Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

MICUL DEJUN SĂNĂTOS  - Alege să consumi inteligent!

MICUL DEJUN SĂNĂTOS  -  Alege să consumi inteligent!
Comentează 0

Adelina Roșu, Nutriționist

 

            Un moment important al zilei este acela în care se consumă primele alimente. Acel moment îl reprezintă mic dejunul, care ajută la refacerea energiei consumate de către organism, pe timpul nopții, când a avut loc procesul de reparare și regenerare a corpului. 

            De foarte multe ori, mic dejunul este considerat masa principală a zilei. Nu este neapărat corect, deoarece fiecare masă este importantă, iar consumul zilnic de alimente ar trebui privit ca un întreg.

            Nu este deloc recomandat „săritul” niciuneia dintre mese deoarece un program regulat dedicat meselor zilnice îmbunătățește controlul glicemiei, scade riscul creșterii în greutate și sprijină la reducere instalării senzației de foame. 

 

Studiile arată că aproximativ o treime dintre persoane sar peste mic dejun, invocând de cele mai multe ori lipsa de timp pe parcursul dimineții. Acest lucru poate fi evitat, cu puțină planificare și perseverență!

 

            Ce este un mic dejun sănătos? Acesta asigură 20-25% din necesarul zilnic de nutrienți. Nu este suficient doar să fie consumat un mic dejun, important e să fie unul sănătos!

            Pâinea, cerealele și orice produse care conțin amidon vor oferi energie, fibre, dar și unele vitamine și minerale. Pe cât posibil este recomandat consumul de cereale integrale, cât și în produse derivate.

            Fructele și legumele sunt ideale dimineața, iar ziua poate să înceapă cu prima dintre cele 5 porții de legume și fructe. Fructele pot fi consumate alături de cereale sau sub forma unor smoothie-uri.

            Laptele și produsele lactate asigură proteine, vitamine din complexul B și calciu. Dacă se consumă lapte de origine vegetală  acesta să nu fie îndulcit ci să fie fortificat cu calciu.

            Carnea, ouăle, peștele sunt surse de proteine, fier și vitamine din complexul B. Nu este recomandată carnea la micul dejun, iar dacă se consumă nu zilnic!

            Nu uitați de consumul de lichide: APA, lapte, suc proaspăt!de fructe, sau ceai!

 

Chiar     este      important      micul dejun?

 

             Un mic dejun sănătos, asigură pe lângă necesarul de energie și nevoia de fibre alimenatre, vitamine și unele minerale esențiale.  Lipsa primei mese a zilei va duce la apariția senzației de foame, care în final va conduce la consumul de gustări sau alte alimente nesănătoase, care  nu asigură necesarul de nutrienți.

            Consumul de alimente sănătoase la mic dejun ajută și la îmbunătățirea performanței intelectuale, la o mai bună concentrare și chiar la a avea o stare de buna dispoziție din primele ore ale zilei. Acestea sunt încă 3 motive pentru a lua un mic dejun sănătos în fiecare dimineață!  

 


Scrie un comentariu

trimite