Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Iratoșu, comuna de frontieră care se modernizează de la o zi la alta

Așezată lângă frontiera cu Ungaria, la 22 de kilometri de Arad, localitatea Iratoșu este atestată documentar pe la anul 1446, fiind o comună cu un potențial agricol deosebit. Astăzi comuna Iratoș este schimbată, modernizată, mai elegantă, iar acest lucu se vede prin investițiile realizate mai ales în ultima perioadă.

Iratoșu, comuna de frontieră care se modernizează de la o zi la alta
Comentează 0

Am stat de vorbă cu primarul comunei Iratoșu domnul Attila Papp, care a vorbit despre investițiile și lucrările pe care le-a făcut în comuna sa și nu numai:

,,Am preluat primăria în 2012 cu dorința de a face o schimbare pentru că oamenii noi aduc cu ei și dorința de a schimba și a face ceva nou pentru comună. Am venit cu convingerea că prin muncă și dăruire (deși eram atunci în plină criză, prin 2012) vom putea lăsa ceva frumos în urma noastră, în interesul cetățenilor comunei Iratoșu.

Am găsit înțelegere în cadrul Consiliului Local și al domnului viceprimar Baniciu Florin, cu care colaborăm bine și în ziua de azi, la al doilea mandat. Deviza noastră este de a ridica nivelul de trai al concetățenilor noștri, iar omul din comuna Iratoșu să fie mândru că locuiește într-o comună civilizată. Cu acest gând și voință am reușit să facem câteva investiții în cei patru ani care au trecut.

Aș vrea sa punctez câteva realizări, cum ar fi trotuarele pavate de la un capăt la celălalt în centru Iratoșului, lucrare realizată cu fonduri de la Uniunea Europeană și fonduri proprii. Tot aici am realizat și o parcare pavată în centrul comunei, apoi iluminatul public, pe care l-am pus pe leduri economice pe fiecare stâlp din comună, lucrare care a fost realizată de asemenea cu fonduri U.E. și din bugetul Consiliului Județean, cât și buget propriu.

De asemenea am reușit să facem anumite modernizări la Căminul Cultural din Iratoșu și Variașu Mare. Am modernizat baza sportivă cu vestiar nou, irigații în  gazon și împrejmuirea cu gard a terenului.

Am făcut reparații capitale la mai multe încăperi aparținătoare și în proprietatea comunei, cum ar fi dispensarul uman din Iratoșu și Variașu-Mare, casa notarială din Iratoșu și complexul comercial din Iratoș. În fiecare an am alocat bani pentru repararea străzilor prin împietruire pentru că din păcate după perioada iernii solul se așează și necesită reparații.

Am montat camere de supraveghere în toată comuna, având un număr de 13 camere în locurle importante, ca un surplus de siguranță pentru locuitorii comunei, aceste camere au memorie internă pentru păstrarea datelor și un monitor central la primărie.

Am înființat o stradă de legătură între două străzi în Iratoșu, deoarece cărarea pietonală a fost închisă  fiind în proprietate privată, iar noi am reușit să achiziționăm un loc de casă și am realizat un drum pietruit inclusiv pentru circulația vehiculelor, un mare avantaj pentru cetățenii din zonă.

Am reușit să facem și una dintre cele mai dorite și necesare realizări prin asfaltarea drumului între Variașu-Mic și Iratoșu, investiție realizată prin fonduri Europene și cu ajutorul C.J.A., lucru pentru care dorim să le mulțumim și pe această cale.

Am ajutat și locuitorii din fosta fabrică de cânepă, un ajutor pentru familiile din cele două blocuri unde am reușit să instalăm corpuri de iluminat pe domeniul public și prin pietruirea accesului de intrare în zonă.

O altă realizare a fost construirea unei mini stație de epurare, o mare necesitate pentru locuitorii celor două blocuri de locuințe. Proiectul de canalizare pe care l-am moștenit a fost implementat în 2007 din care s-a realizat foarte puțin și care s-a dovedit total neadecvat, iar în 2012 când am vrut să demarăm din nou lucrările, am constatat că proiectul era greșit.

Am fost nevoiți să scoatem din localitate stația de epurare, prin urmare refularea apei uzate va trece direct în conducta comună cu orașul Arad. Concluzia este că toată canalizarea va fi cuprinsă într-un program European  „POIM” cu ajutorul CJA, deci vom intra într-un proiect comun proiectat și executat din bani europeni, ceea ce ne ajută la bugetul nostru local nemaifiind nevoie să investim noi ca și comună.

Referitor la cultură, având în vedere că avem mai multe confesiuni religioase, am ajutat financiar  fiecare cult din comună, dar am susținut și activitățile culturale cum ar fi ,,Zilele satelor Iratoșu și Variașu-Mare”, „Corul femeilor din Iratoșu și Vriașu-Mare”, „Ansamblul de dansuri din Iratoșu” și diferite baluri tradiționale.

În anul 2016 am sprijinit și evenimentul pescarilor din Iratoș și totodată evenimentele culturale ale pensionarilor din Variaș și Iratoș. Mai avem numeroase realizări pe care nu le mai enumerăm, dar în continuare dorim să muncim în interesul cetățenilor și pentru binele comunei.

Dorim să atragem investitori pentru a crea locuri de muncă deși în prezent deja avem câteva societăți pe raza comunei cum este S.C.Porc-Prod (fermă de creștere și îngrășare porcine), Coremans (zootehnie) și încă câteva firme cu profil agricol care au o contribuție frumoasă la bugetul local al comunei, iar noi le acordăm tot sprijinul nostru, bineînțeles în cadru legal, fapt care ajută la extinderea și progresul economiei comunei.

În aceaste zile a avut loc deschiderea frontierei între Variașu-Mic și localitatea Dombegyhaz din Ungaria, o comună înfrățită cu noi, drumul dintre cele două localități fiind modernizat printr-un proiect transfrontalier pentru care noi primarii din ambele comune am luptat mult pentru că acest drum ar duce la dezvoltarea economică ale celor două comune, dar și la îmbunătățirea relațiilor  cultural-sportive.

Datorită acestui fapt comuna Iratoș nu mai este un capăt de țară, având de acum o legătură apropiată cu Europa. Momentan acest punct de frontieră este deschis sâmbăta de la ora 9:17, dar sperăm că acest orar să să se schimbe și frontiera să fie deschisă permanent.

În speranța că o să avem fonduri și pe viitor pentru investiții pentru buna funcționare a comunei, vom depune toate eforturile împreună cu Consiliul Local și administrația locală, ca cetățenii noștri să se simtă bine la ei acasă”.

Un lucru care mi-a atras atenția în Variașu-Mare este noua și frumoasa biserică ortodoxă. Am dorit să stau de vorbă și cu preotul acestui binecuvântat lăcaș, preotul paroh Vasile Chindriș. Am rămas plăcut surprins de blândețea și harul acestui slujitor a lui Dumnezeu.

Încă din primele cuvinte mi-am dat seama că acest om slujește casa lui Dumnezeu din tot sufletul, iar ceea ce spune, trăiește cu adevărat. Încerc să redau pe scurt ceea ce părintele mi-a povestit.

„Este una dintre cele mai noi parohi care s-a întemeiat ca o necesitate pentru cei care locuiau în fosta fermă a partidului, acești oameni având nevoie de o Biserică. Acest lucru se întâmpla prin 1996  improvizând în fermă o capelă pe care am sfințit-o pentru a putea ține slujbele. Altă problemă s-a ivit când aproximativ 10 familii române din Variaș doreau să vină la biserică, însă nu aveau cu ce în Variaș exista atunci numai biserica Catolică și atunci m-am gândit că ar fi bine să găsesc o locație în Variașu-Mare și să merg eu la ei.  

După demersuri la primărie am obținut un loc, o capelă în Variașu-Mare. Drumul nu era făcut  și la început a fost mai greu, dar s-a rezolvat, practic în momentul în care am avut capelă, toate lucrurile s-au deblocat, apoi am avut și drum asfaltat.

Am funcționat în acea locație până când am primit un loc de 450 metri pătrați de la primărie pentru construcția bisericii, iar în anul 2010 am început să săpăm fundația și iată că astăzi slujim în această biserică prin harul și bunătatea lui Dumnezeu. Acum urmează să facem pictura, însă cam tot ceea ce are nevoie biserica noastră, noi avem.”

Am discutat mai mult cu părintele, i-am pus întrebări despre picturile și iconostasul bisericii, dar un răspuns al dânsului mi-a ajuns la suflet și spunea cam așa „Toți suntem creați de Dumnezeu și important este să nu facem de râs numele de creștin”.

Rar mi-a fost dat să aud așa cuvinte frumoase și cu atâta bunătate. Am plecat profund mișcat sufletește și i-am promis părintelui că voi veni într-o duminică la slujbă, iar pe drum spre Arad mereu auzeam cuvintele părintelui Chindriș „TOȚI SUNTEM CREAȚI DE DUMNEZEU ȘI IMPORTANT ESTE SĂ NU FACEM DE RÂS NUMELE DE CREȘTIN” Așa să ne ajute Dumnezeu.

Galerie foto (158)

Articole asemanatoare