Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

În plină pandemie de coronavirus, pericolul gripei aviare începe să bântuie la Peregu Mare și Peregu Mic

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad anunță că au fost nevoiți să ia primele măsuri după apariția unor cazuri de gripă aviară în Ungaria, aproape de granița cu România.

În plină pandemie de coronavirus, pericolul gripei aviare începe să bântuie la Peregu Mare și Peregu Mic
Comentează 0

„În urma confirmării unui focar de gripă aviară în data de 30.04.2020  în Ungaria, în zona Battonya și Nagykamaras, la o fermă de curcani și la una de gâște aflate aproape de granița României, localitățile Peregu Mare și Peregu Mic intră în zona de supraveghere”, susține dr. Viorel Agud, directorul DSVSA. Acesta a ținut să precizeze că în țara vecină a fost identificată tulpina H5N8, înalt patogenă.

„Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a întreprins următoarele măsuri: au fost instruiți medicii veterinari oficiali zonali și medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, cu privire la semnele clinice manifestate de păsări în influența aviară și continuarea asigurării unei supravegheri sanitare veterinare continue a păsărilor domestice și sălbatice, privind influența aviară, prin recoltarea de probe pentru examen de laborator; au fost instruiți  deținătorii de păsări din exploatațiile comerciale cu păsări existente pe raza județului Arad, îndeosebi zona de supraveghere, cu privire la înăsprirea și respectarea cu stricteţe a condițiilor de biosecurite, supravegherea zilnică a efectivelor de păsări privind starea  de sănătate”, mai spune Agud.

De menționat că arădenii care dețin păsări trebuie să anunțe imediat la serviciile veterinare apariția oricărei modificări apărută în comportamentul păsărilor. „Crescătorii de păsări din gospodăriile populației, sunt înștințați prin grija serviciilor veterinare și a primăriilor, despre necesitatea de a ține păsările închise în curți, pe cât posibil în spații acoperite, pentru a se evita contactul cu păsările sălbatice. Pentru adăparea păsărilor nu se va folosi apa de suprafață din bălți, lacuri sau ape curgătoare, care ar putea fi contaminate de păsările sălbatice, în special de cele migratoare. Hrana și apa păsărilor din gospodării, trebuie să fie administrată în spații închise și acoperite, astfel încât să se impiedice contactul cu păsările sălbatice care pot ateriza din zbor. De asemenea va trebui limitat accesul tuturor păsărilor domestice și sălbatice captive la luciu de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificală sau naturală”, a încheiat directorul DSVSA.

Foto: Agroinfo.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite