Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Italia anunță măsurile de relaxare a restricțiilor anti-COVID-19

Guvernul italian va anunţa înainte de finalul săptămânii planul de revenire treptată, începând de la data de 4 mai, din izolarea impusă populaţiei pentru combatarea epidemiei de COVID-19, a anunțat marţi prim-ministrul Giuseppe Conte.

Italia anunță măsurile de relaxare a restricțiilor anti-COVID-19
Comentează 0

„Mi-aş dori să pot spune: să redeschidem totul. Imediat. Începem de mâine dimineaţă… Dar o astfel de decizie ar fi iresponsabilă. Ar face curba îmbolnăvirilor să crească într-un mod necontrolat şi ar anula toate eforturile pe care le-am făcut până acum”, a scris Conte pe Facebook.

„Trebuie să acţionăm în baza unui plan (naţional), care ia în considerare particularităţile teritoriale”, a adăugat şeful guvernului italian.

Măsurile de izolare, în vigoare din 9 martie, le impun oamenilor să nu iasă din case decât pentru deplasări absolut necesare şi au dus la închiderea majorităţii afacerilor italiene.

Guvernul se află sub presiunea grupurilor de afaceri şi a regiunilor mai industrializate din nord spre a permite o reluare treptată a activităţilor economice începând cu 4 mai, pentru a împiedica o catastrofă economică.

Ministerul de Finanţe se aşteaptă la o contracţie economică de circa 8% în acest an, conform unor surse citate de Reuters.

Potrivit lui Conte, relaxarea restricţiilor se va face pe baza unui studiu aprofundat şi a datelor ştiinţifice, nu pentru „a satisface o parte a opiniei publice sau a satisface solicitările unor categorii de producători, ale unor companii individuale sau ale anumitor regiuni”.

„Relaxarea aduce cu ea riscul real al unei creşteri pronunţate a curbei de contagiune şi trebuie să fim pregătiţi să ţinem sub control această creştere la niveluri minime, astfel încât riscul de contagiune să fie „tolerabil””, a adăugat premierul italian.

Un astfel de plan trebuie să asigure nu doar că firmele respectă măsurile de precauţie necesare la locurile de muncă, dar trebuie şi să ia în considerare fluxul de lucrători pe care redeschiderea îl va genera şi impactul acestuia asupra transportului public, mai ales la ore de vârf.

„Relaxarea măsurilor trebuie să aibă loc pe baza unui plan bine structurat şi articulat”, a subliniat Conte.

Luni, Agenţia de protecţie civilă a Italiei a raportat că numărul infectărilor a coborât la 2.256, cel mai scăzut nivel de peste o lună.

Numărul total al deceselor a ajuns la 24.114, al doilea cel mai ridicat bilanţ din lume, după cel din SUA.

Luni, 2.573 de persoane erau internate la terapie intensivă, faţă de 2.635 duminică. Dintre cei infectați inițial, 48.877 au fost declarați însănătoşiţi, față de 47.055 o zi mai devreme. Având în vedere tendințele actuale, prognoza de luni a observatorului regional pentru sănătate din Italia este că două dintre cele 20 de regiuni ale țării – Basilicata și Umbria – nu vor înregistra cazuri noi până la sfârșitul lunii aprilie. În schimb, perspectiva ca regiunea cea mai afectată de coronavirus, Lombardia, să nu mai raporteze niciun caz nou nu este considerată posibilă mai devreme de sfârşitul lunii iunie, notează RADOR.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite