Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Final de summit istoric Trump-Kim Jong-un. Coreea de Nord promite ”denuclearizare totală”

Summitul istoric Donald Trump-Kim Jong-un s-a terminat în Singapore cu semnarea unui document în care Phenianul s-a angajat pentru denuclearizarea totală a peninsulei coreene. Înainte de summit, Trump a anunțat că îl va invita pe liderul nord-coreean la Casa Albă. Cei doi șefi de stat s-au întâlnit pe insula Sentosa din Singapore. Este pentru prima dată când un lider de la Washington s-a întâlnit cu unul de la Phenian.

Final de summit istoric Trump-Kim Jong-un. Coreea de Nord promite ”denuclearizare totală”
Comentează 0

Documentul semnat de cei doi lideri angajează Coreea de Nord la o ”denuclearizare totală” a peninsulei coreene, notează AFP. Kim Jong-un a mai promis acest lucru în timpul discuțiilor cu omologul sud-coreean, dar este încă neclar ce anume înseamnă acest lucru, notează BBC.

La finalul summitului, Trump și Kim Jong-un au apărut pe treptele hotelului, cu acordul semnat în mână. ”Lumea va vedea o mare schimbare”, a anunțat dictatorul nord-coreean.

Președintele american a declarat că procesul de denuclearizare a Coreii de Nord va începe "foarte, foarte repede". Întrebat de jurnaliști dacă liderul Kim Jong-un a fost de acord cu denuclearizarea, Trump a spus că "cei doi vor începe procesul cât de curând".

Ceva mai devreme, lumea a asistat la o strângere de mână istorică, ce a durat 22 de secunde.

Deşi momentul a fost mult mai sobru decât cel dintre Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean, atât Donald Trump, cât şi liderul de la Phenian au părut relaxaţi şi au zâmbit. S-au retras apoi pentru discuţii bilaterale, ce au durat 40 de minute. 

Experţii spun că discuţia a fost una de tatonare, pentru că era imposibil ca într-un timp atât de scurt să vorbească despre subiecte delicate, precum denuclearizarea. După această primă întâlnire, Kim şi Trump au ieşit la o scurtă plimbare, înainte de a începe o nouă rundă de negocieri, de această dată alături de consilieri. 

Summitul de astăzi părea de neconceput în urmă cu doar câteva luni. Iar acum două săptămâni, o lume întreagă se întreba dacă va avea totuşi loc sau nu. Donald Trump l-a anulat, după care a revenit asupra deciziei. Cert este că discuţiile ar putea deschide calea spre o Coree de Nord fără arme nucleare şi, implicit, scutită de sancţiuni economice. 

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite