Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Orașul Lipova - investiții și schimbare la față. ,Acum e momentul să facem ceva pentru oraș și cetățeni’

Orașul LIPOVA este foarte vechi, primele mențiuni istorice ale cetății Lipova datează de pe la 1245, iar așezarea Lipovei conform arheologiei  datează din perioada dacică, fiind amintită în jurul anului 1000. La sfârșitul sec. XIII Lipova atinge epogeul economic și comercial având drept la propria monedă ,,MARCA DE ARGINT DE LIPOVA’’ , iar în 1784 răsculații lui Horea ajung până la LIPOVA. În secolul trecut Lipova avea tramvai tras de cai. 
 

Orașul Lipova - investiții și schimbare la față. ,Acum e momentul să facem ceva pentru oraș și cetățeni’
Comentează 4

Astăzi orașul de pe Mureș încearcă să redevină ceea ce trebuie să fie, un oraș modern, care are nevoie de infrastructură, de străzi asfaltate, canalizare, un spital modern dotat cu aparatură și alte investiții care să ridice nivelul de trai al cetățenilor pentru că acest lucru este important, ca cetățenii orașului să aibă confortul dorit, însă acest lucru nu se poate fără muncă și investiții. Este adevărat că acum Lipova este numai șantier, se lucrează pe multe străzi din oraș, însă cineva  trebuia să facă acest lucru și într-un timp cât mai scurt să schimbe fața LIPOVEI, chiar dacă pe moment este disconfort pentru toată lumea, pentru că aceste lucrări nu se pot face în 2-3 luni, fiind nevoie de multă muncă, aprobări, proiecte europene care nu pot fi întârziate, o dată ce ai obținut finanțarea, drumuri la Guvern pentru a obține finanțări, nervi de oțel și o foarte lungă bătălie pentru a atrage fonduri si investiții pentru oraș, însă atunci când aceste lucrări vor fi finalizate cetățeanul din Lipova va avea de câștigat, atunci se va putea face diferența între ce a fost și ce va fi Lipova.

Am făcut un tur al orașului Lipova împreuna cu d-l Primar Jichici, am văzut multe străzi, unele reabilitate, altele în lucru, reșele de canalizare în reabilitare sau introduse pentru prima dată pe unele străzi, străzi care vor urma la asfaltare și alte proiecte mari pentru Lipova. Admir acest om pentru curajul, tenacitatea și voința de a face ceva frumos pentru orașul natal, pentru că nu am văzut nicăieri, atâtea sectoare și străzi în lucru și o implicare așa hotărâtă din partea unui om, și nu vă spun că telefonul dânsului sună tot la 2-3 minute, asta înseamnă nervi de oțel pentru un om, diferite probleme de șantier, probleme ale cetățenilor la care răspundea cu calm.

Am văzut  realizări frumoase și investiții mari pe care acest om, calm, blând și cu caracter de om adevărat le lasă în urmă. Îmi spunea că dorește să continue să atragă fonduri pentru alte proiecte ca Lipova sa aibă confortul dorit, să fie un oras curat, elegant și pus la punct. ,,Avem oportunitatea să accesăm  fonduri europene, acum e momentul să facem ceva pentru oraș și cetățeni de aceea încerc să atrag cât mai multe fonduri la LIPOVA.

Avem trei lucrări pe proiecte europene acum :
1.    -   reabilitare și extindere rețea de apă și canal,
2.    -   reabilitare și modernizare străzi – 14 străzi, deoarece aici nu am avut canalizare, iar la unele străzi am introdus și rețeaua de apă, deoarece nu aveau, iar pe unele am modernizat rețeaua,
3.    -   centru de informare turistică, s-a început târziu dar se va finaliza anul acesta, de fapt toate aceste trei proiecte se vor finaliza în acest an.

Lucrări în derulare avem la Casa de Cultură, reabilitare clădire și modernizare, un RK+sistem de încălzire, antifonare absolut tot, instalație electrică, acoperiș, modificare arhitectură, deci va arăta exact așa cum a fost în anul 1900, lucrare cu bani de la Compania Națională de Investiții. Aici nu avem termen, dar încercăm finalizarea proiectului cit mai repede.

Tot lucrări în execuție sunt strada Petru Maior și zona blocurilor ANL – asfaltare, rigole, modernizare totală.

Lucrări în viitorul apropiat – o să scoatem cinci străzi la asfaltare, chiar dacă sunt străduțe mici, le vom finaliza cu bani din bugetul local și de la guvern, iar strada Petru Maior tot cu fonduri de la guvern se realizează.

Săptămâna trecută am semnat contractul de lucrări pentru baza sportivă, cu procedură de licitație, s-a adjudecat lucrarea, chiar de ieri s-au apucat de proiect, urmând să înceapă lucrarea. Aceasta cuprinde construcția unui teren sintetic cu nocturnă pentru terenul mare, tabelă electronică, tribună acoperită cu 1500 locuri pe scaune.

Altă lucrare care credem că se va atribui în acest an este Spitalul Orășenesc Lipova, unde se va construi și un corp nou de clădire, care se va uni cu un alt corp reabilitat complet, cu lift pentru pacienti , personal , lift mare pentru  ca pacientul sa poata fi transportat cu tot cu pat entru investigatii , deci va vea dotari coform cu standardele UE, urmând să fie mutate secțiile de interne și pediatrie, reînfințându-se o secție nouă de obstretică ginecologie, precum și UPU, valoarea investiției fiind de 5.600.000 euro. Aceasta este acum în proces de evaluare la București, dupa care se va preda amplasamentul constructorului iar acesta va preda lucrarea finalizată, totul derulându-se prin Compania Națională de Investiții, care asigură fondurile, deci iată o altă lucrare importantă pentru a aduce Lipova la statutul de oraș modern.

Baza sportivă, Casa de Cultură și Spitalul se modernizează cu bani de la Compania Națională de Investiții.

Pe viitor avem 17 proiecte pregătite pentru Lipova, însă așteptăm să se deschidă programul P.O.R. 2014-2020, toate aceste 17 proiecte dorind să le realizăm cu FONDURI EUROPENE.

Știm că este discomfort pentru cetățeni, însă trebuie realizate toate aceste proiecte, îmi cer scuze pentru situația în sine, însă trebuie să aducem Lipova acolo unde îi este locul.

Alt obiectiv important pentru noi pe 2016 este extinderea rețelei de apă și canal în zona Șoimoș, pentru că partea din Lipova este aproape finalizată și vom începe și la Șoimoș, deoarece la Radna avem 80% realizat, insă vom continua și aici până la finalizare, iar pe urmă vom continua cu Lipova băi, partea de canal, pentru că apa potabilă există.

În Băile Lipova – este o mare problemă extinderea tețelei de canalizare , însă dorim să realizăm și această lucrare cât mai repede posibil, pentru a se putea dezvolta și această zonă turistică iar BAILE LIPOVA sa isi recapete locul in circuitul turistic.

Referitor la lucrările ce se execută în oraș, având în vedere traficul pe strada Bugariu, o să încercăm să lucrăm noaptea, pentru a nu deranja traficul, ziua fiind o stradă foarte circulată.

Lipova fiind un oraș situat pe un sit arheologic (fiind atestat documentar înaintea Aradului), avem multe probleme legate de șantier, deoarece la fiecare lucrare începută, la săpături am dat de sol foarte instabil și necesită lucrări de consolidare cu piatră brută de dimensiuni mari pentru a stabiliza solul să nu avem surprize neplăcute peste un an sau doi, să nu mai fie necesare reparații ulterioare. Am mai avut probleme cu săpăturile acolo unde am dat de un drum vechi de câteva sute de ani și conform legii a trebuit să oprim orice lucrare până la obținerea autorizației de la arheologie de reîncepere a lucrărilor, autorizație  ( descărcare arheologică) ce am primit-o doar în 23 septembrie, aici întârziindu-se lucrarea patru luni de zile ( fiind somați să nu continuăm lucrările deoarece este contrar legii si a trbuit sa ne supunem).

E un alt disconfort pentru cetățeni, însă nu a depins de noi acest lucru, deoarece legea prevede oprirea oricărei lucrări până la obținerea descărcării arheologice, lucru care nici pentru noi ca institutie a primariei nu a fost benefic.  Referitor la locurile de munca eu zic ca nu sint probleme deoarece avem citeva fabrici in oras , majoritatea Germane exista nevoie de  muncitori , momentan se aduc si de pe valea muresului muncitori cu autobusele , sint si fabrici care vor sa se extinda in Lipova .

La școli și licee am asigurat combustibilul pentru iarnă, nu avem probleme în acest sens
Cultural – avem un ansamblu de dansuri ,,Lipovana’’ un ansamblu foarte bun care ne reprezintă cu mândrie.

Referitor la Bazarul Turcesc , acesta este un monument istoric pentru care am putea accesa fonduri europene, însă nu suntem noi proprietari, acolo fiind mai mulți proprietari și nu putem accesa fonduri pentru acest obiectiv, ne oprește legea proprietății, deși era benefic pentru Lipova să fie reabilitat ăi acest obiectiv. 

În încheiere doresc să asigur cetățenii din Lipova că în curând se va putea circula pe străzi în condiții normale, regret disconfortul creeat însă era necesar să scoatem străzile din noroi, să ne putem toți bucura de o viață mai bună, și asigur cetățenii că voi face tot ce îmi stă în putință ca Lipova să devină un oraș frumos de care să ne bucurăm cu toții, să putem lasă copiilor noștri un oraș elegant’’, a spus primarul Mircea Jichici.

FOTO-VIDEO-TEXT: Dorin Bodea

Galerie foto (117)

Articole asemanatoare