Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

KUD KOLO – un ansamblu care ţine în viaţă tradiţia sârbilor din Arad

KUD KOLO – un ansamblu care ţine în viaţă tradiţia sârbilor din Arad
Comentează 0

Acum 7 ani un grup de copii din Arad a plecat în campul de folclor din Batania, iar la întoarcere, la iniţiativa familiei Voştinar, au început primele repetiţii la sediul Uniunii Sârbilor din Gai.

„Ca orice început, şi începutul nostru a fost greu, dar într-un timp scurt, Ansamblul Kolo (KUD KOLO, în sârbeşte) a reunit foarte multi tineri, pasionaţi de muzica şi dansul sârbesc. Încă de la începutul formarii ansamblului am avut sprijinul total al actualului președinte al Uniunii Sârbilor din România, domnul Ognean Cristici care a fost şi coregraful ansamblului. El ne-a fost mentor,îndrumându-ne și sfătuindu-ne în acest sens.

Primul spectacol a avut loc în luna noiembrie a anului 2010 în satul Satu Mare din judeţul Arad , acolo un regasim o comunitatea importanta a sârbilor din judetul nostru. De-a lungul celor 7 ani, ansamblul a susţinut spectacole în mai multe ţări precum Serbia, Ungaria, Slovacia şi putem reaminti şi orase din ţara noastră: Bucureşti, Timişoara, Ploieşti, Reşiţa , Odorheiul Secuiesc sau Caransebeş”, spune Darko Voştinar, coordonatorul tehnic al Ansamblului Kolo.

În prezent vorbim despre 60 de mebri ai Ansamblului Sârbesc,, împărțiți pe mai multe secții sau grupe: primul ansamblu, ansamblul pregatitor, şcoala de folclor – unde regăsim grupe de copii şi grupul vocal al ansamblului.

În decursul acestor ani Ansamblul Kolo a reuşit sa adune în jurul său cea mai mare parte a comunităţii sârbe, astfel putem spune că această comunitatea se regăseşte în mare parte cu acesta.

Să nu încheiem povestea Ansamblului Kolo cu un proiect al Uniunii Sârbilor, la care cei din ansamblu sunt parteneri, şi organizat împreună cu Centrul Judeţean de Cultură si Primăria Arad. Vorbim despre “Maratonul dansului si cantecului popular sârbesc“ aflat la cea de-a 26 ediţie. Acesta va avea loc pentru prima data in Arad in luna septembrie a acestui an . Vor participa toate ansamblurile sârbeşti din România, acesta fiind de departe cea mai importantă acţiune a sârbilor pe acest an.

Galerie foto (7)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite