Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Bilanț tulburător în Italia: Aproape 3.000 de vârstnici din aziluri au murit din cauza coronavirusului

Peste 6.000 de vârstnici au murit în căminele de bătrâni din Italia în ultimele trei luni. Aproape 40% dintre aceștia aveau simptome specifice coronavirusului.

Bilanț tulburător în Italia: Aproape 3.000 de vârstnici din aziluri au murit din cauza coronavirusului
Comentează 0

Peste 6.000 de vârstnici au murit în căminele de bătrâni din Italia începând din 1 februarie şi până astăzi, iar circa 40% dintre ei avea simptome sprecifice coronavirusului, precum febră şi tuse. Mai puţin de o mie au fost însă testaţi pentru COVID-19, a anunțat vineri Institutul italian de Sănătate, scrie agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Totodată, Poliția italiană a deschis o anchetă la cel mai mare cămin de bătrâni din Italia, unde aproape 20% din cei o mie de locatari au murit de la izbucnirea crizei COVID.

Investigația a pornit după ce întreaga presă din Peninsulă a vorbit despre un ,,masacru" al vârstnicilor. Presa italiană a relatat că personalului de îngrijire din i s-a interzis să poate echipament de protecție, chiar și banalele măști, ca să nu-i alarmeze pe bătrâni.

Legat de numărul mare al persoanelor în vârstă care au murit în azilurile italiene în ultimele trei luni, Graziano Onder, reprezentant al Institutului italian de Sănătate, spune:

„Ştim că luna februarie a fost una cu puţine infectări, astfel că nu ştim câte decese au fost legate de coronavirus (...), dar mare parte din decese s-au produs în a doua jumătate a lui martie, în timpul vârfului de infecţii COVID-19 în Italia”, a declarat acesta într-o conferinţă de presă. 

În primele săptămâni ale epidemiei nu au fost făcute suficiente teste de coronavirus în rândul vârstnicilor cu simptome asemănătoare gripei pentru că au fost testaţi cu prioritate pacienţii internaţi în spitale, explică Graziano Onder.

El a atras atenţia că în urma verificărilor făcute în căminele de bătrâni din Italia s-a constat că personalul care lucrează în aceste centre nu are suficiente echipamente de protecţie.

Directorul general adjunct al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), italianul Ranieri Guerra, a calificat recent drept „masacru” ceea ce s-a întâmplat în azilele de bătrâni din Italia de când a început pandemia de coronavirus.

Italia avea confirmate până vineri după-amiază 168.941 de cazuri de COVID-19, dintre care 22.170 de decese. Potrivit unui studiu publicat marţi în Marea Britanie, aproximativ jumătate din numărul total al deceselor cauzate de COVID-19 în Europa s-au produs în centre de îngrijire a persoanelor vârstnice, însă multe dintre ele nu au fost incluse în statisticile oficiale şi nici înregistrate drept cazuri asociate pandemiei de coronavirus.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide