Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Liberalii îi reamintesc viitorului vicepremier Fifor care sunt obiectivele pentru care Aradul are nevoie de finanțare

Desemnarea senatorului PSD de Arad Mihai Fifor pentru a ocupa funcția de vicepremier în Guvernul Dăncilă nu a trecut neobservată în cadrul conferinței de presă de astăzi a Partidului Național Liberal.

Liberalii arădeni au făcut o retrospectivă a ceea ce au însemnat pentru Arad celelalte două madate de membru al Guvernului de care a beneficiat Fifor și i-au reamintit care sunt obiectivele pentru care municipiul și județul au nevoie de finanțare.

Liberalii îi reamintesc viitorului vicepremier Fifor care sunt obiectivele pentru care Aradul are nevoie de finanțare
Comentează 1

„Cât timp domnul Fifor a fost ministru, Aradul nu a avut nicio realizare. Acum, împreună cu Consiliul Județean și Primăria vrem să vă aducem aminte de lucrările abandonate și să solicităm finalizarea acelor investiții în mandatul în care domnul Fifor va fi vicepremier”, a declarat europarlamentarul Gheorghe Falcă, președintele PNL Arad.

„Parlamentari de Facebook”

În continuare, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, prim-vicepreședinte al PNL Arad, a făcut un adevărat rechizitoriu la adresa parlamentarilor PSD, pe care i-a caracterizat ca fiind „parlamentari de Facebook, fără acțiuni concrete”. „Țin să le reamintesc, atât domnului Fifor, cât și celorlalți parlamentari PSD că au fost aleși de oameni să facă ceva concret pentru Arad. Noi, administrația locală am pregătit proiecte, dar dacă nu am avut parte de susținere din partea parlamentarilor puterii au rămas blocate. Îmi doresc ca aceștia să își respecte angajamentele pe care le-au luat în ceea ce privește cursele TAROM de pe Aeroportul Arad, având în vedere că noi ne-am făcut datoria, am pregătit partea tehnică, am pregătit personalul; pe PNDL avem șapte proiecte pentru drumuri și două pentru spitale, ne-au fost aprobate trei drumuri și spitalele. Având în vedere că am accesat fonduri europene pentru Nădab-Seleuș, care era pe PNDL, ar fi trebuit să primim în schimb fonduri pe PNDL pentru Gurahonț-Buteni. În mod normal, dacă am renunțat la finanțare pentru un drum este să primim bani pentru alt drum. Pe Programul Operațional Regional ni s-a cerut să pregătim proiecte peste suma alocată, 140 milioane de euro. În prima etapă am consumat cota care revenea Aradului. Dar am fost încurajați de Ministerul Dezvoltării să pregătim mai multe proiecte. Vorbesc aici de centura ocolitoare Arad-Vladimirescu-Fântânele și alte două drumuri, Lipova-limită de județ Timiș și Mișca-Apateu-Berechiu. Cele trei proiecte au fost declarate eligibile de ADR Vest și sunt la Ministerul Dezvoltării, pe lista de rezervă. Dacă Guvernul nu își ia angajamentul să finanțeze și unele proiecte de pe lista de rezervă riscăm să se piardă aceste fonduri europene. Mesajul nostru este să își țină angajamentul pe care l-au luat, pentru ca România să nu piardă acești bani”, susține Cionca. Acesta a mai spus că pesediștii mai au un an de zile din mandatul pe care l-au primit de la alegători și nu au făcut nimic concret pentru Arad.

Proiecte blocate

La rândul său, fostul primar Gheorghe Falcă, a vorbit despre proiectele europene blocate din luna decembrie la nivel de Guvern. S-a referit la Centura de SE a municipiului Arad, cele zece tramvaie licitate de municipalitate, pentru care se așteaptă doar o semnătură de la București necesară pentru obținerea finanțării europene, precum și despre proiectul de reabilitare integrală a liniei de tramvai de pe strada Pădurii, proiect care înseamnă și achiziționarea a opt tramvaie moderne. Așteptăm să primim avizul pentru cel mai mare proiect din România pe fonduri europene, de 49 milioane de euro, proiect care conține podul de pe Șaguna, autobuze noi plus bicicletele care vor fi puse la dispoziția cetățenilor. Cerem PSD și viitorului vicepremier să urgenteze avizarea acestor proiecte, afirmă Falcă. Acesta a mai spus că ar fi interesant de văzut dacă Guvernul se mai ocupă de lucrările de la Hotelul Sportiv din Piața Reconcilierii, ce se întâmplă cu lucrările de la Liceul Aurel Vlaicu, lucrarea abandonată în 2012, de când a venit Guvernul Ponta, a vorbit despre licitația organizată pentru noul Liceu Penticostal, investiția abandonată tot în 2012, s-a referit la necesitatea reabilitării pasarelei peste calea ferată din Sânicolau.Vreau să vorbim, de asemenea, despre pasaje. Ați văzut că domnul deputat Căprar ne spunea, după o întârziere de șapte ani că pasajul din Micălaca nu poate fi finalizat din cauză că nu s-au făcut exproprieri. Râde lumea. Lucrarea a fost deja licitată de două ori... Arată modul de lucru al celor de la guvernare pe acest subiect, a ținut să menționeze președintele PNL Arad.

Pasaj și sens giratoriu pe drumul spre Vladimirescu

Un alt proiect despre care Falcă susține că ar fi fost dat uitării este cel cu privire la construirea unui pasaj peste calea ferată, la ieșirea din Arad spre Vladimirescu, pasaj care împreună cu sensul giratoriu care este la rândul său proiectat la intrarea în comună, ar rezolva multe probleme de trafic. „De patru ani nimeni nu are curajul să finanțeze această lucrare. Este o nouă lucrare abandonată”, a mai spus președintele PNL.

Nici cei 2,5 milioane de euro necesari pentru finalizarea stadionului nu au fost uitați de liderul liberal, care a făcut un apel la societatea civilă și partidele politice pentru a pune presiune pe Guvern să își respecte promisiunea. A vorbit apoi despre lucrările de reabilitare necesare la Canalul Mureșel, în condițiile în care Ministerul Agriculturii a preferat să finanțeze lucrările de la Canalul Morilor pentru că în zonă are terenuri deputatul Florin Tripa, despre promisiunile făcute de ministrul Transporturilor în campania electorală cu privire la realizarea unui sens giratoriu pe centură, dar și despre intenția Ministerului Transporturilor de a transfera Primăriei centura, pentru a fi reabilitată. Neavând bani, guvernanții vor să dea o porțiune din centură administrației locale. Primăria a acceptat „oferta”, dar de trei luni așteaptă ca ministrul să semneze documentele necesare. „Mai vreau să îi aducem aminte domnului Fifor că a mers cu tam-tam, cu multă presă, cu oameni de pe la spitale, de pe la universități la Policlinica CFR. În loc să vină la Consiliul Județean, unde este sistemul de sănătate, dânsul a vrut să ia această policlinică a dorit să o ducă în sistemul militar. Dacă până atunci era închisă, acum avem o clădire păzită, fără nicio investiție. De aceea domnul viitor vicepremier, fost Ministru Zero al Apărării, cel care n-a reușit să organizeze corect nici una dintre cele două mari licitații, pentru corvete și pentru materialele de transport, nu avea cum să realizeze și banala Policlinică CFR, care e o mică cazemată pe lângă ceea ce a avut el. V-am prezentat astăzi aceste lucrări pentru că trăim în orașul în care nu putem vorbi de o investiție majoră a Guvernului României. Ne dorim ca măcar lucrările începute în urmă cu șapte-opt ani să se termine. Vom face presiuni pentru ca ele să fie realizate”, a încheiat Falcă.   

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite