Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Expunerea la soare SCADE riscul de DECES după infectarea cu noul coronavirus - Ce raze ultraviolete REDUC mortalitatea COVID-19

Importanța luminii solare în pandemie este din nou amintită de oamenii de știință. Un nou studiu vine să confirme că anumite radiații ultraviolete influențează impactul coronavirusului asupra organismului uman. Datele statistice furnizate de ţări grav afectate de pandemia de coronavirus, precum Marea Britanie, Italia şi Statele Unite susțin concluzia autorilor noului studiu: oamenii care locuiesc în zone însorite sunt mai puțin afectați de forme grave de COVID-19 care să ducă la deces. În acest fel expunerea „științifică” în special la anumite radiații ultraviolete poate avea beneficii foarte importante asupra sănătății populației. 

Expunerea la soare SCADE riscul de DECES după infectarea cu noul coronavirus - Ce raze ultraviolete REDUC mortalitatea COVID-19
Comentează 0

Mortalitatea provocată de COVID-19 este mult mai mică în regiunile în care oamenii sunt expuși la radiațiile ultraviolete de un anumit tip, și anume UVA (radiația ultravioletă A). 

Asta susțin cercetătorii de la Universitatea Edinburgh, care concluzionează că expunerea mai mare la lumina solară cu acest tip de radiație ultravioletă este asociată cu o mortalitate mai mică din cauza COVID-19. Noul studiu este important în elaborarea unor noi tratamente în terapia COVID-19 pe baza mecanismului prin care acționează acest tip de radiații ultraviolete. Astfel, radiațiile UVA, deși nu împiedică replicarea SARS-CoV-2, ajută la diminuarea efectelor infectării cu noul coronavirus, în special ale celor cardiovasculare.

Autorii noului studiu, publicat în British Journal of Dermatology, afirmă că "o expunere ambientală mai mare la UVA (radiaţia ultravioletă A)" este "asociată cu o mortalitate mai mică asociată COVID-19".

„Relaţia dintre mortalitatea COVID-19, anotimp şi latitudine a fost destul de izbitoare; prin acest studiu noi oferim o explicaţie alternativă pentru acest fenomen", a declarat Chris Dibben, coautor al cercetării, potrivit Agerpres.

Potrivit modului în care acționează acest tip de radiații ultraviolete asupra organismului, descris de cercetătorii scoțieni, UVA provoacă descompunerea unui compus (oxidul nitric fotolabil) ce afectează sistemul cardiovascular și bolile specifice sindromului metabolic, care reprezintă factori agravanți în COVID-19. Sindromul metabolic reprezinta o categorie de boli care se produc impreuna si care cresc riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral (AVC) si diabet de tip 2.

Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh au comparat numărul de decese asociate maladiei COVID-19 în Statele Unite din ianuarie 2020 până în aprilie 2020 cu nivelurile UV (raze ultraviolete) din aproape 2.500 de districte americane, înainte de a aplica aceeaşi metodologie pentru alte două ţări, Marea Britanie şi Italia. Statele Unite, Marea Britanie şi Italia au raportat unele dintre cele mai mari bilanţuri de decese asociate pandemiei de COVID-19 din lume, atât pe cap de locuitor, cât şi în cifre absolute, însă numărul de decese a scăzut semnificativ în aceste ţări în lunile de vară.

Cele mai multe ţări din Asia şi din Africa au raportat numere relativ mici de decese pe cap de locuitor pe întreaga durată a pandemiei de COVID-19.

Luni, 5 aprilie, oficialii irlandezi din domeniul sănătăţii au anunţat că doar 0,1% din totalul cazurilor de coronavirus din Irlanda ar putea fi asociate cu activităţi desfăşurate în aer liber, însă multe dintre aceste activităţi sunt interzise în prezent din cauza celui de-al treilea lockdown decretat în această ţară din cauza pandemiei de COVID-19.

Sursa: realitatea.net

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite