Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ÎN ARAD UN LUNCH CU GLAMOUR ȘI PARFUM CULTURAL

ÎN ARAD UN LUNCH CU GLAMOUR ȘI PARFUM CULTURAL
Comentează 0

Pretext discret al prieteniei culturale, „Glamour Lunch” a reprezentat, într-o frumoasă zi de vară, prilejul ideal de a reuni amici în ale peniței, prin lansarea celor două volume semnate de colonel (r.) lect. dr. ing. Constantin AVĂDANEI: „Ideea de patriotism la români” și „Valenţe umane dintr-un univers aparte. Trăiri interioare şi exterioare ale unui militar de carieră”, apărute la Editura Gutenberg Univers, Arad, 2020.

Omogenizat prin diversitate și obiectivitate, „Glamour Lunch” a inclus două segmente culturale, îmbinând esteticul cu utilul, sufletul cu valențele profesionale ale editării de carte, relevând momente emoționante, momente sincere și plăcute, clipe ce cu siguranță, vor rămâne în amintirea celor prezenți.

Sosit la Arad în interes academic, autorul a fost întâmpinat de cititorii arădeni, nestrăini de subiectele în cauză, deoarece cele două volume au fost editate în timpul lunilor de izolare și de singurătate, de regăsire a Eului Interior, de (re)identificare a „valorilor umanității”. În paginile volumelor, primează noțiunea de „patriotism”, identificată prin „dragostea de patrie, care are conotație în dragostea pentru casă, pentru familie, pentru locul unde te-ai născut!”, după cum afirma prof. univ. dr. Anton Ilica, care  l-a felicitat pe autor, colonel (r.) lect. dr. ing. Constantin Avădanei, completând cu căldură în voce: „Acum aproape un an te-am inclus printre prietenii de seamă ai Aradului”.

Momente de suflet cu „ingredientele culturale” – după cum afirma prof. univ. dr. Anton Ilica – în dulcele stil clasic albaiulian și arădean, un „glamour lunch” sub razele soarelui ce strălucește ca viața însăși, clipele petrecute au fost imortalizate în ipostaze vizuale surprinse de lentila atentă a aparatului de fotografiat.

Cuvinte alese din suflet de român au fost rostite de prof. Iuliana Pintea, cu voce tremurând de emoție, sintetizând cele două volume, prin simbolistica numerologică: „cele două cărți închid în ele 3 numere: 1. O inimă. 2. Un suflet. 3. Un cuget de român”, iar lect. Eugeniu Criste, însoțit de bogăția roadelor Podgoriei Aradului strânse într-un abundent coș de nuiele, și-ar fi dorit ca: „dacă aș fi fost profesor, la orele de dirigenție, aș fi predat câte o lecție de patriotism din aceste cărți”. Sentimentul definitoriu al unui român trebuie să fie reprezentat prin patriotism , iar „istoria de aur este istoria țării mele”, remarcând că volumele „trebuie cunoscute, iar autorul aplaudat”.

Prozatorul arădean Valeriu Ilica a reliefat în cuvinte elogioase și pline de semnificație aportul autorului, importanța celor două apariții editoriale, evidențiind faptul că „o carte în care se scrie despre Eminescu este un câștig pentru istorie, pentru literatură, pentru istoria literară. Cuvintele frumoase scrise despre Eminescu au ridicat valoarea cărților”, iar prof. Ioana Nistor a declarat că „am descoperit un român, un suflet de român, precum și experiența de a fi român, prin simpla implicare în redactarea și punerea în pagină a activităților culturale și patriotice a d-lui colonel (r.) lect. dr. ing. Constantin Avădanei”. În cuvinte pline de emoție, prof. univ. dr. ing. Mariana Nagy a descoperit că „ideile principale conținute în cele două volume trebuie studiate și aprofundate”, bucurându-se că un reprezentant al Cetății Alba-Iulia își îndreaptă pașii și sufletul către orașul Arad, leagănul conceptual al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Într-o îmbinare firească, prof. Florica R. Cândea, sufletul organizatoric al unui reușit Lunch cu parfum cultural, a oferit un buchet tricolor, însușindu-și emoția momentului „într-o zi specială, glamour, cu un charm aparte, cu un deliciu al privirilor din file de carte pe fir de viață, cu oameni de cultură la un prânz cultural, fructal, ambiental... Sau cum este să săruți buchet tricolor pe terasa sufletelor. Mulțumim pentru onesta prezență și felicitări d-lui col. (r.) lect. dr. ing. Constantin Avădanei”, urându-i cu drag: „Multe file de carte împletite la Arad!”. Iar zâmbetele și emoția citită pe chipul celor două fete ale autorului, Bianca și Maria, se regăsesc în cuvinte sincere: „Mulțumim pentru că ați vorbit atât de elogios despre tatăl nostru, care este un patriot adevărat!”.

Întâlnirea de suflet cu farmec cultural, materializarea celor două volume, realitatea reflectată în cuvinte necesare, bine scrise, prin angajare personală și colectivă, a fost încununată de cuvintele d-lui colonel (r.) lect. dr. ing. Constantin Avădanei care a mulțumit onoratei asistențe, aducându-și aminte de faptul că „în familia mea, din moși strămoși, au fost patrioți care și-au dat viața pentru popor. Prin cărțile scrise, am încercat ca acel fir fundamental milenar al istoriei românilor să nu se rupă niciodată, incluzând în pagini ale trecutului noțiuni fundamentale precum libertatea, inițiativa, rolurile și menirile, un spațiu superior al conștiinței și iubirii de neam și țară, rădăcini identitare și comuniuni spirituale regăsite într-o vastitate de acțiuni. Acțiuni ce oferă profunzime nu doar prin recuperarea și conservarea trecutului istoric, ci și a cutumelor și a eroilor care și-au vărsat sângele pentru țară”.

„Patria trebuie iubită și servită oriunde te-ai afla!” – sunt cuvintele care trebuie să definească generațiile prezente și viitoare iar d-nul colonel (r.) lect. dr. ing. Constantin Avădanei, prin prisma celor scrise, își dorește o Românie a românilor, prin exemplul personal, creând imaginea unui erou gata oricând, dedicat familiei și țării sale.

Prof. dr. Gabriela Adina Marco

Prof. Ioana Nistor

Galerie foto (59)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite