Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Întâlniri cu dom president

Prin vară, distinsa noastră colegă Daniela Gifu, mi-a zis că ar dori să scoată o carte dedicată personalității președintelui Uniunii Ziariștilor Preofesioniști din România, Doru Dinu Glăvan, și ar vrea, ca, de ziua lui, pe 7 iunie, când împlinește 75 de ani, să o găsească pe  birou. În acest sens, m-a rugat să scriu și eu ceva legat de domnia sa.

Întâlniri cu dom president
Comentează 0

La început m-a amuzat ideea, mi se părea că seamănă cu festivismele de odininioară (ce vom mai scrie la 80, 85, 90, etc. pentru că domnul președinte arăta că va trăi mult și bine). Dar am zis că, totuși, are trei sferturi de veac: să scriu și ei o însemnare de suflet, pe care am numit-o...

Întâniri cu dom president

Cred că după 1 Decembrie 1918, ziariștii unioniști din Arad aveau o organizație și aceasta, cu vrednicii ei jurnaliști patrioți și profesioniști de atunci, s-a afiliat Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Dar cum nu-mi pot aroga calitatea de istoric al presei, aș spune doar ceea ce am trăit. Îmi amintesc că, în 7 ianuarie 1994, la Arad a luat ființă o filială a UZPR, primul președinte fiind ales, atunci, publicistul Emil Șimăndan. Dar, după mai mulți ani (pe fondul apariției altor organizații de breaslă, la nivel central) ne-am încetat activitatea.

Apoi, pe 16 martie 2018, șapte membri ai UZPR din Arad ne-am întâlnit la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” și am hotărât să ne constituim în Grup, conform Statutului Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Atunci, la propunerea colegilor, am fost ales coordonator și l-am sunat (în legătură cu decizia luată) pe Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. A fost extrem de prietenos cu mine (așa am perceput eu discuția noastră) și m-a sfătuit ce trebuie să facem.

Din momentul acela ne-am mobilizat cu toții să convingem cât mai multi ziariști profesioniști din redacții sau pensionari să vină alături de noi.

La prima întâlnire

Așa se face că, doar după câteva luni, eram deja 19 membri cu acte în  regulă. Realizarile noastre l-au făcut pe președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan (cu care am avut mai multe convorbiri telefonice) să dorească o discuție cu noi. Acest lucru s-a realizat în 13 noiembrie 2018, în Sala „Astra” a Bibliotecii Judeţene „A.D. Xenopol”.

Nu îl cunoșteam personal pe domnul președinte Glăvan, așa că am avut emoții la prima întâlnire, mai ales când mi-a spus că va veni însoțit de câțiva colegi de la Timișoara.  Mă gândeam că poate nu îl voi recunoaște (deși i-am văzut câteva fotografii) și voi începe colaborarea cu gafă uriașă. Cu atât mai puțin mă va „descoperi” domnia sa pentru că îl așteptam, în fața bibliotecii, împreună cu mai mulți ziariști arădeni. Dar, ca o minune, ne-am îndreptat unul spre celălalt, ca și când ne-am fi știut de când e lumea.

A fost atunci o discuție plăcută, ca între prieteni de breaslă. S-a bucurat că au fost prezenți aproape toți membrii grupului nostru. I-am povestit despre proiectele pe care le avem; domnul președinte le-a apreciat și ne-a dat câteva sfaturi pentru a le duce la împlinire.

Am avut și un dialog într-un cadru restrâns: l-am informat că am acceptat să fiu coordonatorul grupului doar până ce vom deveni filială pentru că eu, din motive personale (mama avea 85 de ani și cum eu ieșisem de puțină vreme la pensie), trebuie să stau mai mult pe la Prunișor (un sat la 80 de kilometri de Arad) și va fi cam greu să mă ocup de buna funcționare a organizației. Domnul președinte, văzând, poate, și reacția colegilor mei din conducere, a spus: „Sunteți deja filială, dacă socotim și dosarele de la Arad aflate la Comisia de Atestare a UZPR. Cât despre conducerea de la distanță, nu e o problemă cu tehnica de astazi” (avea dreptate, pentru că urma să o vedem, peste puțină vreme, și la nivel mai înalt).

Atunci am spus, în glumă, că „vom fi ca județul Hunedoara, cu reședința la Deva” și am râs cu toții. A fost prima întâlnire cu președintele Doru Dinu Glăvan și cred că a fost una reușită...

În an aniversar

2019 a fost un an de sărbătoare cu multe evenimente importante și activități pe măsură. În primul rând, asemeni colegilor din toată țara, am marcat cum se cuvine centenarul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Iar, cum filiala arădeană împlinea un sfert de secol de existență,  am publicat prima noastră carte - „Voci și vocații jurnalistice arădene în UZPR”, coordonată de Emil Șimăndan, întâiul președintele al filialei și cu o contribuție mai mică din partea mea (actualul președinte).

Ca o încununare a acestor evenimente, pe 8 noiembrie, în sala „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene Arad, am organizat o întâlnire cu cititorii, întâlnire care a fost onorată de președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan.

Sub genericul „Convorbiri jurnalistice”, a fost lansat volumul „Voci și vocații jurnalistice arădene în UZPR” - o oglindă a filialei, cu prezentarea membrilor acesteia dar și cu activități importante desfășurate în ultima perioadă. Tânăra ziaristă Geanina Jecalo Iovănescu a scris o carte dedicată personalității colegului nostru Emil Șimăndan, la împlinirea frumoasei vârste de 80 de ani: „Baricada din călimară – Fragmente arădene cu poetul Ștefan Augustin Doinaș și publicistul Emil Șimăndan”. A fost vernisată expoziția de fotografie, realizată de Virgiliu Jireghie, cu imagini de la sărbătoarea Centenarului, ce a avut loc la Sala Radio din București. Iar președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, a făcut un elogiu impresionant pentru breasla jurnaliștilor. „Sunt emoționat. Breasla aceasta este extraordinară. Este o breaslă care a făurit Unirea. Probabil 80% dintre marii noștri scriitori au fost jurnaliști” - a spus Doru Dinu Glăvan, „Ceea ce s-a vorbit aici mi-aș dori să se vorbească într-un spațiu mai larg. Să ne adresăm unui public mai larg, să vorbim despre marii jurnaliști, marii performeri din toate timpurile. Cred că această uniune are datoria de a aduna toți ziariștii și vă rog să aveți în vedere că UZPR face toate eforturile pe care le poate duce pentru ca în presa noastră să se întâmple lucruri bune”.

În final, președintele Doru Dinu Glăvan a acordat Filialei „Ioan Slavici” Arad – Placheta Aniversară și Medalia de Aur a UZPR.

A fost o întâlnire impresionantă după care, la o discuție, am stabilit să organizăm, în anul următor, o tabără de jurnalism la Moneasa sau Căsoaia dar și alte evenimente pe care putem să le găzduim în județul Arad. Numai că nu aveam de unde să știm ce va urma...

Sub teroarea pandemiei

2020 a fost și pentru filiala noastră, ca pentru toată lumea, un an greu. La începutul lui martie, când am avut Adunarea Generală de Alegeri, nu bănuiam ce ne așteaptă. Am ales atunci o nouă conducere și ne-am dorit o echipă puternică pentru împlini, cu bine, toate proiectele. În cadrul Adunării, ne-am propus să mai scoatem o carte a Filialei (am și stabilit tema), să organizăm (așa cum vorbisem cu domnul președinte Glăvan) o tabără națională de jurnalism și multe alte activități interesante. Numai că nu fu să fie, încurcați de pandemie.

Au urmat acele interdicții care au făcut ca întâlnirile noastre să fie mai mult telefonic sau on-line. Chiar și Adunarea Generală de Alegeri la nivelul Uniunii Ziaristilor Profesioniști din România s-a desfășurat cu dificultate, în două parți: una on-line, în fața calculatoarelor și a doua (în vară) cu participare directă, în București, la Teatrul de Vară din Parcul Herăstrău.

Și, la nivel de filială, am mai reușit totuși ceva. În septembrie, în grădina de lectură a Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol”, am putut organiza lansarea de carte a colegului nostru, de la București, Corneliu Vlad – „Cavalerii viitoarei apocalipse” – și vernisajul expoziției de fotografie – „Made în China” - a colegilor fotografi Eugen Negrea de la București, Ovi Pop de la Oradea și Nelu Scripciuc de la Arad. Ne-am bucurat că a participat și prezentat chiar președintele nostru Doru Dinu Glăvan. Evenimentul, din semnalele pe care le-am avut, a fost apreciat de toți.

Parcă eram mai optimiști. Seara, la o mică agapă, am discutat să organizăm, la Arad, în perioada 17-18 octombrie, prima întâlnire a Consiliului Național Consultativ al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, din care fac parte președinții de filiale din țară și diaspora.

Am dorit să ne simțim bine împreună și să venim cu idei valoroase pentru viitorul Uniunii, mai ales că am propus să participe mai mulți membri ai Consiliului Director, evident alături de președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan. Dar, și de aceasta dată, pandemia – creșterea numărului de îmbolnăviri – ne-a oprit un eveniment deosebit. La Arad, aveam deja locurile rezervate la cazare și masă, stabilisem locul pentru desfășurarea discuțiilor și obținusem aprobarea pentru fastuoasa Sală Ferdinand de la Primăria Municipiului iar, la București, dl. președinte Glăvan se ocupase de rezolvarea transportului colegilor din filiale. Dar nu am avut ce face... restricțiile ne-au învins.

Vrem o întalnire în vară

Spre sfârșitul anului trecut, văzând că nu sunt semne că am putea să ne întâlnim toți membrii filialei, am transmis, către aceștia, prin e-mail, invitația de a scrie pentru noua noastră carte. Acum avem toate textele pregătite, s-a făcut corectura, paginația și așteptăm să vadă lumina tiparului. Credem că va fi o carte interesantă și sperăm că o vom putea lansa în această vară, în cadrul unui eveniment de care să ne bucurăm, împreună, cu toți cei care doresc să fie alături de noi. Bineînțeles, invitatul nostru de onoare va fi președintele Uniunii Ziariștilor din Romania, Doru Dinu Glăvan.

Pâna atunci „întâlnirile” cu „dom president” (cum îmi place mie să-i zic), vor fi tot pe telefon, on-line sau pe WhatsApp (unde îi mai pun poze de la Prunișor).

Dar toți jurnaliștii filialei noastre așteapătă cu nerăbdare să ne vedem la Arad ca să îi spunem, și în direct, „La mulți ani!” pentru frumoasa vârstă ce o împlinește pe 7 iunie.

PS. Din păcate nu ne mai putem întâlni cu președintele Doru Dinu Glăvan.

Dumezeu să îl ierte și să îl odihnească!

 Vasile Filip

Președintele Filialei „Ioan Slavici” a UZPR  Arad

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite