Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

FLORIILE LA PĂIUȘENI - O SĂRBĂTOARE DEOSEBITĂ ÎN PORT POPULAR

FLORIILE  LA PĂIUȘENI - O SĂRBĂTOARE DEOSEBITĂ ÎN PORT POPULAR
Comentează 0

Sărbătoarea Floriilor aduce întotdeauna o bucurie în sufletul creștinilor, este sărbătoarea care ne apropie mai mult de Dumnezeu, este dacă vreți și o sărbătoare care vestește revenirea la viață a florilor, a naturii și a tot ceea ce a creat Dumnezeu pe pământ frumos pentru omenire.

Sărbătoarea Floriilor vestește Intrarea Domnului Isus în Ierusalim, smerit, călare pe un asin care a arătat oamenilor că un împărat ceresc nu are trebuință de onoruri, pentru că a venit în lume să aducă mântuirea oamenilor, nu să se înalțe pe sine însăși.

Omul are însă nevoie de onoruri ca să se înalțe între semenii lui, însă Isus Hristos a venit atât de simplu, pentru că însăși Dumnezeu lßa înalțat. Dacă ne uităm în Sfânta Scriptură vedem că de fiecare dată Isus Hristos a venit foarte smerit în rândul oamenilor. S-a născut pe paie într-o iesle în Bethleem, a intrat în Ierusalim călare pe un asin, ca apoi să fie părăsit și de apostolii lui, iar în final să fie răstignit alături de doi tâlhari, tocmai de cei care își doreau mărire între semeni.

Dacă ne uităm în zilele noastre, parcă acea istorie se repetă mereu și mereu de atunci. Dacă pe însăși fiul lui Dumnezeu l-au dat la moarte pentru 30 de arginți, la ce să ne mai putem aștepta astăzi, când trădările, minciuna și ura sunt lucruri săvârșite cu atâta ușurință? Nu trebuie să ne mai mire nimic, pentru că omul e foarte schimbător. Se spune că nici dragostea dintre doi oameni nu poate sta în calea arginților, iar cea mai clară dovadă este că însuși fiul lui Dumnezeu a fost dat pieirii pentru câțiva arginți...

Dar dincolo de ceea ce va urma în săptămâna patimilor, trebuie să vedem și să ne bucurăm de ceea ce a însemnat Sărbătoarea Floriilor în sufletul nostru a fiecărui creștin, pentru că Floriile aduc întotdeauna bucurie în sufletele noastre. In urmă cu 7 ani cineva din Păiușeni împreună cu primarul comunei, Ionel Pașca, mă invitase să iau parte la Sărbătoarea Floriilor în biserica ortodoxă din Păiușeni pentru că este o sărbătoare deosebită, este ceva unicat, cel puțin in județul Arad și aveau dreptate. Este o sărbătoare nu numai creștinească, ci este și o sărbătoare a portului popular păiușănan,  pentru că de Florii aici fetele, nevestele și chiar femeile mai în vârstă îmbracă straiul popular cu atâta drag, iar dacă femeile mai in vârstă mai păstrează încă acele costume autentice majoritatea cu o vechime de peste 100 de ani rămase de la bunicile lor, de la mame sau soacre ori mătuși, fetele mai tinere și nevestele poartă costume foarte frumos brodate, adevărate opere de artă cusute cu acul de femei pricepute în arta broderiei.

Este ceva parcă desprins dintr-o poveste să vezi venind spre biserică pe ulița satului așezat pe vale, atât din partea de jos a satului cât și din partea de sus, familii sau grupuri mici de fete ori femei îmbracate în strai de sărbătoare, în frumosul strai păiușănan. Despre femeile din Păiușeni se spune că sunt făloase, aprige și harnice, iar acele costume de o frumusețe rară le dă o frumusețe aparte fiecăruia dintre ele. Și cum fiecare femeie este unică la fel și costumele sunt fiecare un unicat. E o frumusețe să vezi costume de Păiușeni mai vechi sau mai noi, costume de Maramureș, de Țara Oașului, ori Bucovina, pentru că pe acelea pe care soarta le-a dus pe plaiurile păișănane și-au adus cu ele și costumul popular ca un simbol al locului natal.

Anii au trecut și timp de 5 ani cu excepția anului de pandemie am petrecut an de an Sărbătoarea Floriilor în biserica din Păiușeni alături de enoriașii de acolo și de părintele Teodor Tripa și doamna preoteasă Rodica Tripa, niște oameni minunați cu care am legat o frumoasă prietenie care va dăinui în timp. Biserica din Păiușeni și oamenii de aici au rămas la sufletul meu, pentru că în toți acești ani am fost împreună și nu numai la Florii, ci și la alte sărbători din Păiușeni. Am ajuns să cunosc acești oameni, să-i îndrăgesc, pentru căldura cu care mă primesc de fiecare dată. Frumusețea acestor locuri m-a fascinat la fel precum oamenii de aici, făcându-mă să mă reîntorc cu drag la Păiușeni de fiecare dată.

Prieteniile frumoase se leagă în ani și dăinuie o viață întreagă, între oamenii cu suflet bun. Asa este și va rămâne prietenia mea cu părintele Tripa și doamna preoteasă, pentru care Păiușeniul a fost timp de 30 de ani a doua casă, îndrăgind mult oamenii de aici și satul, atât Păiușeniul cât și Văsoaia, biserici păstorită până de curând de părintele Tripa. Astăzi părintele a ajuns la anii când este tânăr pensionar, însă se spune că ,,în ogorul Domnului totdeauna este ceva de făcut”, astfel încât părintele încă mai slujește când este nevoie.

Desigur că, așa cum este firesc, un alt preot a preluat parohia Păiușeni și Văsoaia iar în duminica Floriilor de acum, noul părinte Andrei Oprea a oficiat pentru prima dată slujba Floriilor în biserica din Păiușeni, fiind noul preot paroh însoțit de tânăra preoteasă Romina Oprea, pentru că de acum încolo dânșii vor sluji aici în continuare. Îi urăm un bun venit și ne bucurăm că a fost alături de noi toți slujind în casa lui Dumnezeu din Păiușeni. Este foarte important ca oamenii să rămână împreună, să rămână în armonie, unii cu alții, astfel încât acolo, în valea Păiușeniului, Dumnezeu să se bucure de fiecare suflet.

Credem cu tărie că tradiția și frumosul obicei de Florii se va perpetua și în anii ce urmează pe valea Păiușenilor, pentru că frumusețea sărbătorii nu trebuie să se altereze ținând cont și de faptul că PĂIUȘENIUL a rămas unicul bastion în care portul popular se îmbracă cu mult drag în fiecare an la FLORII.

Sunt convins că așa cum părintele Tripa și mai ales doamna preoteasă Rodica Tripa, care era sufletul acestui obicei frumos, au avut grijă ca straiul popular păișănan să fie cinstit în fiecare an de sărbători, acest lucru va fi continuat cu mult drag de părintele Andrei Oprea și doamna preoteasă Romina Oprea, astfel încât Sărbătoarea Floriilor să rămână mereu o zi specială în viața creștinilor din Păiușeni.

Vreau să mulțumesc atât eu cât și primarul comunei Ionel Pașca și părintele Andrei Oprea tuturor celor care au venit la sărbătoare în frumoasele straie populare, pentru că doar astfel acest obicei frumos va merge mai departe spre noile generații