Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Jucăriile pentru bebeluș: cât sunt de importante în dezvoltarea sa

După cum spun și psihologii, jocul trebuie să fie  „munca” tuturor copiilor. Însă, care este cea mai potrivită vârstă de a începe să îi cumpărăm copilului jucării și, mai ales, care sunt cele mai potrivite jucării pentru el?

Jucăriile pentru bebeluș: cât sunt de importante în dezvoltarea sa
Comentează 0

Iată care sunt principalele întrebări pe care un părinte și le pune atunci când vine vorba despre jucării. În încercarea de a răspunde la aceste întrebări, am putea spune că, după naștere, un copil se distrează cu aproape orice, în orice moment, este de ajuns să îi pui ce trebuie la dispoziție. Vom vedea în acest articol care sunt cele mai potrivite jucării pentru bebeluși, care sunt avantajele oferite de acestea și jucăriile potrivite în funcție de vârstă.

La o vârstă mai mică, cele mai potrivite jucării pentru bebeluși sunt cele de dezvoltare. O jucărie de dezvoltare este un accesoriu al cărui scop principal este acela de a trezi curiozitatea și de a capta atenția bebelușului în timp ce se joacă cu ea. Mai degrabă simple, majoritatea jucăriilor de dezvoltare sunt colorate. Sunt ușor de ținut în mână și nu prezintă niciun risc pentru sănătatea bebelușului.

Care este avantajul jucăriilor de dezvoltare?

Jucăriile de dezvoltare îi permit bebelușului să își dezvolte ingeniozitatea. Favorizează dezvoltarea creativității, îi trezește curiozitatea și îi captează atenția.  Îi permite bebelușului să își consume energia, mișcându-se și favorizează o dezvoltarea imaginației.

Jucăriile de dezvoltare prezintă mai multe avantaje. În general, le dezvoltă bebelușilor inteligența. Favorizează în egală măsură motricitatea copilului. Începând de la o vârstă (4-8 luni), bebelușul începe să se miște, reușește să se întoarcă pe burtă și pe spate. Jucăriile potrivite pentru această vârstă îi oferă aceste avantaje. Începând cu o anumită vârstă părinții sunt invitați să se joace cu copiii. Băieții vor fi fascinați de roboți de jucărie în timp ce fetele vor prefera păpușile. Acest lucru va favoriza crearea unei legături între părinte și copil.

Jucăriile potrivite în funcție de vârstă

Începând cu vârsta de 4 luni, bebelușul începe să facă diferența între obiectele tari și cele moi. Este momentul în care descoperă sunetele și culorile. Motiv pentru care specialiștii recomandă la această vârstă jucăriile zornăitoare și cele senzoriale. Optează pentru jucăriile din cauciuc, mai moi.

Între șapte-opt luni, bebelușul încearcă să se stea în șezut. Învață să se folosească de mâini în diferite feluri. Un covor senzorial este ideal la această vârstă. Jucăriile care îi reflectă imaginea atunci când le privește sunt și ele recomandate.

La 7-12 luni, bebelușul începe să se miște din ce în ce mai mult, atinge tot ce găsește. Este momentul să îi creezi un spațiu de joacă. Jucăriile care fac zgomot îl atrag în mod special și îl fac să zâmbească.


Scrie un comentariu

trimite