Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Iohannis, forţat de lege să ia o decizie în privinţa remanierii. Un minister, blocat total de azi

Guvernul Dăncilă intră azi într-o criză fără precedent: unul dintre ministerele-cheie rămâne blocat deoarece s-au împlinit 15 zile de la demisia ministrului Transporturilor.

Iohannis, forţat de lege să ia o decizie în privinţa remanierii. Un minister, blocat total de azi
Comentează 0

Klaus Iohannis e decis să ţină în șah Guvernul. A anunțat că nu semnează încă demisiile miniștrilor Dezvoltării și Transporturilor, așadar nici numirile înlocuitorilor lor.

Președintele a declarat că analiza propunerilor și a comportamentului guvernamental este încă în curs.

Problema este că joi se împlinesc 15 zile de la data la care ministrul Transporturilor Lucian Şova şi-a prezentat demisia, iar aceasta devine irevocabilă.

Potrivit legii, "demisia din funcţia de membru al Guvernului se anunţă public, se prezintă în scris primului-ministru şi devine irevocabilă din momentul în care s-a lua act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii".

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, rămasă pe dinafara Guvernului în urma remanierii cu cântec, spune că nu va putea să fie delegat la semnătură niciunul dintre secretarii de stat, "pentru că, în momentul în care încetează mandatul ministrului, automat toate delegările încetează de drept".

"Mâine (joi - n.r.) este o problemă foarte mare pentru Ministerul Transporturilor, cel puţin, pentru că expiră cele 15 zile. După cum ştiţi, legea zice că după 15 zile nu se mai poate sub nicio formă ca persoana respectivă să rămână în funcţie, deci de mâine nu vom mai avea ministru la Transporturi, nu va putea să fie delegat la semnătură niciunul dintre secretarii de stat, pentru că, în momentul în care încetează mandatul ministrului, automat toate delegările încetează de drept. Deci mâine vom avea un minister blocat. Nu mă întrebaţi pe mine cât de încet gândeşte preşedintele României, cred că ar trebui să întrebaţi la Cotroceni", a spus Vasilescu la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres, întrebată cât timp îl va mai aştepta PSD pe preşedintele Iohannis să ia o decizie cu privire la remanierea guvernamentală.

Ea a adăugat că premierul Viorica Dăncilă va decide, când se întoarce de la Bruxelles, când va fi sesizată Curtea Constituţională pe această temă.

Klaus Iohannisnu pare să fie impresionat de blocajul formal de la Transporturi:

ŢÎnlocuim oameni slabi cu alți oameni slabi și în final au intrat într-un fel de circ. Nu acesta este scopul remanierii și guvernării. Eu nu sunt de acord să se continue cu acest gen de circ", a precizat preşedintele.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite