Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Masca de protecție, distanțarea socială și dezinfectarea - principalele MĂSURI pentru revenirea copiilor în bănci. Tătaru: "Nicio decizie nu se va lua fără acordul părinților"

Miniștrii Educației Monica Anisie, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au anunțat, astăzi, într-o conferință comună de presă, mult-așteptatele măsuri privind începerea anului școlar 2020-2021. Principalele măsuri luate în calcul pentru reîntoarcerea în condiții de siguranță a elevilor în bănci vizează portul obligatoriu al măștii de protecție în cazul copiilor cu vârste mai mari de 5 ani, dezinfectarea corectă a mâinilor, distanțarea de un metru între copii sau montarea de separatoare, realizarea de circuite de intrare-ieșire în școli. Triajul se va face acasă, însă nu se va mai completa controversata declarație pe propria răspundere despre care s-a tot vorbit până acum. Se va face un triaj și la școală, realizat de personal medical specializat, iar copiii care vor prezenta simptome specifice infectării cu COVID-19 vor fi trimiși într-o zonă de izolare. Nicio decizie nu se va însă lua fără acordul părinților.

Masca de protecție, distanțarea socială și dezinfectarea - principalele MĂSURI pentru revenirea copiilor în bănci. Tătaru:
Comentează 0

"La 1 septembrie incepem un altfel de an scolar, cu noi provocari impuse de situatia epidemiologica in care ne aflam. De aceea, in aceasta perioada premergatoare inceputului de an scolar, am lucrat aproape de colegii din minister si de autoritatile statului, pentru a pregarti inceputul de an scolar", a afirmat Monica Anisie.

Ea a subliniat ca revenirea la cursuri trebuie sa reperezinte "responsabilitatea noastra, a tuturor", fapt pentru care trebuie - spune ministrul - "sa realizam cu totii un parteneriat astfel incat riscul imbolnavirii sa fie diminunat".

"Revenirea la cursuri reprezinta o asumare a intergii societati. Educatia trebuie sa continue in orice conditii. Urez un nou an scolar cu rezultate, dar mai ales cu sanatate!", le-a transmis ea, deopotriva, elevilor si cadrelor didactice din sistemul de invatamant din Romania. 

In ceea ce priveste masurile luate pentru inceperea anului scolar, Anisie a precizat ca ministerul Educatiei a intocmit Ghidurile metodologice pentru oganizarea si functionarea invatamantului romanesc, organizate pe fiecare nivel in parte (prescolar, gimnazial, liceal, vocational, tehnic si special). Totodata, spune Anisie, in cadrul ministerului au fost realizate si reperele metodologice ce vin in sprijinul profesorilor, astfel incat acestia vor putea de acum reduce declajele privind modalitatile de predare din timpul perioadei de suspendare a cursurilor. Mai exact, se va putea face o analiza referitoare la ce aveau profesorii in planificarea calendaristica, ce s-a predat si ce a retinut elevul de cand invatamantul s-a mutat in online.

De asemenea, au fost elaborate metodologii pentru examenele scolare organizate in an scolar 2020-2021, precum si noul regulament de organanizare si functionare a invatamantului universitar. "Aici va fi regasita debirocratizarea activ didactice, precum si o serie de masuri ca activitatea cadrelor didactice sa se concentreze asupra elevului si nu a hartiilor. Comisa de taiat hartii de la nivelul ministerului a propus reducerea numarului de hartii si iata ca acest lucru se si realizeaza", a maid eclarat Monica Anisie.

Potrivitf ministrului, au fost realizate filmari pentru proiectul Telescoala, astfel incat atunci cand vor incepe cursurile sa fie deja difuzate acele lectii de pregatire pentru elevii din clasele a VIII-a si a XII-a.

"Am decis sa facem saptamanal teste de antrenament pentru elevii care sustin examenele nationale. Azi vom deschide un portal de informare dedicat anului acesta numit Educatiacontinua.edu.ro, unde elevii si parintii vor putea gasi informatii necesare privitoare la acest an scolar. Am decis sa deschid o line de Telverde la mininister, ce va fi dedicata raspunsurilor adresate de parinti si elevi, iar pentru directorii unitatilor de invatamant si pentru autoritatile locale care doresc sa acceseze fonduri europene voi deschide o alta linie de telverde pentru a veni in sprijinul acestora. In ceea ce priveste formarea profesorilor, am colectat din teritoriu datele, astfel ca aproximativ 94.000 de profesori au fost deja formati, iar altii se afla in curs de formare", a afirmat Anisie.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, ieri, că decizia finală despre obligativitatea declarației pe proprie răspundere a părinților și a condițiilor începerii școlii în siguranță va fi luată luni, iar ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății va fi publicat cel târziu astăzi.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat însă că va fi eliminată declarația pe propria răspundere care trebuia dată de părinți odată cu reluarea cursurilor. Prin această declarație, părinții ar fi trebuit să își asume că, în ultimele 14 zile, copilul lor nu a avut simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios, nu a fost diagnosticat cu Covid-19 și nici nu a intrat în contact cu o persoană testată pozitiv.

În ceea ce privește achiziția de tablele necesare învățământului online, Ludovic Orban spunea că Executivul nu va putea achiziționa, așa cum a promis, toate cele 250.000 de tablete pentru elevi, ci numai o parte din acest necesar, respectiv 70-80.000.

Noul an școlar începe peste mai puțin de două săptămâni, iar până acum există doar un set de propuneri din partea Ministerului Sănătății. Cert este că modul în care va începe școala este decis anul acesta, în premieră, de fiecare unitate de învățământ în parte, în contextul pandemiei de coronavirus.

Numai în Capitală sunt aproximativ 300 de școli gimnaziale, licee și scoli profesionale.

Vă reamintim că autoritățile au avansat până acum trei scenarii posibile legate de începerea noului an școlar. 

Scenariul verde presupune, totodată, și varianta cea mai optimistă, respectiv cea în care mai puţin de o persoană la 1000 de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile. În cazul acestui scenariu, toți copiii meargă la școală, lucru care este obligatoriu, nu opțional.

Scenariul galben presupune un risc mediu, respectiv între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu coronavirus la 1000 de locuitori, în ultimele 14 zile, situație în care prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-IV şi elevii din anii terminali. Pentru restul claselor, orele se vor face online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie. Acesta este așa-numitul sistem hibrid de învățământ pe care îl iau în calcul autoritățile din sistem.

Scenariul roșu -  cel mai pesimist dintre ele - presupune că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la 1000 de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, orele se vor face exclusiv online.

În plus, din ce se știe până în prezent, elevii vor trebui să stea la o distanță de doi metri, unii față de alții. De asemenea, acolo unde nu se va putea păstra distanța socială, va fi necesară montarea separatoarelor între elevi. 

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite