Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Leguma care te poate omorî. Românii o gătesc frecvent

Leguma care te poate omorî. Românii o gătesc frecvent
Comentează 0

Fraza "moartea vine de unde nu te aştepţi" nu a fost niciodată mai adevărată, susţin specialiştii, în cazul unora dintre alimente. Cine ar fi crezut că banalul cartof conţine otravă în tulpină şi frunze şi devine periculos dacă e lăsat…să devină verde. Transformarea în verde se datorează unei mari concentraţii a unei toxine numită glicoalkaloida. Suntem avertizaţi că otrăvirea cu cartofi este rară, dar se poate întâmpla.

Moartea survine de obicei după o perioadă de slăbiciune şi confuzie, urmată de comă. Potrivit nutriţioniştilor autohtoni, românii sunt mari fani ai cartofului şi tocmai de aceea ar trebui să fie atenţi "când mănâncă una dintre legumele lor preferate". În SUA de exemplu, în ultimii 50 de ani, majoritatea cazurilor de deces au rezultat în urma consumului de cartofi verzi sau a ceaiului din frunze de cartof. Ca un fapt inedit, cartoful nu este singur pe "lista răului". Urmează cireşele, fructe populare şi foarte consumate, mai scrie sursa citată.

Sunt din aceeaşi familie cu prunele, caisele şi piersicile şi la fel ca acestea conţin otravă în frunzele şi sâmburii lor. Când sâmburii de cireşe sunt zdrobiţi, mestecaţi sau chiar doar uşor zgâriaţi, ei produc acid prusic (cianură de hidrogen), arată evz.ro. Decesele provocate de consumul de cireşe sunt extrem de rare, dar trebuie să avem grijă să nu mestecam sâmburii.

sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite