Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Caz incredibil: Povestea românului care a trăit 145 de ani

Nu există date oficiale cu privire la decesul lui Ilie Stamate, însă se crede că acesta ar fi murit la vârsta de 145 de ani, fiind, astfel, cel mai bătrân român.

Caz incredibil: Povestea românului care a trăit 145 de ani
Comentează 0

Ilie Stamate a fost un localnic din Mehedinţi despre care se spune că a trăit fericit până la 145 de ani. Ultimele ipostaze în care a fost surprins olteanul Ilie Stamate au fost cele filmate pe când acesta avea 138 de ani. În filmuleţul din arhiva britanică, Stamate este descris ca fiind un bătrânel vesel şi vioi: „lucrează, cântă din gură şi din frunză, povesteşte multe şi de demult“.

Ilie Stamate s-a născut în satul Firizu din Mehedinţi. Localnicii îi spuneau Moş Mandău.   “În vremea revoluţiei din 1848 era flăcău în toată firea. Avea 20 de ani. La 1877 avea 49 de ani. Avea 86 de ani la izbucnirea primul război mondial şi 135 la intrarea echipei Ştiinţa Craiova în categoria A. Decanul de vârstă al ţării este, binenînţeles, oltean. Ilie Stamate din Firizu, Turnu Severin, are 138 de ani. Cu soţia sa Stanca, a trecut de nunta de aur.

E drept, a mai avut două neveste, dar în secolul trecut. Stamate lucrează, cântă din gură şi din frunză, povesteşte multe şi de demult. Nu stă locului o clipă. Cum ne-a fost imposibil să vi le arătăm pe toate. Nu-i nimic, îl vom revedea în anii următori”, notează British Pathé.

sursa: efemeride.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite