Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Lansare de carte: Ioan Costea și „Întoarcerea urmei” în trei cărți

Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad va fi gazda unui triplu eveniment editorial, joi, 24 martie 2021, începând cu ora 14:00. Este vorba de lansarea cărților semnate de Ioan Costea, „Arcașii lui Efraim” (Arad, Editura Moon, 2021), „Asasinul lui Stalin” (Arad, Editura Gutenberg Univers, 2020) și „Călugărul Sofronie de la Cioara între Intermarium și globalizarea ortodoxiei” (Arad, Gutenberg Univers, 2020).

Lansare de carte: Ioan Costea și „Întoarcerea urmei” în trei cărți
Comentează 0

Autor a mai multor volume, lucrări și eseuri publicate, Ioan Costea, moţ din spiţa marilor eroi ai neamului, care, ca inginer silvic, și-a clădit cariera profesională de peste 40 de ani, prin pădurile și poienile din zona județelor Alba și Arad, acumulând astfel un tezaur de experiențe, observații și cunoștințe ale particularităților de pe teren. Asumându-și rolul de pasionat al muzei Clio, cercetează cu conștiinciozitate trecutul istoric, se documentează și aplică în volumele și studiile publicate complexe ipoteze susținute prin fapte cunoscute, cu privire la anumite legături (intuitive sau intuite) între fenomene și acțiuni, exploatând esența, cauza sau mecanismele interne existente la un moment dat.

Pe lângă profesie, şi-a exercitat şi vocaţia de scormonitor al trecutului, pasionat mai ales de cunoaşterea rezistenţei anticomuniste a moţilor, a partizanilor şi legionarilor, care au luptat în speranţa dezrobirii de comunism iar, prin volumele sale, Ioan Costea expune „firi și fapte recuperate în conjecturi și povești confruntate cu contextul istoric și cu coeziunea internă a poveștilor”, propunând și ipoteza referitoare la „geneza celor 5 movilelor de steril din Glogovăț (jud. Arad), ca rezultat al spălării aurului în șteapuri”.

Evenimentul cultural, găzduit de Sala ASTRA a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, va beneficia de prezentarea cărților realizată de istoric Dan Demșea și dr. Doru Sinaci.

Sunt așteptați la eveniment cititori, cadre didactice, jurnaliști, iubitori ai trecutului și cotidianului arădean, precum și toți cei interesați.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite