Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

FIRST Tech Challenge Romania – o nouă provocare acceptată de către Colegiul Național „Moise Nicoară”

FIRST Tech Challenge Romania – o nouă provocare acceptată de către Colegiul Național „Moise Nicoară”
Comentează 0

    Peste treizeci de liceeni de la „Moise Nicoară” au acceptat provocarea de a se înscrie în echipa care va proiecta robotul ce va participa în martie la Concursul Național de Robotică din cadrul proiectului FIRST Tech Challenge Romania.

                       Ce este FIRST Tech Challenge Romania?

                       Bazat pe un concept al asociației non-profit FIRST din SUA, proiectul a fost adus în această toamnă și în România de către Dana Războiu (președintele „BRD FIRST Tech Challenge Romania” powered by Vodafone și al Asociației „Nație prin Educație”), absolventă a prestigiosului liceu arădean, care a fost prezentă în noiembrie, la sosirea caravanei cu materialele necesare construcției robotului ce și-a încheiat traseul după ce a trecut prin 33 de orașe, pe la cele 48 de licee înscrise.

                       FTC își propune să încurajeze tinerii în utilizarea principiilor de inginerie în cadrul disciplinei de robotică, într-un mediu competitiv, oferindu-le șansa de a experimenta cunoștințele teoretice acumulate la orele de curs, dar și de a învăța lucruri noi. Fiindcă are scopul de a scoate la iveală tineri talentați, care vor crea viitorul în știință și tehnologie, competiția organizată de către Asociația „Nație prin Educație” și McCANN Bucharest are sprijinul unor parteneri importanți, respectiv BRD-Groupe Société Générale, Vodafone România și Dedeman.

                       Care este implicarea echipei de la „Moise Nicoară”?

                       Echipa arădeană, coordonată de către doamnele profesoare Daniela Cameniță, Delia Ilea și Ileana Selejan, este formată din aproximativ treizeci de elevi dornici să acumuleze experiență într-un domeniu în care este posibil să lucreze mai târziu, dar  și să contribuie la succesul liceului. Deși un proiect tehnologic, FTC nu și-a găsit adepți doar printre elevii de la clasele de matematică-informatică, ci i-a atras și pe câțiva de la științe ale naturii și chiar de la filologie.

                       În mai puțin de o lună de când a primit materialele necesare, echipa noastră a făcut progrese atât în partea de asamblare efectivă a terenului de joc și a șasiului robotului, cât și în sesiunile de pregătire pentru programare și design. Atmosfera de lucru este plăcută, munca fiind cea care ne unește și ne încurajează să legăm prietenii. Nu o dată s-a întâmplat să dorim să rămânem peste programul stabilit, și nu doar fiindcă ne simțim uniți ca echipă și vrem să petrecem cât mai mult timp împreună, ci și fiindcă ne dorim să învățăm, să cunoaștem, să creăm. Există multă pasiune și implicare în acest proiect, astfel încât robotul, deși încă în stadiu embrionar, va prinde în curând viață și va face parte din familie, sub numele deja stabilit de Harambe Cartel, pe care îl puteți folosi în motorul de căutare Facebook pentru a afla mai multe detalii despre activitatea noastră și a vedea fotografii de la sesiunile de lucru.

                       În martie, echipa finală formată din 12-15 elevi va participa cu robotul creat la Concursul Național de Robotică, iar dacă va câștiga, va fi susținută de către către BV McCann Erickson SRL și Asociația „Nație prin Educație” la Campionatul Mondial de Robotică ce se va desfășura în aprilie în St. Louis, SUA.

                       De ce „Harambe Cartel”?

                       S-ar putea ca acest nume să vă pară „exotic”, dar în spatele său se află o explicație care ne reprezintă ca echipă. Probabil că ați auzit de Harambe, gorila împușcată în Grădina Zoologică din Cincinnati de către un angajat necumpătat. Faptul că numele acesteia face parte din denumirea echipei reprezintă un protest împotriva deciziilor pripite. Cartel, pe de altă parte, sugerează, în cazul nostru, ideea unui grup foarte bine organizat, alcătuit din subechipe cu însărcinări precise, astfel încât, deși separat nu am ajunge la niciun rezultat într-un proiect atât de amplu, împreună clădim drumul către succes.

 

Alexandra Tudorescu, clasa a X-a A, Colegiul Național „Moise Nicoară”

Galerie foto (12)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite