Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

La început de mai, despre NIMIC

Motto:

„Nimic ești tu, ți-o spun direct”

(Liviu Dragnea, către unul dintre alegătorii săi)

 

A trecut și ziua de 1 Mai, și împreună cu ea și minivacanța prilejuită de Paște și Ziua Internațională a Muncii. A fost un 1 Mai parcă mai sec ca altă dată, și nu din cauza vremii și nici din cauza faptului că micii și berea și-ar fi pierdut din savoare. A fost o zi liberă, că dacă n-ar fi fost nici nu s-ar fi deosebit de restul zilelor din an.

Și dacă tot a fost 1 Mai, și dacă tot a fost zi liberă, nu am putut să nu mă gândesc la ceea ce mai înseamnă în România noțiunea de om al muncii, de muncitor și la cine îi reprezintă sau ar trebui totuși să-i reprezinte pe acești oameni. Nu de alta, dar s-a ajuns din păcate în situația în care munca prestată de un muncitor să fie plătită extrem de prost aici, în țară, de multinaționalele venite în căutare de mână de lucru ieftină, astfel încât românii sunt nevoiți să plece peste hotare, dacă vor să câștige cât de cât decent.

La început de mai, despre NIMIC
Comentează 0

În ceea ce-i privește pe cei care ar trebui să îi reprezinte, și mă refer aici la membrii partidelor care se autointitulează de stânga, nu fac decât să le arunce câțiva lei și să își bată joc de ei. A se vedea măririle de salarii în sectorul bugetar operate de Guvernul PSD, când într-adevăr s-a dat cu o mână, și trecerea contribuțiilor în sarcina angajatului (din toate sectoarele de activitate), când s-a luat cu mai multe mâini, și de la angajații de la stat, și de la cei din mediul privat. A se vedea, de asemenea, replica lui Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat și al Camerei Deputaților, liderul de facto al Guvernului, chiar dacă în ultima vreme Viorica Dăncilă a început să miște în front, care a vituperat împotriva unuia dintre alegătorii săi ce a avut curajul să strige, mai în glumă mai în serios, în timpul unei întruniri electorale, că PSD n-a făcut nimic. De fapt omul nu a făcut decât să răspundă la o întrebare pusă de același Dragnea.

 „Nimic ești tu, ți-o spun direct”, a tunat și a fulgerat Daddy, în timp ce ciracii săi îl bulsculau pe „impertinent”, dându-l afară din sală.

Haideți atunci să vorbim puțin despre NIMIC, adică despre PSD și Guvernul său. Un partid care a câștigat alegerile fără drept de apel, după o guvernare slabă a tehnocraților lui Cioloș. Dar dacă Guvernul Cioloș a fost unul slab, fiind populat cu tot felul de funcționărași fără anvergură de oameni de stat și fără voință proprie, Guvernele PSDragnea ne-au dovedit încă o dată că se poate și mai rău, având în componență pe lângă nume cunoscute și o serie de iluștri anonimi.

E adevărat, PSD a majorat salariile medicilor și a restului angajaților din sistemul sanitar de stat, ceea ce este un lucru foarte bun, dar nu a mișcat un deget pentru înființarea mult doritelor spitale regionale. După cum spuneam, pesediștii au crescut salariile bugetarilor, dar au diminuat semnificativ creșterea prin trecerea contribuțiilor la angajați, iar cei care lucrează în sistemul privat s-au trezit pur și simplu cu lefurile tăiate, dacă nu au ajuns la o înțelegere cu patronii să le majoreze salariul brut.

Da, a crescut salariul minim din construcții, dar dacă e să o spunem pe aia dreaptă, muncitorii nu s-au prea ales cu mare lucru. De ce? E foarte simplu. În construcții nu îți prea vine nimeni să muncească pe 1.200-1.400-1.500 de lei, dacă nu îi mai dai ceva în plus. Și mulți oamenii erau plătiți la negru, pe lângă salariul din acte. Deci, ceea ce a făcut Guvernul a fost să scoată la lumină niște plăți, tot spre beneficiul său, că acum se încasează mai mult sub formă de contribuții. Nu spunem că acesta a fost un lucru rău, dar beneficiul angajaților este mult sub așteptări. În schimb au crescut cheltuielile celor care aveau diverse contracte în derulare, iar beneficiarul a trebuit să... sară la cap.

Subvențiile pentru agricultură sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană; prețurile la combustibil cresc ca Făt Frumos, după introducerea noilor taxe impuse de un Guvern care nu mai știe cum să atragă bani la buget, după ce a risipit tot ceea ce se putea risipi; țara face împrumuturi colosale, pentru a face față cheltuielilor curente; pesediștii vor să pună cumva mâna și pe rezerva de aur aflată în străinătate, în timp ce sistemul judiciar este dat peste cap din dorința de a scăpa de pușcărie tot felul de infractori. Nu spune nimeni, or fi fost abuzuri în Justiție, procurorul Portocală și modul său de lucru scandalizând o țară întreagă, dar de aici până la a te apuca să schimbi legi, chit că îți pui în cap cam toată lumea civilizată, e cale lungă. Dar ce să-i faci, Daddy moare de frica pușcăriei, iar acest lucru se vede cât se poate de clar, și atunci când vorbește, și atunci când decide să schimbe ministrul Justiției și atunci când propune un alt ministru, și atunci când stabilește prioritățile partidului. Ce să-i faci? Omul vrea să se însoare în libertate, nu să intre la mititica, alături de alți infractori din partid.

Trăgând linie, ce a făcut PSDragnea pentru omul de rând? Pentru cel care are nevoie de o slujbă bine plătită, nu de ajutor social. NIMIC. Ce a făcut PSD pentru infractorii din rândurile sale, pentru cei din alte partide, dar și pentru cei de drept comun? Multe. Foarte multe. Așa că, una peste alta, pesediștii sunt cam pe minus, dacă stăm strâmb și judecăm drept.

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite