În noul și vechiul context cultural și geopolitic, România și Republica Moldova rămân apropiate în ciuda diversității etnice și lingvistice care o îmbogățește pe fiecare. Vorbim aceeași limbă română și avem o istorie comună, inclusiv cea a literaturii. Războiul din vecinătate este un factor tragic, îngrijorător, care provoacă dezechilibru întregii comunități internaționale, cu atât mai pronunțat Republicii Moldova și României. De curând, sintagma „limba română” a înlocuit-o pe cea de „limba moldovenească” în toate formulările: „limba oficială”, „limba de stat”, „limba maternă”, „limba noastră”, la toate nivelele instituțiilor din Republica Moldova, ceea ce necesită reveniri și lămuriri din partea specialiștilor.

În ediția a IX-a a festivalului SAD, invitați la Arad sunt: Vitalie Ciobanu, Nina Corcinschi, Maria Pilchin, Ivan Pilchin, Anda Vahnovan (Republica Moldova) și Alessandro Zuliani (Italia).

Program:

20 aprilie, 10.00 – 12.00 – Conferință, Primăria Municipiului Arad – Sala Ferdinand

20 aprilie, 18.00 – 20.00 – Recital poetic și discuții, Casa Pianului, str. Episcopiei, 25, Arad

21 aprilie, 11.00 – 12.30 – Masă rotundă – Aula Ștefan Cicio-Pop, Bdul. Revoluției, 94

Moderator: Lia Faur

Organizatori: Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad

Parteneri: Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Institutul Limbii Române București, PEN Club România, Grupul pentru Inițiative Culturale.