Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Francofonia, celebrată la Liceul Tehnologic ,,Iuliu Moldovan" Arad

Limba franceză şi valorile solidarităţii, ale dialogului şi diversităţii culturale sunt celebrate de Ziua Internaţională a Francofoniei.

Francofonia, celebrată la Liceul Tehnologic ,,Iuliu Moldovan
Comentează 0

Evenimentul a fost creat în 1998 de Organizaţia Internaţională a Francofoniei care reuneşte 890 de milioane de oameni care au în comun valorile francofoniei şi limba franceză. Cuvântul francofonie a fost folosit pentru prima dată în jurul anului 1880, de către geograful francez Onesime Reclus pentru a desemna ansamblul persoanelor şi ţărilor vorbitoare de franceză, intenţia sa era de a acredita ideea existenţei unei alte maniere de a concepe lumea, în funcţie de limba utilizată.

Astfel, vineri 22 martie 2019, în biblioteca Liceului Tehnologic ,,Iuliu Moldovan" Arad a fost organizată activitatea educativă extracurriculară dedicată Zilei Internaționale a Francofoniei. Au participat elevii claselor a IX-a A și a IX-a C, aceștia au fost îndrumați de prof. Codruța Vasiescu și prof. Oana Olariu.

Elevii participanți l-au cunoscut mai îndeaproape pe Constantin Brâncuși, au ascultat vocea inconfundabilă a lui Edith Piaf și au vorbit despre oameni de valoare pe care îi regăsim alături de operele lor, în spațiul francofon.

Această activitate educativă a reprezentat pagini de cultură, scrise cu bucurie, dăruire și multă mândrie, împărtășite și povestite la început de primăvară, un timp de calitate care a îmbogățit cultura generală a elevilor școlii.

În țara noastră, peste 25% dintre români vorbesc limba franceză, un record pentru o ţară în care limba oficială nu este franceza. Sunt mai mult de 14 mii de profesori de limba franceză care predau în şcoli primare, gimnaziale și licee, iar un număr important de tineri între 10-18 ani studiază toate disciplinele în franceză. Toate acestea le arată elevilor că există un viitor pentru francofoni.

 

Prof. Cosmin Julan

Galerie foto (6)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite