Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Legea izolării și carantinării a intrat, de astăzi, în vigoare

Legea izolării și carantinării a intrat, începând de astăzi, în vigoare. Autoritățile au din nou la dispoziţie instrumentele pe care le are orice guvern din orice ţară democratică, instrumente care permit să se lupte eficient contra pandemiei.

Legea izolării și carantinării a intrat, de astăzi, în vigoare
Comentează 0

Sunt reglementate prin lege măsurile specifice, în situaţia epidemiilor cu boli infecto-contagioase. Acum se pot lua măsuri de protecţie a sănătăţii publice, măsuri de izolare, de carantinare, de tratare a pacienţilor în spitale sau în cadru organizat, sub supraveghere medicală.

Din păcate, în urma deciziei Curții Constituționale, peste 900 de pacienți au cerut externarea și peste 3.000 de români diagnosticați nu au fost internați pentru tratament în spital – iar asta a reprezentat și reprezintă un pericol pentru sănătatea publică. Medicii avut nici posibilitatea legală de a dispune izolarea la domiciliu, tratarea lor în izolare la domiciliu sau într-un alt spațiu.

De asemenea, pentru toate persoanele care au fost infectate, în această perioadă, în urma anchetelor epidemiologice, nu s-a putut dispune măsura izolării persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate, în ultimele două săptămâni, în care nu am avut legislație din cauza faptului că pesediștii din Parlament au tras de timp.

Astfel, direcțiile de sănătate publică, în baza unei decizii a ministrului Sănătății, vor emite decizii care să cuprindă, pe de o parte, obligativitatea izolării la domiciliu, pe de altă parte, obligativitatea reevaluării stării de sănătate, prin diagnosticare, urmând ca, în cazul în care s-au vindecat, testul ieșind negativ, normal, să iasă din izolare, iar în cazul în care sunt pozitivi, dacă sunt asimptomatici, să rămână 14 zile în izolare la domiciliu sub tratament și supraveghere medicală, iar dacă au simptome care necesită internarea, să se dispună, prin decizii ale directorilor DSP, internarea în spital.

În ceea ce privește toate persoanele care sunt suspecte de COVID și urmează să fie diagnosticate, Direcțiile de Sănătate Publică vor emite deciziile de internare pentru diagnosticare, iar după diagnosticare, în cazul în care sunt pozitivi, în funcție de recomandarea medicului, se vor emite deciziile de tratare în spital.

Reprezentanții Guvernului promite că, la fel ca și până acum, Guvernul va folosi toate instrumentele constituționale și legale pentru a opri răspândirii virusului.

Mai trebuie spus că, în baza acestei legi, Comitetul pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre care conține următoarele măsuri:

-      se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat; 

-      carantina persoanelor se instituie pe baza informațiilor științifice oficiale și a definiției de caz, la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau într-un spațiu special desemnat de autorități, pentru persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen care: sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel național, european și internațional de către organismele competente în domeniu; au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu o boală infectocontagioasă;

-      pe baza acestui criteriu, Institutul Național de Sănătate Publică întocmește lista țărilor sau zonelor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din acestea;

-      Guvernul va pregăti spații de carantină în care să fie cazate persoanele suspecte că au Covid19 ;

-      în situația în care o persoană refuză măsura carantinării la domiciliu sau la locația declarată de acestea, sau dacă încalcă măsura carantinei pe durata acesteia, deși a consimțit-o anterior, medicul sau organele de control recomandă, iar reprezentantul direcției de sănătate publică decide carantinarea persoanei în spațiul special desemnat de autorități. Măsura se instituie pe durata perioadei de incubație specifice bolii infectocontagioase suspicionate;

-      izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne și simptome sugestive specifice definiției de caz, precum și pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive. Izolarea persoanelor se instituie la domiciliul acestora, la locația declarată de acestea, în unități sanitare sau în locații alternative atașate acestora;

-      dacă persoana este un minor, măsura izolării se instituie pentru acesta la domiciliul aparținătorului ori la locația declarată de acesta. Aparținătorul minorului este supus măsurii carantinării în temeiul prezentei legi, dacă măsura izolării nu i se aplică.

Foto: zf.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite