Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe Falcă în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN): „Cerem un buget dedicat turismului și înființarea unei Agenții Europene pentru Turism”

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL/PPE) a intervenit, astăzi, în Comisia Transporturi (TRAN) privind implementarea noii strategii industriale. Falcă a intervenit din poziția de raportor PPE pentru Avizul comisiei TRAN către Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE). Rezumând, Gheorghe Falcă a solicitat crearea unui buget dedicat pentru turism, buget care nu există în acest moment la nivelul Uniunii Europene, dar și o Agenție europeană pentru turism.

Gheorghe Falcă în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN): „Cerem un buget dedicat turismului și înființarea unei Agenții Europene pentru Turism”
Comentează 0

„Uniunea Europeană este cea mai vizitată regiune din lume, cu aproximativ 37% din totalul turiștilor internaționali în 2019. Acest lucru face din turism un sector economic cheie în UE, reprezentând 9,9% din PIB în 2019, care, din păcate, a scăzut la 4,9% în 2020.

Pandemia COVID-19 a avut un impact dramatic și fără precedent asupra sectorului turismului, reducând drastic fluxurile turistice și, prin urmare, veniturile afacerilor din turism. Dincolo de acest șoc imediat, sectorul turismului se confruntă cu alte provocări, din cauza războiului, prin urmare, stimularea industriei turismului este un efort important în contextul noii strategii industriale a UE.

PPE solicită Comisiei, prin amendamentele propuse: crearea unor fonduri specifice pentru ecosistemul turistic în cadrul actualelor programe de finanțare ale CFM 2021-2027; stabilirea unei noi strategii pentru turism european, cu un plan de acțiune clar, pentru a sprijini investițiile și pentru a menține poziția Europei ca destinație lider și să faciliteze cooperarea între statele membre ale UE, în special prin schimbul de bune practici; încurajarea statelor membre să aplice proceduri de selecție pentru investițiile în turism finanțate din FEDR.

În plus, aș vrea să subliniez și necesitatea ca toate statele membre să aibă o rețea TEN-T bine dezvoltată care să faciliteze mobilitatea, conectivitatea și accesibilitatea teritorială în întreaga UE. Așadar, invit Comisia să acorde o atenție deosebită legăturilor transfrontaliere care lipsesc și finalizării acestora.

Este momentul să solicităm un buget dedicat al UE pentru a relansa sectorul și întregul lanț de afaceri și, de asemenea, în numele PPE invit Comisia să înființeze o Agenție Europeană pentru Turism, care, printre alte sarcini, să furnizeze sprijin tehnic și financiar statelor membre, să coordoneze elaborarea de strategii personalizate pentru a începe dezvoltarea unei agende europene pentru turism pentru 2050”, a punctat Gheorghe Falcă în intervenția sa.

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite