Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Papa Francisc, vizită istorică în România

Zi istorică astăzi pentru România. Papa Francisc și-a început vizita de trei zile în țara noastră, desfășurată sub motto-ul „Să mergem împreună”. ”Aduc un omagiu sacrificiului atâtor fii și fiice ai României care, prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor și muncii lor, îmbogățesc țările în care au emigrat, iar prin roadele efortului lor își ajută familiile rămase în patrie”, a spus Sfântul Părinte, în cuvântarea sa de la Palatul Cotroceni.

Papa Francisc, vizită istorică în România
Comentează 0

Realitatea TV și Realitatea.net urmăresc pas cu pas "călătoria apostolică" pe care Papa Francisc o efectuează în România în zilele 31 mai – 2 iunie 2019 la București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj, sub genericul "Să mergem împreună!". Imagini LIVE AICI.

CITEȘTE CONTINUAREA PE REALITATEA.NET

"E important să recunoaștem numeroșii pași înainte făcuți de România, chiar cu mari dificultăți". Acesta a fost unul din principalele mesaje ale Suveranului Pontif la Palatul Cotroceni.

Papa Francisc s-a aflat acolo pentru aproape două ore. Două ore pline de emoţie. A fost primit cu onoruri militare și întâmpinat de Klaus și Carmen Iohannis dar şi de enoriaşii săi preferaţi, copiii şi tinerii,

Palatul Cotroceni a fost prima oprire a Papei Francisc după ce a păşit pe pământ românesc. Şeful statului l-a întâmpinat pe Suveranul Pontif alături de soţia sa, Carmen. Din delegaţia care l-a primit pe sfântul părinte au făcut parte toţi consilierii prezidenţiali şi de stat. La palat, Papa Francisc a avut întâlniri cu preşedintele Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă, cu autorităţile române, cu reprezentanți ai societății civile şi cu cei ai corpului diplomatic.

Suveranul Pontif a fost aşteptat la Cotroceni şi de enoriașii săi preferați, copiii. Papa a fost salutat, pe platoul de ceremonii, de un grup de copii şi tineri de la Consiliul Naţional al Elevilor, Alianţa Naţională a Studenţilor din România, Consiliul Tineretului din România, Şcoala Concordia, de la corurile Cantus Mundi şi Madrigal, Cercetaşii României şi Asociaţia Naţională a Surzilor din România, care au fluturat steguleţe ale României.

UPDATE ora 13:24 - Papa Francisc a susținut un discurs la Cotroceni:  

Adresez salutul meu cordial si multumirile mele Domnului Președinte și Doamnei Prim-Ministru pentru invitația de a vizita Romania și pentru amabilitatea cuvintelor de bun venit adresate mie si in numele celorlalte Autoritați naționale și al iubitului dumneavoastra popor. Îi salut pe Membrii Corpulului Diplomatic și pe reprezentantii societatii civile adunati aici.

Cu deosebit respect adresez salutul meu Prafericirii Voastre, Părinte Patriarh Daniel, precum și Mitropoliților și Episcopilor Sfântului Sinod , si tuturor credinciosilor Bisericii Ortodoxe Romane. Îi salut cu drag pe episcopii, preotii, persoanele consecrate și pe toți membrii Bisericii Catolice, la care vin pentru a confrima în credință și pentru a-I încuraja în drumul lor de viață și de mărturie creștină.

Mă bucur să mă aflu în frumoasa dumneavoastră țară, la douăzeci de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea , în momentul în care România, pentru prima data de când face parte din Uniunea Europeana, deține în acest semestru Președinția Consiliului European.

Momentul acesta este potrivit pentru a avea o privire de ansamblu asupra celor treizeci de ani de cand Romania s-a eliberat de un regim care oprima libertatea civilă și religioasa și o izola de celelalte europene și care, pe lângă acestea, dusese la stagnarea economiei și la epuizarea forțelor sale creatoare.

În acest timp, Romania s-a angajat să-si construiasca un proiect democratic prin intermediul pluralismului fortelor politice și sociale și prin dialogul lor reciproc, avand drept scop recunoasterea esentiala a libertății religioase și integrarea deplină a țării în scenariul international mai larg.

E important să recunoastem ca in mijlocul unor mari dificultati si lipsuri, Romania a facut multi pași înainte pe acest drum. Voința de a progresa in diferitele sectoare ale vietii civile, sociale și științifice a descatusat multe energii și inventivitate, a eliberat numeroase forte creative, altă data ținute captive, și a dat un nou avânt multor initiative, împingând țara spre secolul al XXI-lea.

Vă încurajez să continuați munca de consolidare a structurilor și a instituțiilor necesare, nu doar pentru a răspunde aspirațiilor legitime ale cetățenilor, dar și pentru a stimula și a crea condițiile ca poporul dvs să-și manifeste întreg potențialul și ingeniozitatea de care știm că este capabil.

Trebuie să recunoaștem totodată că transformările generate de deschiderea spre o nouă eră au atras cu sine – odată cu beneficiile - și apariția unor inevitabile hopuri de depășit și a unor consecințe nu întotdeauna ușor de rezolvat pentru a păstra stabilitatea socială și pentru buna administrație a teritoriului.

Mă refer în primul rând la fenomenul emigrației care a angrenat mai multe milioane de persoane care și-ai lăsat casa și patria pentru a căuta noi oportunități de lucru și de viață demnă. Mă gândesc la depopularea atâtor sate care, în câțiva ani, s-au văzut părăsite de o parte considerabilă a locuitorilor lor, îmi închipui consecințele pe care toate aceste fenomene le pot avea asupra calității vieții, în acele locuri, și la slăbirea celor mai bogate rădăcini culturale și spirituale ale voastre care v-au întărit în timp de încercare.

Aduc un omagiu sacrificiului atâtor fii și fiice ai României care, prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor și muncii lor, îmbogățesc țările în care au emigrat, iar prin roadele efortului lor își ajută familiile rămase în patrie.

Pentru a înfrunta problemele acestei noi faze istorice, pentru a individualiza soluții eficiente și a găsi puterea de a le pune în practică, trebuie să crească colaborarea pozitivă a forțelor politice, economice, sociale și spirituale.

E necesar ca toți să meargă împreună și să-și propună cu hotărâre să nu renunțe la vocația cea mai nobilă la care Statul trebuie să aspire: să se îngrijească de binele comun al poporului său. A merge împreună, ca mijloc de construire a istoriei, impune noblețea de a renunța la ceva din viziunea proprie sau din interesul specific personal în favoarea unui plan mai amplu, astfel încât să se creeze o armonie care să permită înaintarea sigură spre țeluri comune.

În felul acesta se poate construi o societate care să-i includă pe toți, în care fiecare, punându-și la dispoziție propriile talente și competențe, printr-o educație de calitate și muncă creativă, participativă și solidară, să devină protagonist al binelui comun.

O societate în care cei mai slabi, cei mai săraci și cei din urmă să nu fie considerați nedoriți, obstacole care împedică ,,mașina” să meargă, ci cetățeni și frați care trebuie integrați în totalitate în viața civilă. Ba mai mult, sunt văzuți drept cea mai sigură dovadă a bunătății reale a modelului de societate care se construiește.

De fapt, cu cât o societate se preocupă mai mult de soarta celor mai dezavantajați, cu atât mai mult se poate numi cu adevărat civilă. Toate acestea trebuie să aibă un suflet și o inimă și o clară direcție de mers, care să nu fie impusă de rațiuni extrinseci sau de puterea nestăpânită a centrelor financiare la nivel înalt, ci de conștiința cetralității persoanei umane și a drepturilor sale inalienabile.

Pentru dezvoltarea armonioasă viabilă, pentru activarea concretă a solidarității și a carității, pentru sensibilizarea forțelor sociale, civile și politice în vederea binelui comun, nu e suficient să actualizăm teoriile economice, nici nu sunt de ajuns abilitățile tehnice și profesionale, atât de necesare de altfel. Odată cu condițiile materiale, este necesar să dezvolte sufletul poporului vostru.

În acest sens, Bisericile creștine pot ajuta la recuperarea și alimentarea inimii vii din care să izvorască o acțiune politică și socială întemeiată pe demnitatea persoanei și angajată cu loialitate și generozitate în favoarea binelui comun al colectivității. În același timp, ele se străduiesc să devină un reflex credibil și o mărturi atractivă a acțiunii lui Dumnezeu, promovând între ele o adevărată prietenie și colaborare.

Biserica Catolică doreste să se situeze în această matcă, vrea să contribuie la dezvoltarea societății, dorește să fie semn de armonie, speranță și unitate și să se pună în slujba demnității umane și a binelui comun.

Are intenția de a colabora cu autoritățile și cu celalalte Biserici, cu toți bărbații și femeile de bunăvoință, pentru a merge împreună și pentru a-și oferi talanții în slujirea întregii comunități.

Biserica Catolică nu este străină, ci e pe deplin părtașă la spiritul național, după cum o arată și participarea credincioșilor săi la formele destinului națiunii, la crearea și dezvoltarea structurilor de educație integrală și la formele de asistență specifice unui Stat modern. De aceea, ea dorește să contribuie la clădirea societății și a vieții civile și spirituale în acest pămant frumoa al României.

Domnule președinte, dorind României prosperitate și pace, invoc asupra Dumneavoastră, asupra familiei Dumneavoastră, asupra tuturor celor prezenți și asupra tuturor locuitorilor acestei țări belșugul binecuvântărilor divine.

Dumnezeu să binecuvânteze România!

UPDATE ora 13:12 - Discurscul președintelui Iohannis:

Este o mare bucurie pentru mine ca în calitate de Președinte al României și în numele tuturor românilor, să vă primesc la București, la Palatul Cotroceni, și să vă urez «Bun venit în România!».

Vă veți afla pentru câteva zile pe tărâmul Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, și sunt convins, Sfinte Părinte, că în București, la Iași, la Șumuleu Ciuc și la Blaj veți fi întâmpinat cu cea mai mare căldură.

Veți putea cunoaște țara pe care Sfântul Ioan Paul al II-lea a denumit-o, atât de frumos, «grădina Maicii Domnului».

La rândul nostru, ne vom bucura să fim gazdele Episcopului Romei, locul rădăcinilor noastre de limbă și de credință.

Vizita Sanctității Voastre are loc într-o săptămână care, pentru credincioșii catolici, se află între Înălțare și Rusalii, iar pentru credincioșii ortodocși precedă Prăznuirea Înălțării Domnului.

La finalul vizitei sale în România, Sfântul Ioan Paul al II-lea ne-a lăsat, la 9 mai 1999, un puternic mesaj de încredere în viitorul țării noastre, în vocația sa europeană, în rolul civilizației noastre de punte între Occident și Orient. Astăzi, vă pot mărturisi că mesajul primit atunci a rodit, iar România și-a regăsit destinul în familia Europei unite. În urmă cu mai puțin de o săptămână, acest destin european a fost reconfirmat cu forță de românii din țară și de cei din străinătate.

Diplomația pontificală continuă să reprezinte un factor pacificator și de echilibru în abordarea problemelor de pe agenda globală. În faţa provocărilor contemporane, cetățenii României privesc vizita Sanctității Voastre ca pe o nouă încurajare de a se împlini prin înfăptuirea binelui comun, de a contribui la o societate a dreptății și la o lume a iubirii dintre oameni.

În această perioadă, România își exercită primul mandat la Președinția Consiliului Uniunii Europene. Așa cum ați subliniat în diferite ocazii, trebuie să avem grijă de casa noastră – Europa.

Am avut privilegiul de a-i găzdui pe liderii europeni la Sibiu, pe 9 mai, chiar de Ziua Europei, pentru un important moment de reflecție asupra viitorului Europei. Vă împărtășesc cu satisfacție că, prin Declarația politică adoptată la Summitul de la Sibiu, națiunile europene și liderii Europei și-au reafirmat cu claritate voința de a lucra împreună pentru o Europă reunită în pace și democrație, o singură Europă, condusă de valorile și libertățile sale.

Sanctitatea Voastră,

Cetățenii României au cunoscut direct tragica experiență a totalitarismului, lipsa libertății, înstrăinarea forțată de valorile creștine. Vizita Sanctității Voastre vine la un an de la Centenarul Marii Uniri și la împlinirea a trei decenii de când ne-am regăsit, prin jertfă, exercițiul drepturilor fundamentale, inclusiv al libertății de expresie și conștiință.

Astăzi, românii îl slăvesc pe Cel de Sus fără teamă și fără nicio piedică, în limba română ori în limbile tuturor minorităților naționale.

Beatificarea episcopilor martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, este și un înalt omagiu adus tuturor celor care s-au sacrificat în perioada comunistă pentru libertate și pentru credință.

Vizita Sanctității Voastre are și o semnificație majoră pentru relațiile României cu Sfântul Scaun, anticipând aniversarea, în anul 2020, a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale. Relațiile politico-diplomatice dintre România și Sfântul Scaun sunt foarte bune, bazate pe o constantă comunicare. În ziua aniversării a 25 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice bilaterale, respectiv la 15 mai 2015, ne-am întâlnit, Sfinte Părinte, și am avut atunci onoarea de a vă adresa invitația de a vizita țara noastră.

Sanctitatea Voastră,

Într-o lume marcată de fenomene complexe, Europa are nevoie astăzi, poate mai mult decât oricând, de modele de conviețuire pașnică, de modele de dialog între majoritate și minorități, de dialog între culturi, care să ofere repere pentru consolidarea toleranței și a respectului reciproc.

România este un exemplu de bună practică, prin modul în care a asigurat și asigură respectarea drepturilor persoanelor aparținând celor 20 de minorități naționale istorice de pe teritoriul său.

Pusă sub semnul generozității, al solidarității sociale şi al înțelegerii dintre civilizații, misiunea pe care o desfășurați în lume este bine-cunoscută și apreciată în țara noastră.

În bisericile catolice de rit latin și oriental, în bisericile ortodoxe, în cele ale altor culte creștine, ca de altfel și în locurile de rugăciune ale celorlalte culte recunoscute prin lege în România, sunt la loc de cinste valorile care își au izvorul în iubirea aproapelui, la care Sanctitatea Voastră face apel de fiecare dată. Împărtășirea acestui dar este temelia bunelor relații dintre culte în țara noastră.

În România, țară cu o populație majoritar ortodoxă, angajamentul statului pentru garantarea libertății religioase a condus la un dialog interconfesional marcat de un profund respect reciproc. Acest climat se oglindește binefăcător și în ospitalitatea pe care Biserica Catolică o oferă în Europa diasporei noastre, pentru care doresc să vă mulțumesc în mod deosebit!

Sanctitatea Voastră,

Mesajele Sanctității Voastre îndeamnă la empatie și acțiune în fața sărăciei, violenței, migrației, fragilizării comuniunii sufletești dintre oameni, agresării mediului sau consumerismului. Societatea românească rezonează la chemările de solidaritate și responsabilitate ale Sanctității Voastre. Pășim alături de Sanctitatea Voastră cu încredere pe această punte, pentru a clădi o lume a păcii și a împlinirii umane, o grădină a Maicii Domnului pentru toți, spre care trebuie «Să mergem împreună!».

”În toată țara, veți fi primit cu căldură”, a completat șeful statului. 

UPDATE ora 12:50 - Papa Francisc are o întâlnire cu autoritățile statului român. La aceasta participă inclusiv premierul Viorica Dăncilă, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și noul președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. 

UPDATE ora 12:35 - Papa Francisc discută față în față cu președintele Klaus Iohannis. 

UPDATE ora 12:25 - Papa, împreună cu Klaus Iohannis, a salutat Garda de Onoare. ”Bună ziua”, a spus Papa Francisc. 

UPDATE ora 12:22 - Papa a ajuns la Cotroceni. 

Primul eveniment la care participă Papa Francisc în România este ceremonia oficială de primire de la Cotroceni. Suveranul pontif se va întâlni tot acolo și cu premierul României, cu președinții Camerei și Senatului, dar și cu reprezentanți ai societății civile.

UPDATE ora 12:05 - Papa Francisc este salutat de mii de români, în drumul său către Cotroceni. 

Câteva mii de oameni s-au adunat pe Bulevardul Kiseleff și pe Calea Victoriei.

Papa merge în mașină cu geamul deschis, salutând oamenii.

UPDATE ora 11:45 - Papa Francisc a plecat spre Cotroceni.

UPDATE ora 11:30 - Papa Francisc a fost întâmpinat de președintele Klaus Iohannis.

(w500) <p>Papa Fr

(w500) <p>Papa Fr

(w500) <p>Papa Fr

(w500) <p>Papa Fr

 

CITEȘTE CONTINUAREA PE REALITATEA.NET

 

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite