Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Legea lui Mihai Pașca referitoare la ordinul de protecție a fost votată

Combaterea fenomenului violenței repetate avea nevoie de un cadru legal mai bun pentru protejarea victimelor. Secretarul de stat PNL în Ministerul Justiției, arădeanul Mihai Pașca, a inițiat un proiect de lege adoptat anul trecut de Guvern și votat miercuri de Parlament în unanimitate, pentru a proteja victimele violenței. Legea urmărește stabilirea clară și extinderea responsabilităților autorităților în protejarea victimelor și intervențiile în situații de urgență.

Legea lui Mihai Pașca referitoare la ordinul de protecție a fost votată
Comentează 0

„Legea promovată urmărește protejarea victimelor în fața violențelor produse în orice mediu, inclusiv spațiul public, la școală sau online și se referă la toate tipurile de agresiune, de la violență fizică la hărțuire online, prin apeluri telefonice repetate sau urmărire. Scopul este depășirea cadrului familiei și protejarea tuturor victimelor indiferent de cadrul în care se produce agresiunea. Autoritățile vor putea folosi si monitorizarea electronică a agresorului, legiferată în 2021, care din 2025 va funcționa în întreaga țară”, a declarat Mihai Pașca.

Legea prevede emiterea ordinului de protecție provizoriu, de urgență, în cazul în care victima solicită ajutor din partea autorităților iar cererea va conține probele şi mijloacele materiale de probă din care să rezulte săvârşirea actului de violenţă. Polițistul este cel care evaluează dacă este nevoie să emită ordinul de protecție provizoriu, valabil pentru cinci zile, trimis spre confirmare procurorului în termen de 24 de ore de la data emiterii.

Ordinul de protecție poate fi solicitat de victimă, tutore, reprezentant legal sau procuror. Acordarea acestuia este de competenţa judecătoriei de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reşedinţa victima, cu soluționare în maxim 72 de ore de la depunerea cererii. „Printre măsurile luate pentru aplicarea ordinului de protecție amintesc evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, reintegrarea victimei în locuința comună, obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic”, a declarat secretarul de stat PNL.

Instanța poate obliga agresorul să urmeze consiliere psihologică. Pentru a preveni încălcarea ordinului de protecție, legea prevede prezentarea periodică la secția de poliție, verificarea periodică sau spontană a locului unde se află agresorul, obligarea acestuia de a da informații Poliției cu privire la noua locuință.

„Le mulțumesc miniștrilor inițiatori, colegilor care au muncit în faza de elaborare și parlamentarilor, tuturor celor care au contribuit la îmbunătățirea cadrului legislativ pentru protejarea victimelor agresiunilor de orice fel. Acest nou cadru legal a fost creat cu gândul la victimele violenței și la obligația noastră de a le proteja indiferent de contextul în care agresiunea are loc. Este un instrument care corect folosit de practicieni și autorități va crește gradul de siguranță publică și poate chiar va salva vieți”, a spus secretarul de stat PNL Mihai Pașca.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite