Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Haos în sistemul sanitar românesc: Zi de leafă şi de proteste în sănătate

Haosul din sistemul sanitar românesc pare fără sfârșit. Azi, teoretic, este zi de leafă pentru angajații care salvează vieți. Însă, mulți dintre ei încă își așteaptă fluturașii de salariu. Managerii de spitale se plâng că nu au bani de sporuri, ci abia le ajung pentru salariile de bază. În aceste condiții, cadrele medicale amenință din nou cu protestele.

Haos în sistemul sanitar românesc: Zi de leafă şi de proteste în sănătate
Comentează 0

UPDATE 9.00: Val de revolte în tot mai multe unități sanitare din țară. În această dimineață a fost declanșat un protest spontan la Craiova. Peste 200 de cadre medicale scandează în fața Spitalulului Clinic Județean de Urgență. Oamenii sunt nemulțumiți de legea salarizării și de felul în care sunt acordate sporurile. Unii medici acuză că, deși guvernanții susțin că le-au crescut salariile, ei nu și-au luat deloc banii. 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, susţinea, săptămâna trecută, referitor la protestele din ultimele zile, organizate de cadrele medicale, legate de modul în care se acordă sporurile, că nu toată lumea trebuie să primească sporuri maxime.

"Este o problemă care în ultima vreme a luat o turnură nedorită din punctul meu de vedere. Regulamentul de sporuri, cel nou, este în vigoare de la 1 martie. Acest regulament limitează sporurile până la 85%. În lunile ianuarie şi februarie au avut în vigoare regulamentul vechi, care prevedea un spor de până la sută la sută. Au fost nişte scăderi la personalul care nu a intrat în grilă până în 2022", a declarat ministrul Sănătăţii la un post de televiziune.

"La un spital, în luna februarie, un asistent medical pe specialitate care beneficiază de un spor mare, 5.378 lei, în luna martie 4298 lei. O îngrijitoare la anatomie patologică, în luna februarie, 3.990 lei, repet, îngrijitoare de curăţenie, în luna martie 3.700 lei. Aceste diferenţe se pot echilibra în funcţie de anvelopa salarială din sănătate pe fiecare lună. În sănătate salariile nu sunt fixe. Ele diferă în fiecare lună în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi atunci încercăm să găsim soluţii pe reechilibrarea acestor salarii. Vom vedea exact situaţia la 15 aprilie, vom vedea raportările la Ministerul Finanţelor şi sunt convinsă că vom găsi soluţii.Există nişte limite, nu toată lumea trebuie să ia sporuri maxime. Toată lumea vrea sporuri maxime. E normal să îţi doreşti venituri mari, dar până la urmă trebuie să ne facem şi o analiză a spitalului în care lucrăm.Şi aici managementul şi sindicatul au un rol foarte important. Chiar merită toată lumea sporul maxim?", a mai precizat ministrul Sănătăţii.

Potrivit Mediafax, Sorina Pintea a precizat că într-un spital din Bucureşti, într-o secţie de terapie intensivă , asistentul medical principal, cu un spor nu maxim, ia 6120 lei.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite