradă este obligatoriu să aveţi mască. Este regretabil, dar trebuie să instituim restricții, care vor intra în vigoare de luni.

Guvernul va hotărî, în cel mai scurt timp, cel târziu vineri, foarte concret ce restricții intră în vigoare, asta după ce Comitetul Național și experții în materie vor stabili cu toate detaliile aceste norme și le vor transpune, sigur, și în limbaj juridic. Vreau să dau doar câteva exemple care nu sunt exhaustive, de exemplu va fi restricționată circulația noaptea, excepţie făcând cei vaccinați și cei care sigur cu legitimație de serviciu au o treabă legitimă de rezolvat.

În timpul zilei, la majoritatea activităților accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați, din păcate, vor avea o sumedenie de restricții. Aceste lucruri, sigur, se vor îmbunătăți pe măsură ce lumea înțelege să se vaccineze și vom scăpa de această pandemie.

Până atunci vă doresc tuturor multă sănătate!”

Intraţi AICI pentru VIDEO.

Sursa: presidecy.ro


„Dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluţie este vaccinarea.

Dragi români, dacă vreţi să terminăm cu această pandemie, vaccinaţi-vă, nu-i credeţi pe cei care vă mint că dacă vă vaccinaţi se va întâmpla nu ştiu ce”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

La întâlnirea care tocmai s-a încheiat, s-a decis ca timp de două săptămâni, începând de luni, toţi elevii să intre în vacanţă. Tot începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot, atât în spaţiile închise, cât şi în cele deschise. „Este regretabil, dar trebuie să instituim restricţii, începând de luni”, a mai spus preşedintele, care a ţinut să precizeze că acestea vor fi decise cel târziu vineri de Guvern. Iohannis a dat şi câteva exemple. Astfel, va fi restricţionată circulaţia pe timp de noapte pentru nevaccinaţi, iar în timpul zilei, la majoritatea activităţilor accesul va fi permis doar cu certificatul verde.

Care este situaţia la Arad

În ceea ce priveşte situaţia din Arad, trebuie spus că incidenţa la nivelul judeţului era astăzi de 8,75 la mie, numai astăzi fiind înregistrate 389 de cazuri, iar la nivelul municipiului, incidenţa este de 12,25 la mie. De menţionat că dintre unităţile administrativ teritoriale din judeţ, cea mai mare incidenţă a fost înregistrată la Şiştarovăţ, 21,39 la mie, pe următoarele locuri situându-se Livada, cu 19,26 la mie şi Moneasa, cu 18,29 la mie.

Sursa foto: mediafax.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite