Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Incendiu la o casă în Sânleani

Incendiu la o casă în Sânleani
Comentează 0

În urma unui apel la 112 pompierii militari ai Detașamentul Arad s-au deplasat în această dimineața zilei de luni, 6 Iunie, in jurul orei 07:00 la o solicitare privind un incendiu al unei case din localitatea Sânleani.

Au intervenit pompierii militari ai Detașamentului Arad cu două autospeciale de stingere, SVSU Livada și un echipaj SMURD.

La ajungerea forțelor de intervenție, acoperișul casei ardea cu flacără deschisă, extins la anexa casei, cu posibilitate de propagare la restul imobilului.
Datorită profesionalismului pompierilor, incendiul a fost lichidat în limitele găsite, fără a se propaga. Lupta cu flăcările a durat aproximativ o oră.

A ars acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 120 de metri pătrați și a fost afectată o parte a anexei.
Din fericire, nu au existat victime.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiul: scurtcircuit electric.

Cum să preveniţi un incendiu de natură electrică

1. Verificaţi instalația electrică!
Atunci când vă mutaţi într-un imobil este foarte important să verificaţi cu atenţie instalaţia electrică.
Ideal ar fi să evaluaţi acest aspect înainte de a face achiziţia. O instalaţie veche poartă riscul de incendiu sau de avariere a aparatelor electrice din casă. Reparaţiile pot fi extrem de costisitoare, mai ales dacă va fi nevoie să înlocuiţi o parte din sistemul electric ascuns, din pereţi.
2. Nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite!
În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, va trebui să cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. Un scurt circuit poate duce la incendiu. Pentru a preveni aceste defecţiuni, va trebui să acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză.
3. Nu suprasolicitaţi o priză!
Cele mai multe incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează mai mult electrocasnicele de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.). Alocaţi,pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp un incendiu.
4. Marcaţi fiecare priză!
Dacă nu sunteţi singurul locatar al spaţiului respectiv, este foarte important să se stie tipul prizei. Un electrician vă va indica tensiunea electrică (de obicei prizele standard din locuinţe sunt de 220 V) precum şi tipul prizei: cu împământare sau fără împământare. În momentul în care conectaţi un consumator mare la o priză fără împământare, există riscul ca surplusul de curent să ducă la arderea aparatului sau la electrocutarea celor din jur. Citiţi eticheta sau manualul de instrucţiuni al fiecărui aparat, pentru a vedea ce fel de sursă de curent necesită.
5. Nu improvizaţi!
Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de
repararea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurt circuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii intră şi reparaţiile făcute de către o persoană neautorizată. Fie că este vorba de un prieten, de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu merită pericolul la care vă expuneţi.
6. Folosiţi aparatele corespunzător!
Este foarte important să folosiţi aparatele electrice şi electrocasnice conform manualului de instrucţiuni.
În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametrii de funcţionare, se încălzeste foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. Nu insistaţi să încarcaţi bateria unui telefon cu un încărcător care devine fierbinte în câteva minute. În cazul aparatelor mari, va trebui să le acordaţi un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării.

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite