Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Grecia adoptă o strategie națională a apei, în condiţiile unui minim istoric al rezervelor. Valul de căldură se intensifică

Guvernul de la Atena a stabilit liniile directoare ale unei strategii de gestionare a penuriei de apă, în timp ce nivelul din rezervoare a atins minime istorice.

Grecia adoptă o strategie națională a apei, în condiţiile unui minim istoric al rezervelor. Valul de căldură se intensifică
Comentează

În regiunea Attica, din jurul capitalei, de exemplu, rezervele de apă au scăzut cu 50% faţă de 2022. Grecia se confruntă acum cu un val de caniculă, cu temperaturi care au depăşit 40 de grade.

”Pe baza datelor, țara noastră ocupă locul 19 în lume în ceea ce privește riscul de penurie de apă”, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis. ”Este un indiciu că rezervele din Attica au scăzut cu mai mult de 50% față de 2022”, potrivit Ekathimerini.

Guvernul conservator condus de premierul Kyriakos Mitsotakis a prezentat un plan iniţial de reacţie la criză, atât pe termen scurt, cât şi pentru deceniile următoare.

„Apa este şi va rămâne un bun public”, a spus Mitsotakis la o şedinţă specială cu miniştrii cu rol important; el a respins astfel speculaţii despre o posibilă privatizare.

În acelaşi timp, şeful Executivului a subliniat necesitatea modernizării radicale a sistemului de gestionare a apei, pentru a creşte eficienţa şi a atrage investiţii.

Conform noii abordări, toate proiectele legate de apă vor fi coordonate de la centru. Cotidianul Ekathimerini a numărat circa 1.200 de astfel de proiecte active în toată Grecia.

Guvernul va acorda prioritate unor tehnologii cum ar fi desalinizarea apei de mare şi reciclarea – de exemplu, prin reutilizarea apelor tratate pentru toalete şi irigarea spaţiilor verzi.

Scurgerile de apă sunt, de asemenea, o problemă pe care Grecia trebuie să o abordeze. Conform cifrelor guvernamentale, țara pierde aproximativ jumătate din apa potabilă din cauza scurgerilor din conducte și a furturilor – aproape dublu față de media UE de 23%.

Un rol important va reveni conştientizării şi participării publicului. Într-o campanie în curs sub sloganul „Apa este viaţă – să nu o irosim!”, furnizorii de apă cer cetăţenilor să reducă consumul. Printre recomandări sunt evitarea spălării autoturismelor cu furtunurile de grădină, limitarea folosirii apei pentru plante şi verificarea regulată a conductelor şi robinetelor, pentru depistarea scurgerilor. 

Secetele prelungite și temperaturile mai ridicate au avut un impact asupra apei în regiunea mediteraneeană, iar Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume, conform datelor.

Grecia, care se află la granița sudică a Europei și care utilizează aproximativ 10 miliarde de metri cubi de apă pe an, a înregistrat anul trecut cea mai caldă iarnă și cea mai caldă vară înregistrate vreodată. În unele locuri nu a plouat timp de luni de zile.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite