Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ioțcu vrea să revină la Consiliul Județean. DNA, care se opune: inculpatul se pregătește de alegeri!

Contre, astăzi, între Nicolae Ioțcu și apărătorii săi, pe de o parte, și procurorul DNA, pe de altă parte, la Tribunalul Timiș, unde a avut loc un nou termen în procesul în care președintele suspendat al Consiliului Județean e acuzat de trafic de influență.

Ioțcu vrea să revină la Consiliul Județean. DNA, care se opune: inculpatul se pregătește de alegeri!
Comentează 0

Nicolae Ioțcu a solicitat din nou instanței să îi permită să revină în funcția pe care a fost ales și să-i fie ridicată măsura controlului judiciar, care expiră în 14 martie. Iocțu și avocații săi au cerut ca instanța ”să nu mai limiteze un drept constituțional” al inculpatului, acela ”dat de alegători”, respectiv de a-și exercita funcția de președinte.

Apărătorii au insistat că inculpatul și-a respectat toate obligațiile și nu a discutat cu nimeni implicat în acest dosar, astfel că nu ar avea intenția să influențeze martori.

Procurorul DNA s-a opus imediat. El a acuzat că Ioțcu nu vrea altceva decât să foloseasă împrejurările în scopuri electorale. Astfel, odată revenit pe funcție, ar câștiga un capital de imagine și ar putea candida din nou, la alegerile locale care se apropie.

Ioțcu a intervenit, afirmând că nu va candida, pentru că partidul din care face parte a propus deja un alt candidat. ”PNL a desemnat un candidat, pe ”prietenul” Cionca (Iustin Cionca – n.r.)”, a spus Ioțcu, care a adăugat că ”nu e treaba procurorului oportunitatea politică de a candida”.

Totodată, procurorul DNA a susținut că nu se justifică renunțarea la măsurile preventive, pentru că martorii audiați nu au influențat până acum acest caz, iar declarațiile acestora ”nu schimbă nimic”.

Întâlniri cu ”Medicare”

Șapte martori au fost audiați astăzi. Este vorba de angajați ai CJ, ai Spitalului Județean, reprezentanți ai unor firme și șoferul lui Nicolae Ioțcu.

Cu toții au fost întrebați dacă au cunoștință de vreo presiune sau de oferirea de bani pentru favorizarea firmei câștigătoare Medicare. Martorii au spus că nu au cunoștință despre astfel de fapte.

”Nu știu să se fi exercitat vreo presiune în cadrul procedurii de achiziție (...) Nu cunosc să se fi oferit vreo sumă de bani de către reprezentații Medicare pentru câștigarea contractului”, a spus primul martor audiat, membru în Comisia de analiză a ofertelor depuse la licitație, iar declarații similare au dat și ceilalți.

O reprezentantă de la Medicare a spus că a avut o singură întâlnire cu Ioțcu, la finele anului 2011, la care a fost de față și colegul său, inculpatul Alin Pătrașcu. Întâlnirea a avut loc în biroul lui Ioțcu și a fost prezentat portofoliul firmei și serviciile oferite.

O altă întâlnire a avut cu Pătrașcu, șefa Serviciului Achiziții din CJ Arad – Nadia Lucaci și inculpatul Nedelciu la un restaurant, înainte de licitație. Reprezentanta Medicare a susținut că le-a prezentat funcționarilor detalii despre procedura de achiziție prin leasing a echipamentelor medicale.

Procurorul DNA a intervenit, arătând că la această întâlnire martora ar fi sugerat reprezentanților CJ să includă în caietul de sarcini condiții care ar fi avantajat firma sa, precum cele legate de experiență și cifra de afaceri. Reprezentanta Medicare a negat acest lucru, spunând că a prezentat doar exemple de contracte de leasing, pentru că la nivelul CJ Arad nu exista experiența achiziției prin această metodă de finanțare.

A vorbit șoferul lui Ioțcu

Șoferul lui Ioțcu a declarat că în ziua de 24 iulie, când șeful CJ a fost ridicat de DNA, urma să-l transporte pe acesta la o ședință la Lipova, dar a fost sunat să nu mai meargă să-l ia de acasă. Ioțcu a spus că va fi transportat de către Cristian Drăgan, care era administratorul județului la acea dată, iar acum este martorul principal al DNA, respectiv denunțătorul din acest caz.

Șoferul a susținut că nu a auzit discuții privind relația dintre Ioțcu și Drăgan sau Ioțcu și Nedelciu și nu poate face o caractarizare a acestor relații. Nu a oferit nici alte declarații, astfel că mărturiile acestuia nu par să fie de folos instanței.

Termene

Instanța a decis să pună în discuție cererile referitoare la ridicarea măsurii preventive și la revenirea pe funcție a lui Ioțcu în 2 martie.

Procesul de fond, cu audieri de martori, va continua în 16 martie. Sunt așteptate cinci mărturii, iar poate cea mai importantă va fi a Nadiei Lucaci.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite