Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gurahonț - Festivalul Cultural-Patriotic la a XI-a ediție (ziua I-a)

Festivalul cultural – patriotic "Țara Crăișorului" aflat la a XI-a ediție s-a desfășurat pe parcursul a două zile, respectiv vineri și sâmbătă (18-19.05.2018) începând vineri de dimineață de la orele 10.00 la Țebea, acolo unde odihnește Crăișorul Munților Apuseni, Avram Iancu.

Gurahonț - Festivalul Cultural-Patriotic la a XI-a ediție (ziua I-a)
Comentează 0

La festivitate au participat liceul Gurahonț și liceul Hălmagiu, asociația  „Țara Iancului - Iubirea mea” din Deva, Unitatea Militară 01099, iar preot paroh a fost Mirel Petrică.

S-au depus coroane de  flori de către asociația ONG „Țara Iancului Iubirea mea”, după care cu toții s-au oprit în comuna Hălmagiu (AR),  la troița din comună unde festivitatea a cuprins prezentarea celor trei revoluții Transilvane și s-au intonat cântece patriotice printre care „Trăiască duhul lui Iancu”.

Delegația s-a deplasat apoi la Gurahonț unde a avut loc un simpozion, sau mai bine zis un Festival cultural-patriotic desfășuarat pe parcursul a două zile sub genericul „Revoluțiile Române Transilvane de la 1784, 1948 și 1919, cu ofurile, cicatricile și rănile lor care mai dor”.

Desigur că nici Gurahonțul nu a fost ocolit de acele evenimente care și-au pus adânc amprenta asupra locurilor, pentru că aceste locuri au fost întotdeauna dorite de asupritori datorită bogățiilor din Apuseni. Cuvântul de deschidere a  simpozionului l-a avut doamna Lenuța Motica, primarul comunei Gurahonț, urând un bun venit tuturor participanților, declarând deschisă etapa a XI-a Gurahonț a festivalului.

Prezenți la festivitate au fost o serie de invitați din țară, de la Târgu – Mureș, Gorj, Deva, Caraș-Severin, Covasna, Alba, Timișoara, etc. Au fost invitați oameni de cultură care au prezentat diferite teme legate de  eveniment și aici l-aș aminti pe domnul  General –Maior (r.) Constantin Ispas care a prezentat tema “Evenimente  cruciale pentru neamul românesc și România în cele două Războaie Mondiale” respectiv,  luptele românilor pe frontul de est în cel de-Al Doilea Război Mondial” (vezi filmul 2). 

Prof. Univ. Dr. emerit și avocat Ioan Sabău Pop din Târgu-Mureș a vorbit despre „Reforma Agrară din 28 iulie 1921 și problema optanților unguri în actualitate” (vezi filmul 3 pentru că este extrem de interesant în partea a II-a).

S-a  prezentat una dintre cele mai de actualitate probleme cu care se confruntă și acum România și anume RETROCEDĂRILE  DE PĂDURI, PĂMÂNTURI ȘI IMOBILE, cu falsurile și subterfugiile care se practică. Profesorul Stancu Vasile de la Sfântu Gheorghe (CV) a prezentat tema „Rolul Bisericii și a preoților din Armata Română în Războiul de reîntregire Națională”.

Nu în ultimul rând, domnul Mărginean Ioan Paul din Deva (organizatorul și prezentatorul acestui eveniment) a prezentat tema „Revendicări neîmplinite ale românilor ,,tolerați,, și a urmașilor lor”. De asemenea  profesori din cadrul liceului „Ioan Buteanu” din Gurahonț au prezentat diferite teme legate de acest eveniment, printre care domnul director Păiușan Teodor a prezentat tema „Eroii națiunii Române și ai neamului Daco-Românesc multimilenar”, domnul director adjunct Vesa Ciprian, vorbind despre poetul Ioan Mihiț de la Gurahonț, prof Todor Cristina vorbind despre „Gurahonțul în monografia lui Petre Ugliș de la Pecica”, iar prof Crainic Iuliana Valentina a vorbit despre „Imaginea lui Ioan Buteanu în trecut, prezentul și viitorul Gurahonțului”.

Prof Vesa Lucrția Emilia a prezentat tema „Imaginea lui Avram Iancu în literatura și folclorul românesc de pe Valea Crișului Alb”. Prof. Dașcău Diana Camelia a prezentat tema „Ioan Slavici despre Pădureanca de la Gurahonț” dar au fost și alți profesori ai liceului „Ioan Buteanu” din Gurahonț care au prezentat diferite teme.

A fost o zi încărcată de istorie, o zi în care ne-am amintit că  populația acestei  frumoase zone a fost mereu asuprită, mai ales de Imperiul Austro-Ungar cu toate atrocitățile comise de aceștia în trecut. Românii au rămas totuși pe aceste meleaguri strămoșești cu dîrzenie, iar atunci când nu au mai putut îndura asuprirea, s-au răsculat conduși de bărbați adevărați căliți în Munții Apuseni, apărându-și pământul și munții  chiar cu propriile vieți.  

Aș spune că așa cum rușii nu pot fi bătuți la ei acasă, nici moții nu au putut fi înfrânți în munții lor, pentru că și frunza codrului le-a fost prietenă și scut în vremuri grele.

Citește și: Gurahonț - Festivalul cultural - patriotic ediția a XI-a (partera II)

Galerie foto (153)