Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ministerul Justiţiei aruncă în aer dosarele DNA. Proiectul care îi scapă de abuz în serviciu pe demnitari. Reacţia DNA

Ministerul Justiţiei, condus de Florin Iordache (PSD), propune în proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care ar urma să se modifice Codul Penal şi de Procedură Penală, schimbarea definiţiei infracţiunii de abuz în serviciu, în acord cu decizia judecătorilor Curţii Constituţionale, însă introduce noi prevederi care ar avea ca efect anularea celor mai multe anchete şi dosare ale procurorilor privind această infracţiune: proiectul introduce un plafon minim al prejudiciului de 200.000 de lei şi condiţia ca procurorii să deschidă ancheta doar la sesizarea prealabilă a părţii vătămate.

Ministerul Justiţiei aruncă în aer dosarele DNA. Proiectul care îi scapă de abuz în serviciu pe demnitari. Reacţia DNA
Comentează 0

Potrivit unor surse judiciare, prevederile afectează atât anchetele în curs, procesele din instanţe, dar şi dosarele în care deja au fost date condamnări. Printre cei anchetaţi pentru această infracţiune de DNA, care nu s-ar mai încadra în aceste noi condiţii ale legii, se numără fostul ministru de Interne Gabriel Oprea pentru folosirea abuzivă a coloanelor oficiale, preşedintele PSD Liviu Dragnea (în dosarul Bombonica), fostul preşedinte CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu, foştii miniştrii implicaţi în dosarul Microsoft, precum şi primari sau şefi de consilii judeţene de la toate partidele. Ei fie nu se încadrează la limita prejudiciului, fie fapta nu a fost sesizată de instituţiile sau persoanele vătămate, condiţiile fiind cumulative, astfel că ar scăpa de aceste dosare.

Proiectul de OUG pus în dezbatere publică de ministrul Justiţiei Florin Iordache prevede modificarea definiţiei infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută la art. 298 Cod Penal. Astfel, se introduce formularea cerută de judecătorii CCR, care să înlocuiască sintagma "îndeplineşte în mod defectuos” cu una care să însemne "îndeplineşte prin încălcarea legii", astfel: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea serviciului, nu îndeplineşte un act sau îndeplineşte  un act contrar legii...”.

Cu toate acestea, infracţiunea este modificată mult mai profund. Se introduce un plafon minim de 200.000 de lei al pagubei provocate unei persoane fizice sau juridice, pentru ca fapta să se încadreze la abuz în serviciu.

Citeste mai mult pe m.gandul.info

 


Scrie un comentariu

trimite