Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

FOTO | Ministrul Sănătății, în vizită la Maternitatea Arad: Este o problemă stringentă, cade tavanul

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaş Cadariu, a vizitat, astăzi, Maternitatea Arad, asupra căreia autoritățile au atras recent atenția, anunțând că este în pericol să se prăbușească parțial.

FOTO | Ministrul Sănătății, în vizită la Maternitatea Arad: Este o problemă stringentă, cade tavanul
Comentează 0

Ministrul a declarat că ”o soluție perfectă nu există” în acest caz, dar că cea mai bună variantă este mutarea în clădirea recent finalizată de Consiliul Județean pentru Secția TBC a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU).

”Există această clădire nouă, dar trebuiesc regândite niște circuite, trebuie făcute niște investiții pentru a se construi bloc operator, sală de naștere, elemente care nu se găsesc în structura actuală. Se va face cât de repede un studiu, vom detașa epidemiologi specializați în acest sens”, a declarat Cadariu.

Ministrul spune că studiul poate fi finalizat în câteva săptămâni, iar ”în urătoarele luni să fie definitivat acest spațiu pentru specializările de obstetrică-ginecologie și neonatologie”.

Patriciu Achimaş Cadariu a precizat că nu este suficient spațiu pentru mutarea întregii maternități, dar nu a menționat ce se va întâmpla cu specializarea ATI, în cazul mutării celorlalte două specializări.

Ministrul a declarat că problema de la maternitate ”este stringentă”.

”Cade tavanul la propriu (...) Cad pereții. Sunt crăpături. Aceasta este soluția cea mai rapidă (mutarea în noua clădire – n.r.), nu este perfectă, e cea mai bună în acest moment, copiii reprezintă o prioritate”, a spus Cadariu.

Spital nou pe termen lung

Cadariu s-a referit și la situația complicată a SCJU Arad, care are numeroase imobile retrocedate, motiv pentru care mai multe secții funcționează în condiții improprii, pentru că nu s-au mai putut face investiții. Printre altele, este vorba de Secția TBC și Secția Infecțioase Adulți.

”Spitalele din Arad s-au unit într-un singur management (reformele din 2010 – n.r.), o chesiune foarte bună, dar rămâne problema numeroaselor locații (retrocedate – n.r.), dificil de rezolvat. Există soluția construirii unui spital modular, dar pe termen lung”, a spus ministrul.

Conform sursei citate, se analizează posibilitatea finanțării construirii unei noi secții pentru Infecțioase Adulți, în urma sprijinului solicitat de Consiliul Județean la începutul acestui an.

RMN și incubatoare pentru Arad

Până acum, singura veste bună dată de ministru este că spitalului nostru i-au fost alocate un RMN nou și șapte incubatoare pentru Maternitate.

”Bugetul nostru este limitat, avem 40 de județe pe care trebuie să le acoperim (...) Deocamdată putem confirma că alocăm șapte incubatoare noi la Arad și un RMN, care costă în jur de șapte milioane de lei”, a declarat Cadariu.

CITEȘTE ȘI: Maternitatea SE POATE PRĂBUȘI parțial în orice moment! Se propune ÎNCHIDEREA unității

Galerie foto (23)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite