Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Klaus Iohannis, întâlniri la nivel înalt, la Palatul Cotroceni

România a preluat oficial președinția rotativă a Uniunii Europene. Momentul istoric a fost marcat printr-un eveniment organizat la Ateneul Roman. Timp de două zile, cei mai importanți oameni de la Bruxelles se află la București. De altfel, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se întâlnește, astăzi, cu toți decidenții statului român. La această oră, președintele Klaus Iohannis, îi primește, la Cotroceni, pe membrii colegiului comisarilor, după ce, anterior, a avut o întrevedere cu Juncker, care s-a prelungit cu câteva minute peste programul oficial.

Klaus Iohannis, întâlniri la nivel înalt, la Palatul Cotroceni
Comentează 0

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis îi primește, la această oră, pe membrii colegiului comisarilor. Discuțiile cu membrii Executivului de la Bruxelles au loc după întrevederea pe care președintele Klaus Iohannis a avut-o, separat, cu președintele Comisiei Europene Jean Claude Junker.

Comisarii efectuează, la începutul fiecărui semestru, o vizită în statul membru care deține Președinția Consiliului UE. Discuțiile vor viza preşedinţia României la Consiliul UE, cu accent pe principalele dosare europene pe care ţara noastră le va gestiona în perioada următoare. Cele mai dificile sarcini sunt, cu siguranță, dosarul Brexit, dar și bugetul Uniunii Europene pentru următorii șapte ani.

Administrația prezidențială a informat deja, printr-un comunicat, că președintele Klaus Iohannis va evidenția faptul că România dorește să exercite un mandat de succes, orientat spre rezultate concrete, care să contribuie la avansarea agendei europene.La ora 10:35 vom afla și primele concluzii, atunci când președintele României Klaus Iohannis și președintele Comisiei Europene Jean Claude Junker vor susține o conferință comună de presă.

Jean-Claude Juncker se va întâlni, tot astăzi, la Parlament, de la ora 11.00, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi cu vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, căruia i-au fost delegate atribuţiile pentru luna ianuarie de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care este plecat din ţară, în concediu.

Conform agendei oficiale a lui Klaus Iohannis, după întâlnirea cu şeful CE urmează ca, de la ora 10.00, preşedintele României să aibă o întrevedere cu membrii Colegiului Comisarilor.

Potrivit agendei şefului Executivului, de la 10.45, membrii Colegiului Comisarilor Europeni vor sosi la Palatul Victoria. Aceştia vor fi întâmpinaţi de către vicepremierul şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, vicepremierul Viorel Ştefan, vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice Ana Birchall şi vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale interimar Eugen Teodorovici.

De la ora 11.00, vor avea loc clustere tematice între membrii Executivului şi comisarilor europeni - Cluster 1: Piaţă internă – creştere, competitivitate, inovare şi digital; Cluster 2: Convergenţă economică şi socială, coeziune şi incluziune; Cluster 3: Europa - actor global, apărare, securitate UE, migraţie şi justiţie.

La ora 11.45, prim-ministrul Viorica Dăncilă îl va întâmpina la sediul Guvernului pe şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. De la 11.50, va avea loc întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.

La ora 12.20 va fi făcut fotografia de familie, iar de la ora 12.30 cei doi vor susţine o conferinţă de presă comună. Nu în ultimul rând, la ora 13.00 va avea loc reuniunea plenară a Guvernului României şi Colegiului Comisarilor, în cadrul unui dejun de lucru, la Palatul Victoria.

Ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei Consiliului UE preluată de România la 1 ianuarie 2019, pentru un mandat de şase luni, a avut loc joi seară la Ateneul Român. În cadrul evenimentului s-a desfăşurat un concert extraordinar susţinut de orchestra Uniunii Europene şi corul Filarmonicii George Enescu.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite

Inchide