Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Negocierile între PNL, USR-PLUS și UDMR pentru formarea Guvernului, RELUATE. Orban, față în față cu Barna și Kelemen

Negocierile pentru formarea noului guvern de centru-dreapta s-au reluat, astăzi, la Vila Lac. Președinții partidelor din coaliție vor să stabilească cine va fi premierul României. Se așteaptă o decizie din partea lui Ludovic Orban, Dan Barna și Dragoș Tudorache, alături de Kelemen Hunor, pentru deblocarea crizei politice. Președintele Klaus Iohannis a transmis în urmă cu o zi că este important să se formeze un Guvern cât mai repede pentru a gestiona epidemia dar care să fie și susținut de o majoritate solidă în viitorul Parlament.

Negocierile între PNL, USR-PLUS și UDMR pentru formarea Guvernului, RELUATE. Orban, față în față cu Barna și Kelemen
Comentează 0

Liderii celor trei partide negociază împărțirea funcțiilor de premier și de președinte al Camerei Deputaților și al Senatului în viitorul Parlament care se va reuni luni, 21 decembrie, în noua componență rezultată după alegerile parlamentare din 6 decembrie. 

Este a doua rundă de negocieri pentru formarea guvernului după ce partidele din coaliție au intrat în impas la sfârșitul săptămânii trecute.

Variantele PNL

Președintele PNL, Ludovic Orban, merge la negocieri cu un mandat flexibil și le-a cerut partenerilor de coaliție să dea dovadă de repsect și să încerce să ajungă la un consens pentru a fi instalat deja un guvern în preajma sărbătorilor.

Astfel că liberalii pun pe masa negocierilor două nume pentru viitorul Executiv: Ludovic Orban sau Florin Cîțu, dar și alte două pentru șefia celor două Camere ale viitorului Parlament. 

Prima variantă este cea cu revenirea lui Ludovic Orban pe prima poziție în viitorul Executiv și Florin Cîțu - șef al Senatului.

A doua variantă propusă de liberali este cu Florin Cîțu în fruntea Guvernului, fiind deja premier desemnat și de președintele Klaus Iohannis de săptămâna trecută, și cu Ludovic Orban la șefia Camerei Deputaților. 

Propunerile USR-PLUS

Pe de altă parte, USR-PLUS nu este de acord cu revenirea lui Orban la Guvern, iar numirea lui Florin Cîțu ca premier presupune ca Orban să preia și șefia Camerei, care este revendicată și de Dan Barna.

A doua variantă propusă de USR-PLUS este Dacian Coloș premier, situație în care șefia celor două Camere ar reveni liberalilor.

Varianta UDMR

La rândul lor, cei din UDMR cer șefia Senatului.

UDMR a transmis că ar fi de acord cu variantele propuse de PNL, dar, dacă ar fi un premier liberal, atunci șefia celor două Camere ar trebui împărțită între ceilalți doi parteneri de coaliție, spun aceștia. Astfel că dacă șefia Camerei este dorită de USR-PLUS, atunci UDMR să aibă șefia Senatului.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va avea o a doua rundă de negocieri pentru formarea guvernului, după ce luni, 14 decembrie, discuțiile de la Cotroceni nu au reușit să indice o variantă comună de premier, din partea mai multor partide. 

Președintele a anunțat miercuri că sunt șanse mici să avem un Guvern instalat până la Crăciun. Acesta a mai spus și că va convoca o nouă rundă de consultări imediat ce „se cristalizează” o soluție în urma negocierilor coaliției de centru-dreapta

„Optimal ar fi să fie instalat noul guvern imediat după Crăciun. Negocierile sunt însă negocieri. Ele merg uneori bine și rapid, după care se opresc. Nu cred că e bine să îi impingem de la spate”, a declarat Iohannis.

„Să avem puțin rabdare. Și pentru mine este important să se formeze relativ repede un guvern pentru a gestiona pandemia, să avem un guvern care se bazează pe o majoritate solidă în Parlament”, a completat președintele.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite