Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Muzeul Presei ,,Sever Bocu”,  un muzeu de nota zece!

Muzeul Presei ,,Sever Bocu”,  un muzeu de nota zece!
Comentează 0

Pitagora considera numărul zece ca fiind sacru, în Biblie se vorbește  despre Cele zece porunci, iar la Jocurile Olimpice de la Montreal, în 1976, Nadia Comăneci obținea prima notă de zece din istoria competiției.

Muzeul Presei ,,Sever Bocu” din Jimbolia aniversează în aceste zile zece ani de existență. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Presei în colaborare cu Primăria și Consiliul Local.  Acest muzeu, singurul de acest fel din țară, a fost înființat de către poetul şi publicistul ,,Petre Stoica”, prin donaţia colecţiei sale de cotidiene, reviste, almanahuri, afișe și cărți de vizită. Ce e mai interesant e faptul că muzeul nu îi poartă numele, ci poartă numele lui Sever Bocu, pentru că fruntașul bănățean a sintetizat la superlativ calitățile gazetarului.  Fondatorul a decis că acesta e numele potrivit pentru un muzeu al jurnalismului. Invitați de onoare au trecut pragul acestui muzeu pentru a sărbători evenimentul: prof. univ. Brîndușa Armanca, Peter Gross- Tennessee University, Cristina Guseth-director Freedom House, Liviu Avram-redactor-şef adj. Adevărul, Ruxandra Hurezean - senior editor Sinteza Cluj, Melania Cincea-director Timpolis, prof. univ. Marcel Tolcea și mulți alții.

Seara a început cu un moment artistic, un recital la vioară și acordeon  pregătit de către Laura Roman și Marko Ristic. Marcel Tolcea ne-a reamintit de măiestria artistică a regretatului poet Petre Stoica. Studenții de la U.A.V. din Arad au răspuns la întrebarea ,,De ce Sever Bocu?”. Ultima parte a evenimentului a fost o dezbatere pe tema ,,De ce moare presa scrisă?”, dezbatere moderată de jurnalista Brîndușa Armanca, unde invitaţii veniți din diferite colțuri ale României au răspuns la această întrebare. O politică editorială eronată, lipsa banilor din presa din România, calitatea informației livrate au fost câteva dintre răspunsurile jurnalișilor.

Internetul, reţelele sociale  vor pune, probabil, piatră de mormânt  presei clasice așa cum o știm noi. Generațiile care vor urma nu vor mai cunoaşte cum e să ții în mână o carte, când simți mirosul hârtiei și  întorci pagina umezind degetul sau atunci când răsfoiești o revistă și te oprești asupra unui articol care îți captează toată atenția.

Până vom ajunge acele vremuri, sper să mai treacă mulți ani și la aniversarea de 20 de ani  a muzeului să se dezbată subiectul ,,Cum a reușit  să supraviețuiască presa”.

 

Corina Tamaș

 

 

 

 

Galerie foto (11)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite